Akwaria targów ZooBotanica 2011 - cz.3

ODPOWIEDZ
Piotr K

Akwaria targów ZooBotanica 2011 - cz.3

Post autor: Piotr K »

Ufff, no to wreszcie się uporałem z trzecią częścią filmu o ZooBotanice 2011 :) Tym razem akwaria z pielęgnicami z Malawi i Tanganiki :) Uwaga, w komentarzu wkradł mi się błąd - przy omawianiu M. lombardoi (11:08 - 11:26) żólty jest samiec, a niebieskie samice! :)

http://www.youtube.com/watch?v=9VeFgIL1SbQ
Ostatnio zmieniony 2011-11-02, 20:42 przez Piotr K, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr K.

telewizja akwarystyczna
Definite Aquascape TV
www.definiteaquascape.tv

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

już widziałem, coraz bardziej mam ochotę na taki surowy baniaczek, muszę obejrzeć jeszcze kilka razy :P
Co by tu napisać... :-P

Piotr K

Post autor: Piotr K »

3runer pisze:już widziałem, coraz bardziej mam ochotę na taki surowy baniaczek, muszę obejrzeć jeszcze kilka razy :P
No, to fakt, mają te akwaria swój urok - zwłaszcza ta nadfiltracja mi się podoba, woda kryształek :)
Piotr K.

telewizja akwarystyczna
Definite Aquascape TV
www.definiteaquascape.tv

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

kurcze, jak na to popatrzyłem to mnie na sumpa wzięło
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

no pomysł jest ciekawy, ale przy moich warunkach nierealne...

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Taką samą,bądź lepszą kryształowość uzyskuje się lampą UV, względem tamtej filtracji przewagę ma:

-pierwszymi kosztami ( zakup,budowa )
-ergonomia
-koszty eksploatacyjne
-brak skomplikowanych prac przyłączeniowych
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

ale za przeproszeniem każdy głupi może kupić lampę, a taki sump robi wrażenie, co do kosztów, jak bym liczył pieniądze wydane na akwaria to bym nie bawił się w akwarystykę...

Lukiki

3runer pisze:każdy głupi może kupić lampę, a taki sump robi wrażenie
Chyba o wrażenie kolego w tym wszystkim nie chodzi,tylko o klasę wody.
Jeśli nie chcesz być ''każdym głupim'' i chcesz zrobić wrażenie,to podepnij swój zbiornik do oczyszczalni ścieków.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Lukiki pisze:Taką samą,bądź lepszą kryształowość uzyskuje się lampą UV, względem tamtej filtracji przewagę ma:

-pierwszymi kosztami ( zakup,budowa )
-ergonomia
-koszty eksploatacyjne
-brak skomplikowanych prac przyłączeniowych
Myślę, że nie ma co tych dwóch rzeczy porównywać, służą innym celom. Lampa UV jedynie wybija to co koło niej przepływa w wodzie, a tu masz filtr, z duuużą powierzchnią złoża. A gdyby w takiego sumpa wsadzić inne złoże niż grys to pewnie klarowałoby wodę jeszcze bardziej.

Lukiki

To może jakieś przesunięcie postów do innego tematu,by OT nie powstawało.

Zgadzam się,że cele,przeznaczenia są inne,ale mają jednak wspólną cechę.
Kubiszon pisze: Lampa UV jedynie wybija to co koło niej przepływa w wodzie, a tu masz filtr, z duuużą powierzchnią złoża
Zaznaczyłeś dużą powierzchnie złoża,ale wziąłeś pod uwagę chyba UV-kę jako tylko mały wygwizdówek 6W-atowy :-)
Dużą powierzchnię złoża zastąpię UV-ką 72W.

Stosuję 18W lampę i jak nic przez 2 dni w zbiorniku nie robię i spojrzę w zbiornik po długości,to otrzymuję taką samą przejrzystość jak patrząc od frontu.

Nie ulega jednak wątpliwości,że filtracja jako sump jest znakomita.

W tym zakresie tematu,to jedynie zostaje nam chyba,tylko polemizowanie
Filmy

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Lukiki pisze:Zaznaczyłeś dużą powierzchnie złoża,ale wziąłeś pod uwagę chyba UV-kę jako tylko mały wygwizdówek 6W-atowy :-)
Dużą powierzchnię złoża zastąpię UV-ką 72W.
Coś mi się zdaje, że się nie zrozumieliśmy. Masz na myśli UV zamiast sumpa do tego akwarium tylko na czas trwania targów?
Bo przecież na dłuższą metę to i 1000W uv nie zastąpi kawałka gąbki w filtrze. A przecież ten ciekawy sump był wymyślony i pokazany raczej jako sposób filtracji wody, a nie tylko w celu wyklarowania wody w tym akwarium.

Lukiki

Teraz,to mi się nie zdaje,tylko jestem pewny,że się nie zrozumieliśmy.
Ja nawiązuję tylko do wspólnej cechy zastosowanej filtracji w tym zbiorniku i lampy uv,czyli klarowanie i temat brnął w stronę klarowności,a nie zdolności filtracyjnej.

Dlatego w pierwszym poście napisałem,że chyba lepiej się opłaca tylko do tego celu uv-kę niż taki wielki kombajn ;-)
Filmy

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Lukiki pisze:Chyba o wrażenie kolego w tym wszystkim nie chodzi,tylko o klasę wody.
Jeśli nie chcesz być ''każdym głupim'' i chcesz zrobić wrażenie,to podepnij swój zbiornik do oczyszczalni ścieków.
zupełnie nie chodzi o wrażenie, choć nie umniejszam faktu, że budzi podziw, zdecydowanie jeśli bym miał wybierać to stawiam na sump, chociażby z racji wyzwania i przyjemności płynącej z tworzenia dodatków do baniaka, z drugiej strony czytałem trochę o lampach uv i nie jestem ich fanem, wolę pobawić się z odpowiednim filtrem niż dodawać lampę, która mi wyjałowi wodę z bakterii szczególnie z tych pożytecznych, a możliwość pochwalenia się takim tworem przed innymi daje sporo satysfakcji

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Lukiki pisze:Ja nawiązuję tylko do wspólnej cechy zastosowanej filtracji w tym zbiorniku i lampy uv,czyli klarowanie i temat brnął w stronę klarowności,a nie zdolności filtracyjnej.
No to wszystko jasne. Dla mnie tylko wydawało się takie porównanie bez sesnu, no bo przecież ten sump nie jest tam tylko żeby wodę wyklarować, a żeby ogólnie pokazać, że można taką filtrację stosować.
To tak jakby Piotr w filmiku powiedział, że mamy w tym akwarium świetnie natlenioną wodę dzięki temu sumpowi, a ktoś by napisał, że bardziej się opłacało kupić brzęczyk :)
Chciałem to wyjaśnić, żeby jakiś świeży akwarysta nie pomyślał, że może filtrację w baniaku zapewnić poprzez podłączenie lampy UV.
Ostatnio zmieniony 2011-11-04, 08:33 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Imprezy Akwarystyczne, Spotkania, Konkursy”