Padły ślimaki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cina

Padły ślimaki

Post autor: cina »

Witam,

Kilka dni temu musiałem zlikwidować akwa. Wywalając wszystko łącznie ze żwirem znalazłem bardzo dużo muszli po świderkach, różnej wielkości.
Znalazłem również muszle po moim helenkach, ampulariach i neritinach. Wszystko sukcesywnie zdychało, bo co raz mniej np. ampularii widziałem.
Przeżyły tylko i wyłącznie zatoczki, choć tych z filtrze kubełkowym na dnie również była spora warstwa (znaczy pustych muszelek).

Czy może mi ktoś to wyjaśnić ?!? Czemu padły prawie wszystkie ślimaki (o krewetkach nie wspomne) ?!?

Ryby miały się dobrze, zbrojniki się tarły co chwilę, kiryski też próbowały. Roślinki rosły (glony również :-) ). Nawożenie miałem umiarkowane lub żadne, sporadycznie KNO3 lub K2SO4.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Zobacz czy w jakiś sposób do akwarium nie trafiały związki miedzi. Ona niestety bardzo skutecznie działa na ślimaki i krewetki.

Awatar użytkownika
cina

No nie robiłem co mogło spowodować dostanie się miedzi do akwa. Ślimaki to znikały mi powoli przez długi czas. Nic do akwa nie dokładałem, cały czas karmiłem tymi samymi pokarmami co wcześniej. Nie mam pojęcia co to mogło być.

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Hmm, podaj jakie masz parametry wody, moze to jest zwiazane z nimi. Jezeli nie parametry zle to bym tak samo jak kubiszon postawil na zwiazki miedzi w akwarium. A jeszcze mam pytanko czy uzywasz jakis nawozow w akwarium. Jezeli uzywasz to ogranicz nawozenie.

Awatar użytkownika
cina

adamozw tego zbiornika już nie więc parametrów nie podam. Z tego co pamiętam to twardość była w granicach 7-8, pH ok. 7,5, NO3 10-15.
Z nawozów używałem tylko KNO3 i K2SO4 nic innego nie podawałem. Te też stosowałem rzadko i w małych ilościach.

Jeśli nawet te związki miedzi, to nie mam pojęcia jak mogły się tam dostać ?? Jedyne co mi przychodzi do głowy to tylko z woda lub pokarmem. Ale to i inne zwierzaki w akwa by to odczuły.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Może masz instalacje w łazience zrobioną z rurek miedzianych?

Awatar użytkownika
cina

Nie, rury są stare, nie były wymieniane, mają chyba ze 30 lat :-) .

A jeśli już to miedź, to związki miedzi nie działają szkodliwie na ryby ??

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Parametry dobre zastanowilbym sie co do tych nawozow co uzywales a w jakich ilosciach je uzywales regularnie je dozowales czy roznie to bywalo?
Ostatnio zmieniony 2008-11-28, 14:09 przez adamozw, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cina

Z regularnościa było różnie, najczęściej raz w tygodniu.
KNO3 - roztwór o stężeniu podnoszącym o 1mg N - podawałem 5-10ml raz na tydzień (ale poziom N był w miarę stabilny 10-15)
K2SO4 - roztwór o stężeniu podnoszącym o 1mg K - podawałem 10 moze 15 ml raz na tydzień.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

cina pisze:A jeśli już to miedź, to związki miedzi nie działają szkodliwie na ryby ??
No właśnie w dużo mniejszym stopniu niż na skorupiaki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kraby, raki, ślimaki i inne bezkręgowce”