Pet Fair 2013

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Pet Fair 2013

Post autor: Kubiszon »

Powoli zaczynamy w stowarzyszeniu myśleć o przyszłorocznych targach Pet Fair a więc i o organizowanym przez nas cyklicznie Sympozjum Akwarystycznym. Chcielibyśmy znać Waszą opinię w sprawie prelegentów wygłaszających wykłady w ramach tego wydarzenia. Przypominam, że w ostatnich latach udało nam się gościć i wysłuchać takie osoby jak: Jan D. Bastmeijer, Helmut Debelius, Heiko Bleher, Chris Lukhaup a także bardzo wielu polskich specjalistów.
Jakie osoby wzbudziłyby Wasze zainteresowanie? Czyje wykłady najwięcej mogłyby Wam dać? Chodzi nam zarówno o polskich jak i zagranicznych prelegentów.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Jak £odz dala ciala w tym roku,to niech w przyszlym powali na kolana caly kraj dajac prelegujacego p.Amano :-D
Pomysl trudny finansowo do zrealizowania,ale jaka petarda by z tego wyszla :mrgreen:
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

hmmm, ja bym poszedł w stronę nie super wyspecjalizowanych prelekcji dla zapaleńców a może w stronę zachęcenia do akwarystyki

pokazy zakładania zbiorników, od krewetek po większe baniaki

a dla zapaleńców hmmm, bym musiał pomyśleć

ja to bym chętnie kogoś ściągnął od bojowników i od chann :P

a wizyta pana Amano dała by rangę co najmniej światowego wydarzenia
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Przecież T. Amano był już w naszym kraju, więc nikogo nie powali na kolana wieść, że odwiedziłby łódzkie targi...Owszem, byłby to swego rodzaju prestiż, ale żadna sensacja ;-)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

No dobrze, powiedzmy, że Pan Amano będzie miał inne plany, lub po prostu nie uda nam się go sprowadzić. Kto oprócz niego by Was zainteresował?
3runer kogoś od chann powiadasz, pomyślę o kimś od tego typu potworów:)

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Jakbyście mi mogli wyjaśnić, bo nie jestem w temacie.
O ile pamiętam, bo stary jestem, to na przemian z Toruniem organizowane były sympozja akwarystyczne. W latach parzystych w Toruniu, w nieparzyste w Łodzi. Obok tych spotkań urządzana była wystawa. Była to okazja do spotkania akwarystów z całego kraju, pogłębienia wiedzy i wymiany doświadczeń (któremu to celowi służyły zwłaszcza dwie tradycyjne imprezy integracyjne – oficjalna i "poboczna"). Prelekcje dawały możliwość dowiedzenia się o rzeczach, które nie są normalnie dostępne (np. leczenie chorób, chemia, "wiedza tajemna" o hodowli, naturalne środowisko ), odwdzięczenie się sponsorom (czyli prelekcje o pokarmach, produktach itd.) i w przypadku Torunia wywiązanie się z zobowiązań statutowych (no raz się nie zorientowałem co to i mnie wyklaskali – nawiasem mówiąc bardzo kulturalny sposób zwrócenia uwagi). Po prelekcji można było zakuluarowo podyskutować, co często dawało więcej niż oficjalny wykład.
W tym roku z pewnych względów Toruń nie zorganizował forum i niewiadomo co będzie dalej.

Jak rozumiem w związku z tym, że Kraków organizuje spotkania merytoryczne, w Łodzi będzie wystawa której będzie towarzyszyć jakaś prelekcja "Ważnego Gościa Którego Przyjazd Sponsoruje Firma X/X lub X" i pseudoprelekcje sponsorów?

pzd
P.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Ze względu że i na tym forum jest wielu mniejszych jak i większych akwarystów to może by tak spróbować zaprosić ludzi z tym związanych?
np: Frank i Carsten Logemann, Chris Lukhaup (wiem że był u nas już 2 razy... :roll: )
może Oliver Knott chociaż to już nie krewetki ale też zacny jegomość ;-)
To ja dorzucę takie 3 propozycje :-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
krzych0062

Pigul71 pisze:O ile pamiętam, bo stary jestem, to na przemian z Toruniem organizowane były sympozja akwarystyczne. W latach parzystych w Toruniu, w nieparzyste w Łodzi.
Coś tam jednak pamiętasz... ;-) Choć historia Toruńskiego Forum jest nieco dłuższa, pierwsze takowe spotkania-5-6? były niezależne od Targów Łódzkich...dopiero w ostatnich latach nastąpiło jakieś "dziwne" moim zdaniem pojednanie a tym samym ubyła nam jedna impreza akwarystyczna w roku patrząc na tą "przemienność". A szkoda...bo Toruń bił nas na głowę w swych poczynaniach. Nie mówię o "wielkich nazwiskach", ale o samej atmosferze w trakcie tych dwóch dni...i nie tylko tych oficjalnych, o których wspomniałeś. ;-) Ale do rzeczy...z pewnością wizyta samego guru T.Amano byłaby czymś fajnym, szkoda tylko, że gdyby doszła do skutku nie miała by "poparcia" w postaci naszych chłopaków z NA Shop-u, czyli Marcina i Pawła, bo jak wiemy ich sklep już nie istnieje... Co do Chrisa L....ileż razy można zapraszać te same twarze? Był już wiele razy w naszym kraju, to samo tyczy się Heiko B. :-P Dlatego też popieram kandydaturę Oliviera Knotta (o ile pamiętam już ją kiedyś zgłaszałem ;-) ). Kolejną postacią mógłby być np. Holger Widelow z Danii (firma Tropica), Ad Konings-tu uśmiech w kierunku hodowców ryb endemicznych z Afryki...Można by wymieniać wielu znanych...ale czy "jeden" taki rodzynek przysporzy nam...Łodzi jakiejś chwały? Ale mimo wszystko jestem ZA...żeby nie było :-P

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

...
że gdyby doszła do skutku nie miała by "poparcia" w postaci naszych chłopaków z NA Shop-u, czyli Marcina i Pawła, bo jak wiemy ich sklep już nie istnieje...
Nie sądzę, żeby ten smutny fakt obniżył poziom prelekcji - jest to realna i ciekawa propozycja.
Co do zaproszeń"zagranicznych" dorzucę p. Storożewa z Moskwy - wybitnego specjalistę od gupików.
Ostatnio zmieniony 2012-07-28, 14:34 przez Witek Miszczak, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
chodysVR6

Post autor: chodysVR6 »

Lukiki pisze:Jak £odz dala ciala w tym roku,to niech w przyszlym powali na kolana caly kraj dajac prelegujacego p.Amano
Pomysl trudny finansowo do zrealizowania,ale jaka petarda by z tego wyszla
Bóg w ziemi obiecanej :mrgreen:
3runer pisze:hmmm, ja bym poszedł w stronę nie super wyspecjalizowanych prelekcji dla zapaleńców a może w stronę zachęcenia do akwarystyki

pokazy zakładania zbiorników, od krewetek po większe baniaki
Nie głupie.
a jeżeli targi wypadały by w mój wolny weekend to wyrażam chęc zrzucenia sie na jakiś konkurs. Co do prelegentów moze nie będe oryginalny ale jako jedyny prelegent mnie zaciekawił Paweł Szewczak.
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką

MST MS 01D VIP

Awatar użytkownika
krzych0062

Witek Miszczak pisze:Nie sądzę, żeby ten smutny fakt obniżył poziom prelekcji
Oczywiście, że nie...i nie to miałem na myśli. Chodziło mi o malutki plusik w oczach samego mistrza, że jest w naszym mieście (teraz to już był) sklep i fanatycy propagujący jego idee i artykuły "made in ADA" ;-) A Paweł "Igła" był w "kolebce" tegoż nurtu w akwarystyce, u samego Amano, więc i spojrzenie byłoby jakieś inne...takie bardziej przychylne. Tak przynajmniej to wnioskuję :-)
chodysVR6 pisze:Co do prelegentów moze nie będe oryginalny ale jako jedyny prelegent mnie zaciekawił Paweł Szewczak.
Masz rację...Paweł to nietuzinkowa postać w polskiej akwarystyce, ma potężną wiedzę i bardzo chętnie się nią dzieli. Znam Pawła od...właśnie poznaliśmy się na pierwszym Forum Akwarystyki Polskiej w Toruniu (o którym wspomniał pigul) ładnych kilkanaście lat temu. Zresztą jako jeden z nielicznych odwiedzał Łódź wielokrotnie.... Żałuj, że nie bywałeś w wawie na zlotach organizowanych przez Pawła...oj żałuj ;-)
Do listy "zagranicznych wielkich" dopisałbym Dianę Walstad-wszak jest wielu amatorów akwa LT, Hansa Joachima Herrmanna-Tanganika, Karela Rataja z Czech... A z polskich proponuję Adama Paszczelę-nurt nature, nie za bardzo lubianego na naszym forum Mariana Wojtaszka i Dr Kamińskiego z Wrocławskiego Ogrodu Botanicznego...
Ostatnio zmieniony 2012-07-28, 17:05 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Pawel "glosil" na poprzednich targach,Kaminski chyba 2 lata temu we Wroclawiu i z calym szacunkiem,ale nie Wojtaszka.
Tak,tak,wiem o jego dlugeletnim "posiedzeniu" w akwarystyce,ale wolalbym uslyszec cos swierzego,a nie o szkle zabudowanym w telewizory,o jego cud podlozu na ktorym rosliny rosna bujnie i w ogole nie potrzeba wowczas CO2.
Jak i mediamarkt ma nie byc dla idiotow,to i niech Wojtaszek dla nich tez nie bedzie.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
krzych0062

Lukiki pisze:Pawel "glosil" na poprzednich targach
Zgadza się...ja osobiście słucham Pawła dwa...trzy razy w roku i mogę wysłuchać kolejny raz. Dlaczego? Odpowiedź we wcześniejszym moim poście :-)
Lukiki pisze:Kaminski chyba 2 lata temu we Wroclawiu
Mówimy o Łodzi..."wrocek" to insza inszość, to jego "teren" i praktycznie "głosi" co roku ;-)
Lukiki pisze:z calym szacunkiem,ale nie Wojtaszka.
I tu właśnie wykazałeś się zerowym szacunkiem dla Mariana...Tak, dla Mariana bo też znamy się osobiście kilkanaście lat...Dodatkowym walorem jest również to, że obaj pochodzimy z tej "starej szkoły" akwarystów, jednak Marian zatrzymał się na pewnym etapie i głosi swoje. Jednak to dzięki takim, jak On można poznać "prehistorię" w akwarystyce, dzięki takim, jak On możesz "uprawiać" współczesną akwarystykę i moim zdaniem powinieneś wysłuchać tego co ma do powiedzenia. Ale w myśl powiedzenia "vox populi, vox dei" zaważy większość głosów... i mam nadzieję, że głosów rozsądku :-)

Lukiki

Kolego posluchaj mnie iwaznie.
Ja wiem do kogo mam miec szacunek,a do kogo nie ,wiec nie praw mi pewnych moralow na ten temat,to po pierwsze.
Po drugie piszac poprzedni post a propo owego pana,to nie ma nic wspolnego z brakiem szacunku.
Wyrazilem swoje zdanie ot i tyle,a Ty to jak zwykle po swojemu zinterpretowales i skleciles po raz setny na forum.

Jak sam napisales,ze Marian zatrzymal sie na pewnym etapie i glosi swoje,to i niech sobie glosi,ja mu w tym nie bede przeszkadzal.
Ale przeciez akwarystyka idzie do przodu,a nie stoi w miejscu,wiec nie rozsadne by bylo zapraszac pana,co by glosil prehistorie.
Dzis ludzi interesuja nowosci akwarystyczne,ktore moga wdrazac w swoje akwaria i tym szlakiem powinno kierowac sie wybierajac prelegentow.
Filmy

king
Kontakt:

Post autor: king »

Herbert R. Axelrod - tylko mam nadzieje ze nie gafa bo nie wiem czy jeszcze żyje, jeśli żyje to choćby bilety były po 1000pln to idę posłuchać. Genialny naukowiec - polskiego pochodzenia.
Jeśli strzeliłem gafę to przepraszam, a tak swoją drogą to może jakiś pomnik byśmy mu ufundowali jakaś zrzuta... Mocarz akwarystyki :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Imprezy Akwarystyczne, Spotkania, Konkursy”