zachar pisze:- Podłoże: jakie? Czytałem że akwarium powinno mieć ciemne podłoże( żwirek czy co ?), ale co dalej? Jakieś mchy, kryjówki itp. ? No i czy Gupiki tolerują ciemne podłoże ?
Jeśli chodzi o gupiki to raczej kolor podłoża jest im obojętny, ale jak wiadomo ciemne podłoże łagodzi stres u ryb. Jeśli chcesz ciemne podłoże to na początek bazalt będzie odpowiedni.
Mchy, kryjówki - wedle uznania. Krewetki lubią chodzić po mchach.
zachar pisze:- Woda: wiem że zanim wprowadzę obsadę musi odstać swoje w akwarium razem z roślinami, ale co ile ją wymieniać i ile ? Całą czy tylko część ? Dolewać do niej coś czy może być z kranu odstana ?
Woda na początek z kranu odstana. Ryby/krewetki wpuść po 7-14 dniach. Później co tydzień podmiana 10-20% wody (ODSTANEJ !) Najlepiej nalać do naczynia dzień wcześniej i niech postoi 24h.
zachar pisze:-Pokarm: Jaki, jak często i chociaż mniej więcej ile?
Ja karmię raz dziennie i ciężko mi określić jaką ilością. Wrzuć trochę i obserwuj czy rybki/krewetki zjadły. Karm tyle, żeby pokarm nie leżał na dnie. Zacznij od kilku płatków dziennie, a ilość wyczujesz sam.
zachar pisze:-Obsada: 4 Gupiki Endlera i 10 krewetek. Ale nie wiem za bardzo ile samic a ile samców? Kupować 1:1 czy raczej w innych proporcjach?
Możesz kupić 1:1. Ważne, żeby samic było tyle samo lub więcej niż samców.
zachar pisze:Edit: widziałem że o czymś zapomniałem... Lepiej aby pokrywa była z Ledami czy raczej zwykła żarówka?
Najlepsze są świetlówki - do akwarium 45l spokojnie coś dobierzesz. Na początek radzę się trzymać temperatury barwowej 6500K. Czemu? Możesz poczytać:
http://www.domowe-akwarium.pl/oswietlenie.php
Wszystko jest dość dobrze opisane.
A czy led czy żarówka to już kwestia gustu. PowerLed dają radę. Dobre świetlówki w takim akwarium też powinny.
Ja w swoim malutkim akwarium używam dwóch żarówek. Więcej możesz poczytać:
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.ph ... 177d#94757
zachar pisze:I takie małe przypomnienie z mojej strony. Jestem "zielony" w kwestii akwarystyki i wolałbym na samym początku nie sadzić roślin. Nie wiem czy to trudne, ale strasznie się tego obawiam. A, i chciałbym wszystkim bardzo serdecznie podziękować za cenne rady i uwagi.
Nie bój się roślin - to nic strasznego, a dodają uroku akwarium.
Jak masz jakieś pytania to pisz. Z chęcią pomogę. Akwarystyka to super hobby i zobaczysz, że Cie wciągnie
Pozdrawiam!