cyrkulacja wody

Awatar użytkownika
chodysVR6

cyrkulacja wody

Post autor: chodysVR6 »

Pojęcia dobra cyrkulacja jest dla mnie pojęciem względnym ,
Jakim wyznacznikiem , co zrobic zeby sprawdzic czy mam dobrą cyrkulacje w akwarium?
Jak połoze spiruline na powierzchni wody to w ciągu 40 sek wraca ruchem okręznym w to samo miejsce. Ale to na powierzchni nie wiadomo jak niżej.
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką

MST MS 01D VIP

jacek7110

Re: cyrkulacja wody

Post autor: jacek7110 »

chodysVR6 pisze:Pojęcia dobra cyrkulacja jest dla mnie pojęciem względnym ,
Jakim wyznacznikiem , co zrobic zeby sprawdzic czy mam dobrą cyrkulacje w akwarium?
Jak połoze spiruline na powierzchni wody to w ciągu 40 sek wraca ruchem okręznym w to samo miejsce. Ale to na powierzchni nie wiadomo jak niżej.
po co Ci to?

Awatar użytkownika
chodysVR6

dla pewnosci dobrego rozprowadzenie składników oraz wyeliminowanie przyczyny glonów.

MST MS 01D VIP

nemrod

Re: cyrkulacja wody

Post autor: nemrod »

chodysVR6 pisze:... co zrobic zeby sprawdzic czy mam dobrą cyrkulacje w akwarium?
W płynach są dwa podstawowe sposoby sprawdzania cyrkulacji:
- innym, barwnym płynem, rozpuszczającym się w płynie badanym lub nie;
- kolorowymi granulkami o ciężarze właściwym zbliżonym do badanego płynu (w płynie nieruchomym nie toną i nie wypływają, pozostają na tej samej głębokości).

W akwarium skuteczniejsze będą granulki, im drobniejsze, tym lepiej. Praktycznie mogą to być roztarte w moździerzu na pył pokarmy dla krewetek (czerwone) lub spirulina (ciemne, zielone), dla nasiąknięcia zmieszane z wodą w małym naczyniu (kieliszek) i powoli wlane do akwarium. Zwierzaki poprą takie badania całym pyskiem.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Jak rozprowadzasz co2?? Ja za pomoca dyfuzora umieszczonego pod wylotem kaskady, babelki które rozprowadza po akwarium ładnie babelki, widac jak na dłoni i z jaka szybkością sie przemieszczaja dookoła zbiornika. Tak myśle, dobrym sposobem byłoby sprawdzenie tego równiez wrzucajac maluteńki kawałek nadmanganianu potasu, zabarwi wode i od razu zobaczysz jak i w którym kierunku zabarwiona część wody ( mgiełka fioletowa) krąży po akwa. Tak mi sie wydaje, ale idealnie malutki kawałek tego nadmanganianu musisz dać, uwaga ma właściwości odkażające.
Łukasz

Awatar użytkownika
chodysVR6

lukaszLDZ pisze:Jak rozprowadzasz co2??
Od wczoraj rozprowadzam za pomocą atomizera i wylotu szklanego. Ale w 160 litrach mam ten sam filtr co w 450. JBL E 1500.

Nadmanganian...gdzie go moge dostac? Czy jest moze w jakis testach jako odczynnik?
Ostatnio zmieniony 2011-12-21, 11:21 przez chodysVR6, łącznie zmieniany 1 raz.

MST MS 01D VIP

lopuch

Post autor: lopuch »

najprościej w aptece w małych saszetkach papierowych

Awatar użytkownika
chodysVR6

lopuch pisze:najprościej w aptece w małych saszetkach papierowych
:-D dzięki .

MST MS 01D VIP

lukaszLDZ

kali pomagali tak zwany :-D w małych buteleczkach, koszt ok 3 zeta za buteleczke, masz tam kilkanascie malutkich tableteczek, weź odkroj z tej malutkiej tebleteczki naprawde pyłek malutki kawalek i wrzuc do wody niedaleko wylotu filtra i obserwuj idealnie zabarwia wode na fioletowo, potem znika, ale pamiętaj naprawde niewielka ilość ;-)
Łukasz

Awatar użytkownika
chodysVR6

wykminiłem tez ze mozna nalać mikro ktore przeważnie jest ciemne w czterech rogach akwarium o obserwować i qg mnie jest git bo leci odrazu wkoło

MST MS 01D VIP

lukaszLDZ

no tak ale przedawkowanie mikro to juz lipa, zalezy jakie nawozy lejesz i kiedy podajesz mikro bo ja np po zgaszeniu swiatla wieczorem a makro przed zapaleniem swiatla aby nie mieszac makro i mikro, stąd i tak bym nie zobaczył bo ciemno :-P zrobisz jak zechcesz. Ja bym spróbował z tym nadmanganianem potasu.
Ostatnio zmieniony 2011-12-21, 13:48 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
chodysVR6

ja dawkuje sole co drugi dzien naprzemian

MST MS 01D VIP

radzio27

Post autor: radzio27 »

chodysVR6 pisze:wyeliminowanie przyczyny glonów.
ja mam takie pytanie, bo nie bardzo rozumiem - odkiedy cyrkulacja wpływa na glony? Bo na pierwotniaki rozumiem, ale na glony już nie :shock:

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

radzio27 pisze:
ja mam takie pytanie, bo nie bardzo rozumiem - odkiedy cyrkulacja wpływa na glony? Bo na pierwotniaki rozumiem, ale na glony już nie :shock:
a na jakiej podstawie twierdzisz, że nie? Jest tyle gatunków różnych glonów i tyle różnynych procesów zachodzi w akwarium, że chyba tak jednoznacznie nie można zaprzeczyć.
Poza tym np. krasnorosty jak mają dobre warunki wzrostu, to rośnie właśnie najczęściej tam, gdzie jest duży ruch wody.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

radzio27 pisze:
Dzięki dobrej cyrkulacji w akwarium, wszystkie substancje odżywcze docierają do roślin(np. CO@),a nie są np. za ścianą roślin, które urosły na pół metra..i wówczas jeśli dyfuzor mamy z jednej strony akwarium,a ma ono z metr długości, w drugim jego końcu rośliny, zwłaszcza te które szybko rosną, mogą mieć problem.Nie wspomnę już o trawniczkach i wszystkim, co rośnie niziutko.To tak jakbyś czekał na windę, która jeździ, ale nie dojeżdża na Twoje piętro ;-)..w sumie roślinki radzą sobie czasem jak mogą na piechotę :mrgreen:.
Dobra cyrkulacja wody w akwarium, to potężna niewidzialna"łycha" do nabierania pokarmu dla roślin, zła, to wykałaczka do jedzenia zupy :-P.
Jak poczta i kurierzy dobrze pracują, to i paczki na święta dochodzą o czasie i docierają do każdego :-) .
Ostatnio zmieniony 2011-12-21, 23:08 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”