Pet Fair 2013
Pet Fair 2013
Powoli zaczynamy w stowarzyszeniu myśleć o przyszłorocznych targach Pet Fair a więc i o organizowanym przez nas cyklicznie Sympozjum Akwarystycznym. Chcielibyśmy znać Waszą opinię w sprawie prelegentów wygłaszających wykłady w ramach tego wydarzenia. Przypominam, że w ostatnich latach udało nam się gościć i wysłuchać takie osoby jak: Jan D. Bastmeijer, Helmut Debelius, Heiko Bleher, Chris Lukhaup a także bardzo wielu polskich specjalistów.
Jakie osoby wzbudziłyby Wasze zainteresowanie? Czyje wykłady najwięcej mogłyby Wam dać? Chodzi nam zarówno o polskich jak i zagranicznych prelegentów.
Jakie osoby wzbudziłyby Wasze zainteresowanie? Czyje wykłady najwięcej mogłyby Wam dać? Chodzi nam zarówno o polskich jak i zagranicznych prelegentów.
Jak £odz dala ciala w tym roku,to niech w przyszlym powali na kolana caly kraj dajac prelegujacego p.Amano
Pomysl trudny finansowo do zrealizowania,ale jaka petarda by z tego wyszla

Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
hmmm, ja bym poszedł w stronę nie super wyspecjalizowanych prelekcji dla zapaleńców a może w stronę zachęcenia do akwarystyki
pokazy zakładania zbiorników, od krewetek po większe baniaki
a dla zapaleńców hmmm, bym musiał pomyśleć
ja to bym chętnie kogoś ściągnął od bojowników i od chann :P
a wizyta pana Amano dała by rangę co najmniej światowego wydarzenia
a dla zapaleńców hmmm, bym musiał pomyśleć
ja to bym chętnie kogoś ściągnął od bojowników i od chann :P
a wizyta pana Amano dała by rangę co najmniej światowego wydarzenia
Co by tu napisać... 

- krzych0062
Jakbyście mi mogli wyjaśnić, bo nie jestem w temacie.
O ile pamiętam, bo stary jestem, to na przemian z Toruniem organizowane były sympozja akwarystyczne. W latach parzystych w Toruniu, w nieparzyste w Łodzi. Obok tych spotkań urządzana była wystawa. Była to okazja do spotkania akwarystów z całego kraju, pogłębienia wiedzy i wymiany doświadczeń (któremu to celowi służyły zwłaszcza dwie tradycyjne imprezy integracyjne – oficjalna i "poboczna"). Prelekcje dawały możliwość dowiedzenia się o rzeczach, które nie są normalnie dostępne (np. leczenie chorób, chemia, "wiedza tajemna" o hodowli, naturalne środowisko ), odwdzięczenie się sponsorom (czyli prelekcje o pokarmach, produktach itd.) i w przypadku Torunia wywiązanie się z zobowiązań statutowych (no raz się nie zorientowałem co to i mnie wyklaskali – nawiasem mówiąc bardzo kulturalny sposób zwrócenia uwagi). Po prelekcji można było zakuluarowo podyskutować, co często dawało więcej niż oficjalny wykład.
W tym roku z pewnych względów Toruń nie zorganizował forum i niewiadomo co będzie dalej.
Jak rozumiem w związku z tym, że Kraków organizuje spotkania merytoryczne, w Łodzi będzie wystawa której będzie towarzyszyć jakaś prelekcja "Ważnego Gościa Którego Przyjazd Sponsoruje Firma X/X lub X" i pseudoprelekcje sponsorów?
pzd
P.
O ile pamiętam, bo stary jestem, to na przemian z Toruniem organizowane były sympozja akwarystyczne. W latach parzystych w Toruniu, w nieparzyste w Łodzi. Obok tych spotkań urządzana była wystawa. Była to okazja do spotkania akwarystów z całego kraju, pogłębienia wiedzy i wymiany doświadczeń (któremu to celowi służyły zwłaszcza dwie tradycyjne imprezy integracyjne – oficjalna i "poboczna"). Prelekcje dawały możliwość dowiedzenia się o rzeczach, które nie są normalnie dostępne (np. leczenie chorób, chemia, "wiedza tajemna" o hodowli, naturalne środowisko ), odwdzięczenie się sponsorom (czyli prelekcje o pokarmach, produktach itd.) i w przypadku Torunia wywiązanie się z zobowiązań statutowych (no raz się nie zorientowałem co to i mnie wyklaskali – nawiasem mówiąc bardzo kulturalny sposób zwrócenia uwagi). Po prelekcji można było zakuluarowo podyskutować, co często dawało więcej niż oficjalny wykład.
W tym roku z pewnych względów Toruń nie zorganizował forum i niewiadomo co będzie dalej.
Jak rozumiem w związku z tym, że Kraków organizuje spotkania merytoryczne, w Łodzi będzie wystawa której będzie towarzyszyć jakaś prelekcja "Ważnego Gościa Którego Przyjazd Sponsoruje Firma X/X lub X" i pseudoprelekcje sponsorów?
pzd
P.
Ze względu że i na tym forum jest wielu mniejszych jak i większych akwarystów to może by tak spróbować zaprosić ludzi z tym związanych?
np: Frank i Carsten Logemann, Chris Lukhaup (wiem że był u nas już 2 razy...
)
może Oliver Knott chociaż to już nie krewetki ale też zacny jegomość
To ja dorzucę takie 3 propozycje
np: Frank i Carsten Logemann, Chris Lukhaup (wiem że był u nas już 2 razy...

może Oliver Knott chociaż to już nie krewetki ale też zacny jegomość

To ja dorzucę takie 3 propozycje

Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.
- krzych0062
Coś tam jednak pamiętasz...Pigul71 pisze:O ile pamiętam, bo stary jestem, to na przemian z Toruniem organizowane były sympozja akwarystyczne. W latach parzystych w Toruniu, w nieparzyste w Łodzi.

- Witek Miszczak
...
Co do zaproszeń"zagranicznych" dorzucę p. Storożewa z Moskwy - wybitnego specjalistę od gupików.
Nie sądzę, żeby ten smutny fakt obniżył poziom prelekcji - jest to realna i ciekawa propozycja.że gdyby doszła do skutku nie miała by "poparcia" w postaci naszych chłopaków z NA Shop-u, czyli Marcina i Pawła, bo jak wiemy ich sklep już nie istnieje...
Co do zaproszeń"zagranicznych" dorzucę p. Storożewa z Moskwy - wybitnego specjalistę od gupików.
Ostatnio zmieniony 2012-07-28, 14:34 przez Witek Miszczak, łącznie zmieniany 3 razy.
Bóg w ziemi obiecanejLukiki pisze:Jak £odz dala ciala w tym roku,to niech w przyszlym powali na kolana caly kraj dajac prelegujacego p.Amano

Nie głupie.3runer pisze:hmmm, ja bym poszedł w stronę nie super wyspecjalizowanych prelekcji dla zapaleńców a może w stronę zachęcenia do akwarystyki
a jeżeli targi wypadały by w mój wolny weekend to wyrażam chęc zrzucenia sie na jakiś konkurs. Co do prelegentów moze nie będe oryginalny ale jako jedyny prelegent mnie zaciekawił Paweł Szewczak.
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
MST MS 01D VIP
MST MS 01D VIP
- krzych0062
Oczywiście, że nie...i nie to miałem na myśli. Chodziło mi o malutki plusik w oczach samego mistrza, że jest w naszym mieście (teraz to już był) sklep i fanatycy propagujący jego idee i artykuły "made in ADA"Witek Miszczak pisze:Nie sądzę, żeby ten smutny fakt obniżył poziom prelekcji

Masz rację...Paweł to nietuzinkowa postać w polskiej akwarystyce, ma potężną wiedzę i bardzo chętnie się nią dzieli. Znam Pawła od...właśnie poznaliśmy się na pierwszym Forum Akwarystyki Polskiej w Toruniu (o którym wspomniał pigul) ładnych kilkanaście lat temu. Zresztą jako jeden z nielicznych odwiedzał Łódź wielokrotnie.... Żałuj, że nie bywałeś w wawie na zlotach organizowanych przez Pawła...oj żałujchodysVR6 pisze:Co do prelegentów moze nie będe oryginalny ale jako jedyny prelegent mnie zaciekawił Paweł Szewczak.

Do listy "zagranicznych wielkich" dopisałbym Dianę Walstad-wszak jest wielu amatorów akwa LT, Hansa Joachima Herrmanna-Tanganika, Karela Rataja z Czech... A z polskich proponuję Adama Paszczelę-nurt nature, nie za bardzo lubianego na naszym forum Mariana Wojtaszka i Dr Kamińskiego z Wrocławskiego Ogrodu Botanicznego...
Ostatnio zmieniony 2012-07-28, 17:05 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.
Pawel "glosil" na poprzednich targach,Kaminski chyba 2 lata temu we Wroclawiu i z calym szacunkiem,ale nie Wojtaszka.
Tak,tak,wiem o jego dlugeletnim "posiedzeniu" w akwarystyce,ale wolalbym uslyszec cos swierzego,a nie o szkle zabudowanym w telewizory,o jego cud podlozu na ktorym rosliny rosna bujnie i w ogole nie potrzeba wowczas CO2.
Jak i mediamarkt ma nie byc dla idiotow,to i niech Wojtaszek dla nich tez nie bedzie.
Tak,tak,wiem o jego dlugeletnim "posiedzeniu" w akwarystyce,ale wolalbym uslyszec cos swierzego,a nie o szkle zabudowanym w telewizory,o jego cud podlozu na ktorym rosliny rosna bujnie i w ogole nie potrzeba wowczas CO2.
Jak i mediamarkt ma nie byc dla idiotow,to i niech Wojtaszek dla nich tez nie bedzie.
Filmy
- krzych0062
Zgadza się...ja osobiście słucham Pawła dwa...trzy razy w roku i mogę wysłuchać kolejny raz. Dlaczego? Odpowiedź we wcześniejszym moim pościeLukiki pisze:Pawel "glosil" na poprzednich targach

Mówimy o Łodzi..."wrocek" to insza inszość, to jego "teren" i praktycznie "głosi" co rokuLukiki pisze:Kaminski chyba 2 lata temu we Wroclawiu

I tu właśnie wykazałeś się zerowym szacunkiem dla Mariana...Tak, dla Mariana bo też znamy się osobiście kilkanaście lat...Dodatkowym walorem jest również to, że obaj pochodzimy z tej "starej szkoły" akwarystów, jednak Marian zatrzymał się na pewnym etapie i głosi swoje. Jednak to dzięki takim, jak On można poznać "prehistorię" w akwarystyce, dzięki takim, jak On możesz "uprawiać" współczesną akwarystykę i moim zdaniem powinieneś wysłuchać tego co ma do powiedzenia. Ale w myśl powiedzenia "vox populi, vox dei" zaważy większość głosów... i mam nadzieję, że głosów rozsądkuLukiki pisze:z calym szacunkiem,ale nie Wojtaszka.

Kolego posluchaj mnie iwaznie.
Ja wiem do kogo mam miec szacunek,a do kogo nie ,wiec nie praw mi pewnych moralow na ten temat,to po pierwsze.
Po drugie piszac poprzedni post a propo owego pana,to nie ma nic wspolnego z brakiem szacunku.
Wyrazilem swoje zdanie ot i tyle,a Ty to jak zwykle po swojemu zinterpretowales i skleciles po raz setny na forum.
Jak sam napisales,ze Marian zatrzymal sie na pewnym etapie i glosi swoje,to i niech sobie glosi,ja mu w tym nie bede przeszkadzal.
Ale przeciez akwarystyka idzie do przodu,a nie stoi w miejscu,wiec nie rozsadne by bylo zapraszac pana,co by glosil prehistorie.
Dzis ludzi interesuja nowosci akwarystyczne,ktore moga wdrazac w swoje akwaria i tym szlakiem powinno kierowac sie wybierajac prelegentow.
Ja wiem do kogo mam miec szacunek,a do kogo nie ,wiec nie praw mi pewnych moralow na ten temat,to po pierwsze.
Po drugie piszac poprzedni post a propo owego pana,to nie ma nic wspolnego z brakiem szacunku.
Wyrazilem swoje zdanie ot i tyle,a Ty to jak zwykle po swojemu zinterpretowales i skleciles po raz setny na forum.
Jak sam napisales,ze Marian zatrzymal sie na pewnym etapie i glosi swoje,to i niech sobie glosi,ja mu w tym nie bede przeszkadzal.
Ale przeciez akwarystyka idzie do przodu,a nie stoi w miejscu,wiec nie rozsadne by bylo zapraszac pana,co by glosil prehistorie.
Dzis ludzi interesuja nowosci akwarystyczne,ktore moga wdrazac w swoje akwaria i tym szlakiem powinno kierowac sie wybierajac prelegentow.
Filmy
Herbert R. Axelrod - tylko mam nadzieje ze nie gafa bo nie wiem czy jeszcze żyje, jeśli żyje to choćby bilety były po 1000pln to idę posłuchać. Genialny naukowiec - polskiego pochodzenia.
Jeśli strzeliłem gafę to przepraszam, a tak swoją drogą to może jakiś pomnik byśmy mu ufundowali jakaś zrzuta... Mocarz akwarystyki
Jeśli strzeliłem gafę to przepraszam, a tak swoją drogą to może jakiś pomnik byśmy mu ufundowali jakaś zrzuta... Mocarz akwarystyki