Caridina sp. "Crystal Red" warunki hodowli, woda p
Caridina sp. "Crystal Red" warunki hodowli, woda p
interesują mnie konkretne informacje na temat hodowli tych krewetek. Chcę założyć w niedługim czasie akwarium 45L jako LT i chciałbym w nim trzymać te krewetki.
interesują mnie wszystkie podstawowe informacje co trzeba mieć i jak zadbać o wodę dla tych krewetek. Ogólnie wiem, że te krewetki są w różnych odmianach jakości czy jakoś tak. Czym lepsza tym dużo droższa.
znalazłem takie coś, ale tutaj jest mało informacji na temat tej krewetki: http://www.akwaria.pl/krewetki/caridina ... l_red.html
Proszę o pomoc.
Dzieki.
interesują mnie wszystkie podstawowe informacje co trzeba mieć i jak zadbać o wodę dla tych krewetek. Ogólnie wiem, że te krewetki są w różnych odmianach jakości czy jakoś tak. Czym lepsza tym dużo droższa.
znalazłem takie coś, ale tutaj jest mało informacji na temat tej krewetki: http://www.akwaria.pl/krewetki/caridina ... l_red.html
Proszę o pomoc.
Dzieki.
a co takiego specjalnego jest w tym podłożu?
No ok, faktycznie to podłoże jest niby specjalnie dla nich. Ale tanie nie jest. Droższe od Amazonii. 8kg 170zł :)
Czyli ogólnie rzecz biorąc, dla tych krewetek jak najniższe Kh oraz PH w przedziale od 6 do niecałych 7. GH około 5-6 bo z wylinką może być problem.
Ciekawie się to zapowiada.
No ok, faktycznie to podłoże jest niby specjalnie dla nich. Ale tanie nie jest. Droższe od Amazonii. 8kg 170zł :)
Czyli ogólnie rzecz biorąc, dla tych krewetek jak najniższe Kh oraz PH w przedziale od 6 do niecałych 7. GH około 5-6 bo z wylinką może być problem.
Ciekawie się to zapowiada.
Ostatnio zmieniony 2009-12-01, 15:39 przez Matrixowo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Z tymi parametrami i całą resztą nie jest do końca tak.
Ogólnie CR potrzebują raczej miękkiej wody, natomiast same parametry PH czy TW, nie obiecują sukcesu w ich rozmnażaniu.
Natomiast są dobre aby krewetki czuły się dobrze.
Trzeba zwracać dużą uwagę na NO3 i NO2, jak wiadomo krewetki nie są zbyt dużymi żarłokami i częste ich przekarmianie może spowodować skok no3 do bardzo wysokich parametrów w bardzo krótkim czasie.
Woda wodzie nigdy nie jest równa i tak naprawdę spora część rozmnożeń CR to po prostu trafienie na dobrą wodę i nic więcej.
Zdecydowanie są to jedne z najładniejszych krewetek karłowatych i godne polecenia.
Są wymagające, ale bez przesady, znoszą spore zakresy i wahania PH i TW.
Obecnie jest już sporo profesjonalnych pokarmów i preparatów które pozwalają na zapewnienie im optymalnych warunków.
Dodatkowo zasób wiedzy na forach jest naprawdę duży.
Są tacy co je mnożą na kranie i są tacy którzy mają problemy dysponując komputerami PH i innymi nowinkami technicznymi.
Spis for krewetkowych jest przyklejony na górze.
Ogólnie CR potrzebują raczej miękkiej wody, natomiast same parametry PH czy TW, nie obiecują sukcesu w ich rozmnażaniu.
Natomiast są dobre aby krewetki czuły się dobrze.
Trzeba zwracać dużą uwagę na NO3 i NO2, jak wiadomo krewetki nie są zbyt dużymi żarłokami i częste ich przekarmianie może spowodować skok no3 do bardzo wysokich parametrów w bardzo krótkim czasie.
Woda wodzie nigdy nie jest równa i tak naprawdę spora część rozmnożeń CR to po prostu trafienie na dobrą wodę i nic więcej.
Zdecydowanie są to jedne z najładniejszych krewetek karłowatych i godne polecenia.
Są wymagające, ale bez przesady, znoszą spore zakresy i wahania PH i TW.
Obecnie jest już sporo profesjonalnych pokarmów i preparatów które pozwalają na zapewnienie im optymalnych warunków.
Dodatkowo zasób wiedzy na forach jest naprawdę duży.
Są tacy co je mnożą na kranie i są tacy którzy mają problemy dysponując komputerami PH i innymi nowinkami technicznymi.
Spis for krewetkowych jest przyklejony na górze.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
niby tak, ale ja nie mam takich warunków abym mógł trzymać 10 zbiorników :)
dobra pytanie teraz takie, czy te minerały shirakuru z Ca+ i white mineral powder da się zastąpić czymś innym tańszym, a za razem dobrym i odpowiednim? Bo te minerały wszystkie są bardzo drogie, po 60zł za 8g, to dość spory wydatek. Interesują mnie jakieś inne sprawdzone i dobre zastępniki. macie coś takiego?
dobra pytanie teraz takie, czy te minerały shirakuru z Ca+ i white mineral powder da się zastąpić czymś innym tańszym, a za razem dobrym i odpowiednim? Bo te minerały wszystkie są bardzo drogie, po 60zł za 8g, to dość spory wydatek. Interesują mnie jakieś inne sprawdzone i dobre zastępniki. macie coś takiego?
Woda kranowa nie potrzebuje żadnych tego typu uzdatniaczy. Nie czytałem poprzednich postów nie wiem jaką wodę stosujesz, ale bez tego można sobie poradzićdobra pytanie teraz takie, czy te minerały shirakuru z Ca+ i white mineral powder da się zastąpić czymś innym tańszym, a za razem dobrym i odpowiednim? Bo te minerały wszystkie są bardzo drogie, po 60zł za 8g, to dość spory wydatek. Interesują mnie jakieś inne sprawdzone i dobre zastępniki. macie coś takiego?

Czy ktoś mi może podać dokładny przepis na jedzenie dla krewetek składający się z:
Zielonego groszku
Spiruliny
Cyklop -oze czy jakoś to się nazywa
I coś tam jeszcze
Czy możecie mi dokładnie napisać co i jakiej firmy trzeba kupić i w jakich ilościach aby zrobić ten własnej roboty przepis?
Gdzieś go na necie wyczytałem ale teraz nie mogę tego znaleźć.
Pomocy.
Czy ten cyklop to takie coś - http://www.rybarium.pl/sklep//pokarm-cy ... 04190.html
Dzieki
Zielonego groszku
Spiruliny
Cyklop -oze czy jakoś to się nazywa
I coś tam jeszcze
Czy możecie mi dokładnie napisać co i jakiej firmy trzeba kupić i w jakich ilościach aby zrobić ten własnej roboty przepis?
Gdzieś go na necie wyczytałem ale teraz nie mogę tego znaleźć.
Pomocy.
Czy ten cyklop to takie coś - http://www.rybarium.pl/sklep//pokarm-cy ... 04190.html
Dzieki
Ostatnio zmieniony 2009-12-12, 16:37 przez Matrixowo, łącznie zmieniany 1 raz.