filtr pod żwirowy może z kominkiem napędzanym powietrzem na tak małą kosteczkę powinno wystarczyć ewentualnie większe troszkę akwa i mocne światło parę razy na dzień i faktycznie rogatek ten glon naprawdę przyzwoicie czyści wodę
Jak chcesz filtr wewnetrzny to weź wiekszego brata 'micro' czyli mini u mnie chodzi w 18l i jestem bardzo zadowolony. jest dosyć mocno zmniejszony przepływ żeby wirówki nie było ale naprawde ładnie sie sprawuje
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.
normalny ruszt od filtra dennego na to komin i do komina wkładasz wężyk z kostka napowietrzającą zasypujesz to ustrojstwo drobnym żwirem czy też keramzytem i to wszystko ewentualnie zamiast rogatka dajesz echinodorus tenelus rośnie jak szalony i czyści zbiornik
no dobra, to z innej strony. Rozważam podłączenie filtracji po przez kubełek który mam w dużym zbiorniku.
Myślałem takim cienkim wężykiem od napowietrzania zrobić zassanie wody i wpiąć w wąż zasysający z dużego akwa, i tak samo z odpływem z filtra.
Więc akwaria były by podłączone do filtra równolegle. Czy takie coś ma jakieś wady ?
Jedyne co mnie zastanawia to to, że w obiegu będzie ta sama woda. W filtrze mam grys koralowy, który teoretycznie ma zatwardzać wodę i stabilizować pH. Czy to nie będzie przeszkodą ?
moze dojśc do tego że jakiś wężyk Ci sie zatka np zasysajacy z małego akwa a wylotowy bedzie nadal przelotowy i filtr nadal zasysając wode z głównego baniaka wypompuje ja do kreweci a co za tym idzie na podłoge.
w takim małym chyba najłatwiej zamontowac filtr gąbkowy albo jakiś kubełek skonstrułować ( ja tak zrobiłem :) )
W sumie racja, ale później wymyśliłem że wężyk nie może być cienki bo nie mam takiej redukcji z trójnika. Jeśli wstawię trójnik na wąż 16/12 to odejście jest też takim wężem więc on się raczej nie zapcha :), nawet krewetka przejdzie jak coś
Twoja propozycja: jakąś malutką głowicę i gąbkę założyć ? Jaką głowicę możecie polecić do tego celu ?