Znacie jakies bezpieczne sposoby na obnizenie tych dwoch parametrow? Nie chce lac chemii, bo to dziala tylko do czasu az podmienie wode... Wolalbym cos bardziej trwalego. Na pH pomagaja szyszki olchy czarnej i filtracja przez torf, czy znacie jakies inne metody? A jak obnizyc twardosc oprocz dolewania wody RO?
Mam w akwarium gH na poziomie 16 i pH 7,5. Dla kasaczowatych to troche zbyt wysokie wartosci i chcialbym to jakos obnizyc...
Ostatnio zmieniony 2009-11-24, 14:17 przez Mechanic, łącznie zmieniany 3 razy.
Jeśli nie RO, to może filtrować wodę przez kationit wodorowy, u mnie przez jakiś czas tak robiłem i parametry się poprawiły.
Innych sposobów nie kojarzę żeby trwale i bez problemu to zrobić.
Na jakiś czas pomoże, musisz często parametry badać, i w chwili gdy zauważysz że twardość ponownie wzrasta podmienić woreczek na nowy.
A nie powinno się dwóch woreczków wrzucić, na KH i GH ? Między twardościami jest jakaś zależność, z tego co kojarze to chyba obie równocześnie powinno się zmieniać.
Witam,
jako że jest to mój pierwszy post na forum chciałbym się przywitać.
W odpowiedzi na pytania:
1) między kH i gH jest taka zależność (choć tego bym tak nie nazwał): gH to suma twardości węglanowej(kH) i niewęglanowych. Stąd teoria przez niektórych nierozumiana: dlaczego mam popsute testy jeśli wychodzi mi kH większe od gH? Tak poprostu nie może być. kH(TwW) jest co najwyżej równe gH(TwO) - tak sie dzieje w przypadku gdy stosujemy wodę RO, choć czasem jest znacznie niższa. U mnie w aqua mam kH i gH na poziomie=4.
2) kH i pH nie mają ze sobą bezpośredniego związku. kH jest to bufor dwutlenku węgla (CO2). Im niższe kH tym łatwiej o nierówne parametry CO2 ( w ciągu doby). CO2 rozpuszczony w wodzie powoduje zmniejszanie pH (doświadczenie: nalejcie do szklanki wodę RO o pH=7 co jest wartością neutralną i wydychajcie powietrze [zawierające CO2] przez ok. 30 sek. Zmierzcie potem ponownie pH. Powinno spaść).
Jak łatwo zauważyć z powyższej treści wynika, że im większa twardość węglanowa(kH) tym łatwiej jest utrzymać odpowiednią ilość CO2 w wodzie, a co za tym idzie - dobowe skoki pH są mniejsze. Im mniejsze kH, tym skoki pH są bardziej prawdopodobne, bo i CO2 w wodzie jest mniej stabilne.
W załączniku dodam tabelę, która ułtwi oszcowanie ilości CO2 w wodzie i zrozumienie powyższych rozważań.
Załączniki
tabela przedstawiająca ilość CO2 w wodzie w zależności od kH i pH.
Mechanic pisze:
Nie chce obnizac kH ktore wynosi 6, tylko samo gH. Mam nadzieje, ze sie uda.
Tak jak pisałem: gH to suma kH i innych twardości niewęglanowych. Napisz jakie masz gH, bo jeśli też jest równe 6, to żeby je obniżyć musisz zrobić to samo z kH.
ale jeśli nie masz CO2, to po co Ci podłoże AS ? Osobiście sie nie znam na podłożach, bo sam mam zwykły piasek kwarcowy, ale wydaje mi się, że takie podłoża wydzielają związki do wody (macro i micro) co przy braku CO2 i dobrego oświetlenia może doprowadzić do sytuacji takiej samej jak przy przedawkowaniu nawozów i w konsekwencji wysypu glonów.
O podłożach wiem tyle, że niektóre mają zdolność zakwaszania wody (czyli zmniejszania pH), ale nie wiem jak jest to trwałe i czy jest to słuszne stwierdzenie w przypadku ASII
AquaSubstrate II+ obniża twardość wody oraz koryguje bufor pH, ustawiając jego wartość w idealnym, dla roślin i zwierząt z tropikalnych biotopów wody miękkiej, przedziale ok. 6,5-7,0.
Stabilizuje pH wody: AquaSubstrate II+ zmiękcza wodę do poziomów właściwych dla naturalnych obszarów występowania większości roślin i ryb, pielęgnowanych w naszych akwariach. Stabilizuje bufor pH
text ze strony producenta.
Ostatnio zmieniony 2009-01-19, 08:16 przez tutusik, łącznie zmieniany 1 raz.
dżordż pisze:Tak jak pisałem: gH to suma kH i innych twardości niewęglanowych. Napisz jakie masz gH, bo jeśli też jest równe 6, to żeby je obniżyć musisz zrobić to samo z kH.
a jaka pojemność akwarium ?
Wydaje mi sie, że do 50L można sie bawić w demineralke (tylko trzeba sprawdzić proces produkcyjny, bo często jest to robione w destylatorach miedziowych, co szkodzi krewetkom). Przy większych akwariach to RO jest opłacalne na dalszą drogę. Nie bój siękupić osmozy za 200 zł mimo złych opinii. Ja mam taką za 215 bodajże i nic przy niej nie wymieniałem (w lutym zmienię prefiltry). Korzystam ok 200L tygodniowo z osmozy a parametry sie nie zmieniły od lipca.
Ostatnio zmieniony 2009-01-20, 12:27 przez dżordż, łącznie zmieniany 1 raz.
przy 70L można sie pokusić o korzystanie z demineralki, ale ja i tak bym proponował zakupić RO.
Co do pH = 6.2 z osmozy, to pewnie wlewasz osmoze do wiaderka, zanim trafi do akwarium. Wtedy ma ona kontakt z powietrzem i pochłania CO2 z otoczenia. Dlatego pH jest niższe niż neutralne.