[30L] Smocze Góry

Lukiki

Post autor: Lukiki »

mat114 pisze:Łukasz, owszem masz racje, da się rozmnażać CR'y przy CO2 i nawozach. Tylko jest pytanie ile przeżyje Ci maluchów z miotu 5?
Aranżacja ''żyła'' 6 miesięcy,a przez ten czas dawałem non stop ogłoszenia o sprzedaż krewetek.
Ci co do mnie po nie przychodzili widzieli na własne oczy owe krewetki w tym baniaku.
Przez ten okres uchowałem się na tej bańce ponad 800 sztuk CR-ek z czego ponad 600 sztuk sprzedałem.
Były,to gradacje C,B,A.
To wedle Twojej teorii przeżywalności,to te moje 800 sztuk było wynikiem 5 sztuk z miotu,tak?
Reasumując,to z zakupionych 10 sztuk przez okres 6 miesięcy powinienem mieć co najmniej 2400 sztuk tak?
Sory,ale o takich czarach rozmnożeniowych,to nie słyszałem.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
leniwiec19

Post autor: leniwiec19 »

No proszę jaki kontrowersyjny temat poruszyłam.
Gazować na razie nie zamierzam, za dużo bym miała zabawy z rozdwojeniem butli :D (Przynajmniej puki co rośliny tego nie wymagają... )
lukaszLDZ pisze: mogłas kupic podłoze dla krewetek, owszem jałowe, ale równie świetnie rosliny sie w nim ukorzeniają a krewetki lepiej czują.
(Pamiętasz moje wątpliwości?) Rozmawialiśmy przecież na temat podłoża, jeszcze przed powstaniem baniaka i radziłeś mi żebym lepiej wzieła pro soil. Najpierw długo myślałam nad typowym krewetkowaym, później nad ratajem ale został pro soil. To czemu teraz mi to mówisz cooo? :)

Został pro soil i w sumie z jednej strony żałuję bo te granulki są dość grube, ale z drugiej strony tak jak pisze Lukiki może niedługo zarośnie dno i już tego w ogóle nie będzie widać.

A co do odchowu krewetek, (zbytnio się jeszcze nie znam) ale wydaje mi się, że nie tylko takie nawożenie wpływa na ich rozwój ale ogólne wszystkie parametry w zbiorniku. I my tak właściwie możemy się tylko domyślać, że coś im nie pasi, a to może być z zupełnie innej przyczyny.
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

leniwiec19 pisze: (Pamiętasz moje wątpliwości?) Rozmawialiśmy przecież na temat podłoża, jeszcze przed powstaniem baniaka i radziłeś mi żebym lepiej wzieła pro soil. Najpierw długo myślałam nad typowym krewetkowaym, później nad ratajem ale został pro soil. To czemu teraz mi to mówisz cooo? :)
w sumie fakt, ale jak sma stwierdziłas, pierwotnie nie miało tam byc krewetek tyko roslinki. Pozatym stwierdziłas, że wolisz bo je znasz :-P i hcesz mieć roslinki, mówiłem tez że efekty będa na zwykłym jałowym dla krewetek tak jak to ma miejscu u mnie wysyłałem Ci fotki. Mniejsza z tym to podłoże ma niewiele nawozów i tez zbija parametry. A granulacja - nie przesadzajmy nie jest zła nie masz przeciez aż tak małego baniaczka ;-) Czekam na dalsza relacje i rozwój wypadków widze narazie nie masz problemów z glonami i chyba nie nawozisz?? Pamiętaj o podmianach, zamierzasz lac RO czy kran?
Ostatnio zmieniony 2012-07-06, 12:33 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
leniwiec19

lukaszLDZ pisze: Czekam na dalsza relacje i rozwój wypadków widze narazie nie masz problemów z glonami i chyba nie nawozisz?? Pamiętaj o podmianach, zamierzasz lac RO czy kran?
Glonów nie mam, przed pierwszą podmianą po dołożeniu krewetek całe szyby były w okrzemkach, ale przy podmianie wszystko wyczyściłam i nie ma ani śladu.

Na razie leje sam potas jak zaleca producent. Mierzę No3 - ok5 Po4- 0,2-0,5. Ph - 6,2 Twardosci też są w miare ok. Zamierzam lać makro, ale to dopiero gdy będą braki. Mikro to jakoś w przyszłości...

Na początku roślinki tak jakby trochę marniały, najgorzej wgłębka i eleocharisy (zrobiły się żółte) Natomiast od dwóch dni zauważyłam poprawę :) Myślę że na wszystko przyjdzie odpowiedni czas...
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

lukaszLDZ

Ładnie zbiło Ci ph i pewnie też inne parametry, pamiętaj jednak, że lejąc kranowit z czasem te parametry podłoze będzie zbijac mniej.
Łukasz

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Lukiki pisze:
mat114 pisze:Łukasz, owszem masz racje, da się rozmnażać CR'y przy CO2 i nawozach. Tylko jest pytanie ile przeżyje Ci maluchów z miotu 5?
Aranżacja ''żyła'' 6 miesięcy,a przez ten czas dawałem non stop ogłoszenia o sprzedaż krewetek.
Ci co do mnie po nie przychodzili widzieli na własne oczy owe krewetki w tym baniaku.
Przez ten okres uchowałem się na tej bańce ponad 800 sztuk CR-ek z czego ponad 600 sztuk sprzedałem.
Były,to gradacje C,B,A.
To wedle Twojej teorii przeżywalności,to te moje 800 sztuk było wynikiem 5 sztuk z miotu,tak?
Reasumując,to z zakupionych 10 sztuk przez okres 6 miesięcy powinienem mieć co najmniej 2400 sztuk tak?
Sory,ale o takich czarach rozmnożeniowych,to nie słyszałem.
Nie da się dojść ile byś miał krewetek bez nawożenia. Tak samo jak nie da się stwierdzić, że u Ciebie przeżywało wspomniane przeze mnie 5 sztuk z miotu ( tak btw ta liczba była po prostu aby było widać, że z nawożeniem jest mniejszy przychówek ;-) ) Wszystko to zależy od ilości samic. Przyjmijmy że wśród 10szt zarodowych było 9 samic, które w 1 miocie wydały łącznie 40 samic a resztę samców w tym przypadku 5, one z kolei w kolejnym miocie wydały łącznie 230 samic i 15 samców... itd itd...

Wiadomo są to tylko liczby i aby tak faktycznie w naturze się wydarzyło musi stać się cud... ale kto wie :-P
Więc przy przeżywaniu przytoczonych 5szt z miotu da się osiągnąć 800 szt w pół roku ;-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
martinezsanchez

Post autor: martinezsanchez »

Lukiki pisze:Zobacz ile w necie jest zbiorników roślinnych na CO2 ,a w nich ''eski'' ,które się rozmnażają.
Dla mnie,to tylko takie gadanie,jak gadanie,że wysokie gradacje trzeba tylko trzymać na RO i mineralizować.
Nie raz już dostałem dowód,że ta teoria jest bardzo na wyrost.
Popatrz na różnych hodowców systematycznie sprzedających takie krewetki,które są na kranie,a nie na ''udziwnionych wodach''.
Łukasz pokaż mi choć jednego hodowce w Polsce, który trzyma z powodzeniem CRki na kranie, albo ma wysoką przeżywalność maluchów podczas podawania CO2
Ostatnio zmieniony 2012-07-06, 19:40 przez martinezsanchez, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]

Awatar użytkownika
leniwiec19

Po wakacjach przyszedł czas na małe uaktualnienie :)
Co prawda w zbiorniku nie ma aż takich dużych zmian, bo roślinki dość słabo rosną ale pobawiłam się dziś trochę aparatem to Wam pokaże.
Do obsady doszło 8szt bystrzyków poziomkowych. Musiałam je przerzucić z mojej 60-tki bo tam powoli robi się ciasnawo.
Doszło też parę ładnych samców CR :) Dziękuję Skruciku :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-09-07, 21:40 przez leniwiec19, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Fajne te Cr-ki ;) Zbiorniczek tez przyjemny dla oka :)

skrucik1

Post autor: skrucik1 »

Nie ma za co dziękować leniwcu. Jak krewetki zobaczyły na zdjęciach taki uroczy zbiornik to bez namowy same wskakiwały do siatki, żeby się szybciej przenieść :)

Awatar użytkownika
leniwiec19

Ostatnio stadko się powiększyło, od razu ruch się taki zrobił, że aż miło popatrzeć :)
Oto uroczysta kolacja :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I mam do Was jeszcze pytanie...
Czy stosujecie minerały dla krewetek (takie do uzdatniania wody)? Czy to na prawdę zdaje egzamin, tak jak polecają to producenci? Jeśli używacie to jakich ? I czy widzicie jakieś efekty?
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

lukaszLDZ

Ładnie to sie prezentuje teraz, super krewecie. Odnosnie Twojego pytania, to, chodzi Ci o minerały dla krewetek czy mineralizatory do uzdatniania wody RO??? Przeciez korzystasz z kranówki :-P Ja stosuje Mineralizator do RO aby podniesc gh i tylko tyle, żadnych minerałow dla krewetek nie daje, stosowałem kiedys mienaral plus ( AZOO), są tez inni producenci. Napewno "krewetkarze" cos podpowiedzą, nie daję bo nie widze różnicy, krewetki tak samo się mnożą, kwestia ile przezywa, ale nie licze tego, nie jestem typowym hodowcą nastawionym na rozmnazanie.
Łukasz

Awatar użytkownika
leniwiec19

No dzięki Łukasz :)
Ja właśnie dostałam Shrimp Mineral Aqua Artu
i na etykiecie jest napisane, że są to minerały których często brakuje w miękkie wodzie itp.
Nie mam pojęcia czy to jest dla RO, nic takiego tam nie ma napisane.
Ja stosuje kranovit, parametry są zachowane dzięki podłożu tzn. gh 5-6, kh 2-3, ph ok 6,2
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

lukaszLDZ

Wiadomo, że w samym pokarmie nie ma wszystkiego ;-) zatem takie minerały maja za zadanie uzupełnic braki w wodzie. Jednak jesli stosujesz kranovit i dajesz urozmaicony pokarm mysle, ze to zbedny wydatek. Ten mineral shrimp, który posiadasz pamiętaj, że podniesie ci jeszcze wartośc GH, w wiekszosci takie produkty, podnosza twardośc ogólną. Z tego co pamiętam, wyjatkiem był wspomniany przeze mnie wyzej mineral plus - AZOO, dlatego go wtedy zakupiłem :-) , ale jak wspomniałem, różnicy nie widze, zatem nie stosuję. Zresztą, u mnie baniak z krewetkami jest pozostawiony sam sobie, zatem nie traktuj mojej wypowiedzi jako wyznacznik, wyraziłem swoją opinię na ten temat jedynie , popartą własnym zbiornikiem. Młode krewecie odemnie widziałaś, ale sa to jedynie osobniki klasy A i pare klasy S i SS, nie wiem jak z wyższymi gradacjami i ich zapotrzebowaniem na "wszlekie minerały". Niektórzy twierdza, że stosowanie minerałow dobrze wpływa na biel, ile w tym prawdy nie wiem, nie zagłebiam się.
Ostatnio zmieniony 2012-09-16, 22:29 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Lukiki

Post autor: Lukiki »

No,ale widze,ze rosliny nie rosna.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”