Biotop z Procambarus Clarkii

ODPOWIEDZ
MART!

Biotop z Procambarus Clarkii

Post autor: MART! »

Witajcie.
Noszę się z, dość nieśmiałym póki co, zamiarem restartu mojego baniaka. Chcę dopasować w nim warunki najlepsze dla raków Procambarus Clarkii. Póki co mam samca, jeżeli zdecyduję się na restart dokupię mu samiczkę. Ponieważ nie jestem pewna, co i jak zrobić proszę was o radę.
Moje akwarium ma ok 112l. wiem że jest to odpowiednia wielkość dla parki raków. orientuję się też, że muszę im dostarczyć kryjówek. ok, zamierzam umieścić im tam grotę zrobioną przeze mnie z kamieni i być może korzeń.
Z dotychczasowego mojego doświadczenia z rakiem wiem, że nie ma sensu umieszczania tam roślin nieukorzenionych. niestety nie mam pojęcia, jakie rośliny korzeniowe będą pasowały do środowiska wodnego południa stanów zjednoczonych, bo stmtąd p.c. pochodzą. nie wiem, również, jakie gatunki rybek mogę im dokooptować do towarzystwa.
Jeżeli ktoś lepiej się w tych sprawach orientuje proszę o radę. troszkę trudno przeszukiwać internet pod kątem pochodzenia roślinek, czy rybek. Wiem że nie jest to niemożliwe, ale niestety strasznie uciążliwe.
Proszę o ewentualne sugestie.

P.S. Czy komuś dotąd zdarzyło się, żeby jego rak zmienił po wylince kolor? Mój z czerwonego stał się niebieski :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kraby, raki, ślimaki i inne bezkręgowce”