Witajcie
z racji tego że nie za bardzo jestem w temacie ślimaków akwariowych chciałbym zasięgnąć waszej opini , oczywiscie najlepiej popartej własnymi doświadczeniami
chodzi mi o ślimaki typowo glonożerne troche gatunków się pokazało w sprzedazy ale jak to zwylke bywa wszystkie są "glonożerne nie ruszajace roślin zdrowych " itd
podobają mi się Netriny i "ślimak Tygrys" nie znam dokładnej nazwy byc może ktoś choduje te gatunki i może sie wypowiedzieć na temat szkodliwości i "glonożerności " tych małych skubańców
ja ze swej strony tylko mogę wymienić obecnie hodowane ampularie "zje wszystko co nie zdąży uciec " oraz świderki żywiace się dytreusem (nie wiem czy dobrze napisałem- mało istotny ale zawsze wpływ %)
pozdrawiam Jacek Shinma vel Pirania
Ślimaki ?
ok , dziękuje za odpowiedzi , co do amano to hmmm jakby to powiedzieć mieszane odczucia :( moim zdaniem nitki traktuja bardziej jako huśtawki w toni wodnej niż je zjadają poza tym odpuściłem sobie gatunki których rozmnożenie wymaga "solanki" no i amano nieraz bywa mało tolerancyjne w stosunku do innych gatunków krewetek a nawet mniejszych ryb , mam przykład z autopsji "very agressiwe amano shrimp " :) więc wolę zdać się na ślimaki tak jak wyżej kolega napisał Clihon i Netrina które nie spacyfikują mi przy okazji zbiorników (patrz zatoczki,błotniarki)
amanki miałem przypadkowo w tej dostawie zamawiałem rosenbergi a te się doplątały przypadkowo do tych zbiorniczków transportowych (nadmiarowe sztuki lub "gratis" od dostawcy)
ale mówię małe agresory to były :) poszły do zbiorniczka z rosenbergi i tam zostały wstawione w "karcie dań" :) koniec ende finiti :)
co do dokarmiania to raczej trudno przy karmieniu jednych krewetek pominąć inne :)
awykonalne :)
ale mówię małe agresory to były :) poszły do zbiorniczka z rosenbergi i tam zostały wstawione w "karcie dań" :) koniec ende finiti :)
co do dokarmiania to raczej trudno przy karmieniu jednych krewetek pominąć inne :)
awykonalne :)