Caridina sp. "Crystal Red" warunki hodowli, woda p

Matrixowo

Caridina sp. "Crystal Red" warunki hodowli, woda p

Post autor: Matrixowo »

interesują mnie konkretne informacje na temat hodowli tych krewetek. Chcę założyć w niedługim czasie akwarium 45L jako LT i chciałbym w nim trzymać te krewetki.

interesują mnie wszystkie podstawowe informacje co trzeba mieć i jak zadbać o wodę dla tych krewetek. Ogólnie wiem, że te krewetki są w różnych odmianach jakości czy jakoś tak. Czym lepsza tym dużo droższa.

znalazłem takie coś, ale tutaj jest mało informacji na temat tej krewetki: http://www.akwaria.pl/krewetki/caridina ... l_red.html

Proszę o pomoc.

Dzieki.

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Zalezy jakiej klasy crystale chcesz trzymac, jesli ladniejsze z wieksza iloscia bieli to radze ci wode miekka w okolicach ph 6,6 kh 2-3 gh 5-6 . Ja nawet gdy trzymam crystale klasy C to trzymam je w takiej wodzie i mnoza się bez problemów.

tutusik

Post autor: tutusik »

Matrixowo jak już jestes na tamtym forum to polecam poczytać tematy o CR :) tam znajdziesz wszystkie info.
a podpstawowe ci napisał własnie adamozw :)
Pozdrawiam.
gg 2755526

Matrixowo

co do jakości jeszcze nie wiem, ale jak ma być niskie PH i KH to najlepiej na Amazoni ona mocno zmiękcza wodę i spada PH automatycznie.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

jest takie specjalne podłoże dla krewetek Red bee sand firmy shirakura jak byś chciał inwestowac w drozsze podłoże dla tych kreweci.

Matrixowo

a co takiego specjalnego jest w tym podłożu?

No ok, faktycznie to podłoże jest niby specjalnie dla nich. Ale tanie nie jest. Droższe od Amazonii. 8kg 170zł :)

Czyli ogólnie rzecz biorąc, dla tych krewetek jak najniższe Kh oraz PH w przedziale od 6 do niecałych 7. GH około 5-6 bo z wylinką może być problem.

Ciekawie się to zapowiada.
Ostatnio zmieniony 2009-12-01, 15:39 przez Matrixowo, łącznie zmieniany 1 raz.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Z tymi parametrami i całą resztą nie jest do końca tak.
Ogólnie CR potrzebują raczej miękkiej wody, natomiast same parametry PH czy TW, nie obiecują sukcesu w ich rozmnażaniu.
Natomiast są dobre aby krewetki czuły się dobrze.
Trzeba zwracać dużą uwagę na NO3 i NO2, jak wiadomo krewetki nie są zbyt dużymi żarłokami i częste ich przekarmianie może spowodować skok no3 do bardzo wysokich parametrów w bardzo krótkim czasie.
Woda wodzie nigdy nie jest równa i tak naprawdę spora część rozmnożeń CR to po prostu trafienie na dobrą wodę i nic więcej.

Zdecydowanie są to jedne z najładniejszych krewetek karłowatych i godne polecenia.
Są wymagające, ale bez przesady, znoszą spore zakresy i wahania PH i TW.
Obecnie jest już sporo profesjonalnych pokarmów i preparatów które pozwalają na zapewnienie im optymalnych warunków.
Dodatkowo zasób wiedzy na forach jest naprawdę duży.

Są tacy co je mnożą na kranie i są tacy którzy mają problemy dysponując komputerami PH i innymi nowinkami technicznymi.

Spis for krewetkowych jest przyklejony na górze.

Matrixowo

też właśnie to wyczytałem wczoraj, że niektórzy ludzi trzymają w byle czym i tez im się udaje. Faktycznie ciężko z tym może być i w ogóle.

Ale za jakiś czas będę zbierał rzeczy do tego czegoś i będę robił sobie spokojnie krewetkarium dla CR.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Tylko te niby byle co, to jest dla nich dobra woda.

Matrixowo

trochę ostatnio poczytałem o nich, ale żeby zebrać jakieś obszerniejsze konkretne informacje to ciężko. Ale mniej więcej coś tam już wiem :) po mały będę coś kombinował z nimi.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Najlepiej mieć kilka zbiorników i zróżnicować w nich wodę pod względem parametrów i mieszanki.

Matrixowo

niby tak, ale ja nie mam takich warunków abym mógł trzymać 10 zbiorników :)

dobra pytanie teraz takie, czy te minerały shirakuru z Ca+ i white mineral powder da się zastąpić czymś innym tańszym, a za razem dobrym i odpowiednim? Bo te minerały wszystkie są bardzo drogie, po 60zł za 8g, to dość spory wydatek. Interesują mnie jakieś inne sprawdzone i dobre zastępniki. macie coś takiego?

KuMaK

Post autor: KuMaK »

dobra pytanie teraz takie, czy te minerały shirakuru z Ca+ i white mineral powder da się zastąpić czymś innym tańszym, a za razem dobrym i odpowiednim? Bo te minerały wszystkie są bardzo drogie, po 60zł za 8g, to dość spory wydatek. Interesują mnie jakieś inne sprawdzone i dobre zastępniki. macie coś takiego?
Woda kranowa nie potrzebuje żadnych tego typu uzdatniaczy. Nie czytałem poprzednich postów nie wiem jaką wodę stosujesz, ale bez tego można sobie poradzić ;-)

Matrixowo

chcę lać RO:kranowit. Tak aby na shirakura mieć 0-2kh i około 5-6GH

myślę, że dam radę taką wodę utrzymać i zeby krecie przeżyły
Jak myślicie dam radę?

Matrixowo

Czy ktoś mi może podać dokładny przepis na jedzenie dla krewetek składający się z:

Zielonego groszku
Spiruliny
Cyklop -oze czy jakoś to się nazywa
I coś tam jeszcze

Czy możecie mi dokładnie napisać co i jakiej firmy trzeba kupić i w jakich ilościach aby zrobić ten własnej roboty przepis?

Gdzieś go na necie wyczytałem ale teraz nie mogę tego znaleźć.

Pomocy.

Czy ten cyklop to takie coś - http://www.rybarium.pl/sklep//pokarm-cy ... 04190.html

Dzieki
Ostatnio zmieniony 2009-12-12, 16:37 przez Matrixowo, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie, parametry wody, warunki hodowli”