Impreza zaczela sie od testu skladajacego sie z 50 pytan w ktorych znajdowalo sie wiekszosc nazw lacinskich anizeli polskich, wliczajac nazwy morskich krabow, ktore nalezalo rozpoznac na zdjeciach po nazwy bakterii wywolujace choroby. Generalnie poziom testu byl
, z mojego punktu widzenia, wysoki.
Po tescie przyszedl czas na pakaz zakladania zbiornika w styly iwagumi. Samo tworzenie kompozycji przez Pawla Szewczaka byla niesamowite ale tzeba przyznac ze jego komemtarze podcas tworzenia zbiornika byly nieodzowne i jestem pod wrazeniem jego wiedzy w zakresie takich kompozycji i samej filozofii dalekiego wschodu. Mimom iz zbiornik byl super to i tak sie nie przekonam do tego typu akwarystyki, bo jak sam Pawel przyznal nie ma w niej nic z naturalnych zbiornikow wodnych.
Po pokazie przyszedl czas na wyniki i tu niestety rozczarownie bo ani ja ani king ani jego luba nie przeszlismy dalej i musimy sie zadowolic zestawami shripset, no ale moze dzieki temu przekonam sie do krewetek

Oczywiscie na imprezie organizowanej przez firme akwarystyczna nie moglo sie obejsc bez prezetacji jej produktu. Prezentowano finalny prototyp zestawu do akwarystyki morskiej REEFMAX 100 czyli zbiornik pokrywe szafke i sump. Jesli chodzi o zawartosc zestawu to bylo tam bodajze 8 swietlowek T5 39w z mozliwoscia wlaczania ich po 2 w tym niebieskie i biale plus zestaw led, ktore docelowo maja byc RBG, w pokrywie rowniez jest kilka wentylatorow, sump z pompa wraz z czujnikami i odpieniacz. Jesli cos pomylilem to przepraszam. Calosc sterowana przez komputer, ktoremy wydajemy komendy przez panel dotykowy otwierany w pokrywie, mozliwe ze bedzie go mozna podlaczyc przez wifi. Zestaw bedzie mial mozliwosc rozbudowy natomiast jego premiera ma nastapic w maju i dopiero wtedy ma byc cos wiadomo na temat ceny.
Kolejna czesc zabawy to teleturnej dla finalowej 10. Teleturniaj wygladal nastepujaco: bylo okolo 8 kategorii i w kazdej mozna bylo wybrac pytanie za odpowidnia ilosc punktow od jednego do pieciu. Powiem szczerze, wiedza niektorych uczestnikow byla niesamowita. Do finalu przeszlo 3 panow.
Po teleturnieju Heiko Bleher wyglosil wyklad na temat odtwarzania biotopow w akwariach. Wyklad byl niesamowity miedzy innymi ze wzgledu na ilosc zaprezentowanych biotopow od amazoni przez rzeki Afryki, Indii, Australii Azji i USA. Heiko kazdy omawiamy biotop wzbogacil o zdjecia akwarium, w ktorym odtworzyl biotop, co ciekawe w wiekszosci zbiornikow, ktore zakladal, juz w ciagu kilku godzin wiele gatunkow ryb podchodzilo do tarla ale mowie tu o sytuacji gdy akwarium zostalo zalane a ryby od razu wpuszczone, kiedy pojawialo sie zmetnienie wody. Heiko tlumaczyl to tym ze konkretnym gatunkom ryb zostals odworzony ich dom, zastosowano odpowiednie podloze np. zwir lub piach, odpowiednie elementy wystroju, drewno, skaly etc. rosliny tak jak w naturalnym srodowisku.
Po wykladzie musialem juz wyjsc, na koniec zostal sam final, ktorego nie widzialem.
Generalnie jestem baaardzo zadowoly, ze tam pojechalem, mimo ze nie wygralem nic poza zestawem dla krwetek ale i to jest fajne, ze nie odjechalismy z pustymi rekoma.