W jakich warunkach powinno się trzymać krewetki

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

a moje małe krewcie z jaj to chyba zostały wciągnięte przez ryby na śniadanie lub kolacje, bo nie widzę przyrostu krewetek. widzę jeszcze kilka większych krewetek z jajami ale nowych nic nie widzę niestety. Do tego z 20 krewetek może zostało 10, bo nie widzę więcej. chyba, że się tak pochowały, że nie wiadomo gdzie są.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Mój słoik pozostawiony sam sobie ba się całkiem dobrze. Widać już ~3mm młode krewetki. Tylko teraz mam inny problem :-) czy takie drobiazgi odłowić ?? Siatka z pończochy ? Może i tak ale takiego drobiazgu nie wypatrzę jak wyjmę całą dekoracje a małe pochowają się między kamykami podłoża. Jakieś sugestie ?

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

moze jakąś pułapke zastaw :) podaj pokarm i jak podpłyną to je hyc :) hotsausage ma doswiadczenie z wyłapywaniem małych krewetek bo robił restart u siebie a miał ich tam multum.

Ja u siebie wyłapywałem młode z filtra ( kubełka) gdzie na wieszku były pierścienie ceramiczne i nie znalazłem innej metody jak cierpliwe czekanie.

Może zmień podłoże na drobny piasek i wtedy nie beda Ci sie w nim chowały.

Awatar użytkownika
cina

Myślałem o czymś takim jak podrywka na ryby tylko w mniejszym wydaniu. Generalnie pułapka ;-)

king
Kontakt:

Post autor: king »

na uniwerku u nas mają takie sprytne pułapki na bezkręgowce wodne z butelek PET-ów przeciętych na pół i sklejonych szyjką w stronę dna wkłada tam się pedigri albo jakieś inne coś śmierdzącegoi i można łapać potem przywiązujesz wszystko do sznurka i wyciągasz jak już coś raz tam wejdzie to kaplica nie wylezie.
może takie coś tylko z wstępną siatka żeby nie wchodziły dorosłe :?:

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

king pisze:na uniwerku u nas mają takie sprytne pułapki na bezkręgowce wodne z butelek PET-ów przeciętych na pół i sklejonych szyjką w stronę dna wkłada tam się pedigri albo jakieś inne coś śmierdzącegoi i można łapać potem przywiązujesz wszystko do sznurka i wyciągasz jak już coś raz tam wejdzie to kaplica nie wylezie.
może takie coś tylko z wstępną siatka żeby nie wchodziły dorosłe :?:
Takie patenty to nawet stosują plemiona amazońskie do łapania ryb :) i metoda sprawdzalna w 100% na krewetki tez była by niezła.

Można by wyłapywać wszystkie a potem z butelki wybrac te mniejsze bądź większe i juz.

Tylko w 10L baniaku to musiałbyś zrobić z jakiejś malutkiej buteleczki.

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Temat z butelka byl wałkowany wielokrotnie w przypadku lapania slimakow zeby redukowac populacje w zbiorniku. A z ponczochy nie polecam mozesz pokaleczyc mlode. Zlapiesz je napewno ale bardzo pokaleczysz pancerz . Polecam ci zakup takiej siateczki jak tutaj na obrazku http://img12.imageshack.us/img12/1917/p1030012v.jpg (fot.sobiszek)

king
Kontakt:

może być butelka do testów taka sanepidowska 100ml

Awatar użytkownika
cina

adamozw pisze:A z ponczochy nie polecam mozesz pokaleczyc mlode. Zlapiesz je napewno ale bardzo pokaleczysz pancerz
nie będzie to miało znaczenia jak zaraz trafią jako pokarm do drugiego akwarium

king
Kontakt:

mam sitko do narybku mogę ci pożyczyć na razie nie potrzebuję puki czegoś nie wymyślisz to wystarczy :-P

Awatar użytkownika
cina

hehe, nie dziękuje, coś wymyślę. Może poczekam aż trochę podrosną to przynajmniej ryby je zobaczą :)

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

Żęby nie zakłądaać nowego tematy zapytam tutaj :-D

A mianowicie włąśnie zmieniam odsadę <rybki to będą razbora hengela> i myślałem dodać do nich krewetki White pearl i wyczytałem że są wrażliwe na związki azotowe i tu powstaje moje pytanie jak to się ma do nawożenia metodą EI gdzie NO3 tygodniowo dostarczam 20 ppm ????
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

ryzykowne jest dodanie takiej dawki. może lepiej podzielić to na mniejsze porcje i podawać nawóz codziennie?

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

Tzn. to jest tygodniowa dawka podawana na 3 razy
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

lopuch

Post autor: lopuch »

No dobrze podajesz 3x po ok 7ppm NO3 w tygodniu, ale jesteś pewien że nic z tego nie zostaje tzn czy NO3 się nie akumuluje bo jeżeli nie to powinno być ok

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie, parametry wody, warunki hodowli”