Krewetki w nocy siedzą pod powierzchnią

ODPOWIEDZ
Zebra

Krewetki w nocy siedzą pod powierzchnią

Post autor: Zebra »

Kolejny raz zaobserwowałam, że kiedy rano zapalam światło w akwarium to mnóstwo krewetek siedzi tuż pod powierzchnią wody na liściach roślin.
W dzień wszystkie normalnie się zachowują - standardowo, natomiast przez noc wyłażą tak wysoko pod lustro wody jak się.da, aż im grzbiety czasem wystają z wody.
Zastanawiam się czy przyczyną może być zbyt duża obsada roślinna. Akwarium ma 54 litry, trzymam w nim white pearl i humele. Ponieważ podoba mi się gąszcz, a rośliny rosną jakoś wyjątkowo chętnie to jest na prawdę gęsto: microsoria, ocelot, mchy. Już i tak przerzedziłam, ale te wielkie na prawdę lubię.
Czy to możliwe, że w nocy zabierają zbyt dużo tlenu? Chodzi cały czas filtr tetra ex 700. Nie mogą to być parametry wody, bo za dnia krewecie zachowują się całkowicie normalnie, łażą, szamią, rozmnażają się itp. :)
A może takie zachowanie kreweci jest ok. tylko o tym nie wiem ?

Awatar użytkownika
wwwampir

Post autor: wwwampir »

Podłącz jakiś napowietrzacz to zweryfikujesz przyczynę.

Zebra

Post autor: Zebra »

Nie no ręce mi opadły, że nie wpadłam na tak prosty sposób, dzięki. Mam gdzieś brzęczyk, tylko kamień kupię i włączę ustrojstwo na noc.
Dzięki za oświecenie.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

A czy ten filtr jest tak ustawiony, że robi falę na powierzchni? To w zasadzie powinno napowietrzyć wodę. Ja we wszystkich swoich akwariach tak mam i nie potrzebuję napowietrzacza. W 54l też mam dużo roślin, krewetki i gupiki i nie ma problemu.

Wojtek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie, parametry wody, warunki hodowli”