W jakich warunkach powinno się trzymać krewetki

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

No tak kochane dzieciaki :-) Ja bym się bał czy calego akwarium nie zrzuci :-P

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

nie no bez przesady, mały jest silny ale nie aż tak :)

więc tak, szkło zalać wodą, trochę żwiru, rogatka w kąt i zobaczymy jak będzie.

king
Kontakt:

Post autor: king »

filtr pod żwirowy może z kominkiem napędzanym powietrzem na tak małą kosteczkę powinno wystarczyć ewentualnie większe troszkę akwa i mocne światło parę razy na dzień i faktycznie rogatek ten glon naprawdę przyzwoicie czyści wodę :evil:

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Im więcej będzie zielonego tym bardziej będzie się podobało krewetkom ;)

Awatar użytkownika
cina

większego akwa nie będzie na pewno, a z tym zielskiem to spokojnie bo muszę te krewetki odłapać później bez większej dewastacji akwa :-)
king pisze:filtr pod żwirowy może z kominkiem napędzanym powietrzem na tak małą kosteczkę
a można coś bliżej na ten temat ?
Ostatnio zmieniony 2009-10-03, 21:42 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Jak chcesz filtr wewnetrzny to weź wiekszego brata 'micro' czyli mini u mnie chodzi w 18l i jestem bardzo zadowolony. jest dosyć mocno zmniejszony przepływ żeby wirówki nie było ale naprawde ładnie sie sprawuje
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

king
Kontakt:

normalny ruszt od filtra dennego na to komin i do komina wkładasz wężyk z kostka napowietrzającą zasypujesz to ustrojstwo drobnym żwirem czy też keramzytem i to wszystko ewentualnie zamiast rogatka dajesz echinodorus tenelus rośnie jak szalony i czyści zbiornik

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Tylko, że taki napędzany powietrzem filtr hałasuje, więc trzeba to uwzględnić przy planowaniu. W nocy będzie mocno słyszalny.

king
Kontakt:

bulgotanie tego filtra jest w staro akwarystycznym klimacie usypia działa uspokajajaco i jest najtańszym rozwiązaniem:-)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Heheh no fakt, kiedyś tylko na tym hodowcy lecieli i jakoś wytrzymywali.

Awatar użytkownika
cina

no dobra, to z innej strony. Rozważam podłączenie filtracji po przez kubełek który mam w dużym zbiorniku.
Myślałem takim cienkim wężykiem od napowietrzania zrobić zassanie wody i wpiąć w wąż zasysający z dużego akwa, i tak samo z odpływem z filtra.
Więc akwaria były by podłączone do filtra równolegle. Czy takie coś ma jakieś wady ?

Jedyne co mnie zastanawia to to, że w obiegu będzie ta sama woda. W filtrze mam grys koralowy, który teoretycznie ma zatwardzać wodę i stabilizować pH. Czy to nie będzie przeszkodą ?

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

moze dojśc do tego że jakiś wężyk Ci sie zatka np zasysajacy z małego akwa a wylotowy bedzie nadal przelotowy i filtr nadal zasysając wode z głównego baniaka wypompuje ja do kreweci a co za tym idzie na podłoge.

w takim małym chyba najłatwiej zamontowac filtr gąbkowy albo jakiś kubełek skonstrułować ( ja tak zrobiłem :) )

Awatar użytkownika
cina

W sumie racja, ale później wymyśliłem że wężyk nie może być cienki bo nie mam takiej redukcji z trójnika. Jeśli wstawię trójnik na wąż 16/12 to odejście jest też takim wężem więc on się raczej nie zapcha :), nawet krewetka przejdzie jak coś

Twoja propozycja: jakąś malutką głowicę i gąbkę założyć ? Jaką głowicę możecie polecić do tego celu ?

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

ja miałem aqua-ela 1 i był nastawiony na minimum filtr był założony poziomo z wylotem w strone tafli żeby jeszcze zredukawać efekt pralki.

Ja bym jeszcze dołozył jaiegoś maszaka krewetki je lubią bo na nich osadzą sie sporo "kurzu" i one sobie to z niego zjadają.

Awatar użytkownika
cina

a ten aquel to raczej głośny jest chyba, jak większość tych filterków, nie ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie, parametry wody, warunki hodowli”