Parametry wody do LT

sylus

Parametry wody do LT

Post autor: sylus »

Witam.
Jestem tu nowy i chciałbym spytać się czy moje parametry wody z kranu nadają się do LT i do krewetkarium. Wodę badałem testem JBL w listku:
pH-7,6-8
KH-między 6 a 15,nie wiem dokładnie na co zwrócić uwagę ponieważ boki tego kwadracika były ciemniejsze a środek jaśniejszy.
GH- >7->14,tutaj podobnie z czterech kwadracików trzeci był w środku zielony a na bokach różowy.
NO2-0
No3-0-10
Przy okazji prosiłbym o małą podpowiedź jaką ziemię kupić do takich parametrów :)
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

wyniki testów baaardzo rozbieżne, ale jeżeli jest to Łódzka kranówka, to będzie OK do LT.

Ziemię najlepiej wykop gdzieś z łąki (najlepiej z żyznych terenów). Albo kup jakąś najprostszą (bez dodatkowych polepszaczy) o odczynie jak najmniej kwaśnyum.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

ap ropo kwaśności ziemi, do baniaka dla ryb kwaśnolubnych jak bojowniki to taka lekko kwaśna nie będzie lepsza?? sam planuje trochę ziemi pod żwir i tak głośno myślę co tam dać
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
wojtekr

no tak, ale akwarium LT z założenia jest roślinnym i podłoże przygotowujemy pod rośliny, a nie bojowniki :-).

Poza tym w podłożu zasadowym masz niezbędne minerały, z których czerpią rośliny. Pamiętaj, że LT nie nawozimy dodatkowo.
A ziemie kwaśne, to efekt wypłukiwania minerałów.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

to wszystko jasne
Dzięki
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
Piopio21

Post autor: Piopio21 »

http://www.nyzio.com/artyk/zb_ros_pod_org_czesc_1.htm

http://www.nyzio.com/artyk/zb_ros_pod_org_czesc_2.htm

Można poczytać ciekawy artykuł o akwarium na podłożu organicznym
Pozdrawiam Piotrek.

sylus

Łódźka kranówka z okolic Matki Polki :P No właśnie nie wiem jak mam patrzeć na te testy skoro jeden kwadracik jest dwukolorowy :/ Mam ziemię uniwersalną do kwiatów i warzyw pH 5,5-6,5,skład:torf wysoki,torf niski,perlit,piasek,nawóz mineralny NPK,mikroelementy. Nada się taki? Żwirek to JBL Manado i chyba też może być taki :) Najpierw zrobie małe akwarium 25l tą metodą a poźniej 112l które poprostu nie wyszło za dobrze :/ Jakie roślinki proponujecie do takiego mniejszego akwarium?

wikif
Kontakt:

Post autor: wikif »

jak kupujesz to najtańszą wtedy jest bez ulepszaczy lub z kretowiska gdzies na wsi , do obniżania ph to włóż korzeń do wody ph spada i liście dębu ,
twardość wody to gorzej bo większość krewetek lubi miękką wode do hodowli ja zmiekczam przez kationit

sylus

No ale czy ta którą mam się nadaje? Czytałem kilka opinii o torfie i nie wiem do której się stosować,ponieważ niektórzy mówią że może być i inni że nie :D

Awatar użytkownika
wojtekr

Sylus, z tą ziemią o której piszesz, to Ci nie doradzę. Niby wg opisu wygląda OK. Ja wykopałem z łąki. Co do jbl Manado, to z kolei może być zbyt lekkie. Wiem, bo miałem w innym akwarium.

wikif, jak do kranówki włożysz korzeń to ph spadnie? Nie wierzę.

Krewetki typu Babaulti czy Red Cherry w LT spokojnie sobie poradzą

sylus

Lekkie w sensie że może nie utrzymać ziemi na dnie? No ok to kupie jutro najtańszą ziemie jaka jest :P Jest jakaś stronka gdzie są wypisane wszystkie rośliny jakie mogą być w LT i ich charakterystyka?

Awatar użytkownika
wojtekr

jest wiele stron na różnych forach gdzie ludzie opisują jakie rośliny mają/mieli w LT.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

kup zwykłą ziemie, możesz zmineralizowac lub nie, moja sobie leżała z rok w piwnicy otwarta i wpadła mi w oko, wiec wlozyłem pod zwirek ;-) , była z dodatkiem torfu chyba, ale potem nie zauwazyłem, zeby moja woda miała kwasny odczyn, wazne aby była bez dodatków jakichs. Do zbiorników LT Diana Walstad poleca wode twardą własnie ;-) więc spokojnie da radę, nie martw sie.
Łukasz

wikif
Kontakt:

Post autor: wikif »

poczytaj o kwasie humusowym
jak zakladasz LT to wpierw sie o tym czyta najlepiej diana walstad w koncu jest głównym prekursorem tej techniki

sylus

No czytam i czytam tylko że ile tematów tyle różnych opinii na różne tematy :D Mam tą ziemie uniwersalną i nie ma tam niby żadnych dodatków "ekstra",ale wole chyba kupić taka najzwyklejszą żeby później nie było nie miłych niespodzianek :) Może z czasem jak przyjdzie doświadczenie to coś będę eksperymentował :P I jeszcze wyczytałem gdzieś że przez pierwsze 2 tygodnie trzeba tygodniowo zrobić 100% podmiany wody,a gdzieś indziej że w ogóle się tego nie robi tylko raz w miesiącu,co trzy czy nawet rzadziej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”