Zmętnienie wody

ODPOWIEDZ
dzidek76

Zmętnienie wody

Post autor: dzidek76 »

Witam wszystkich.
Na wstępie podam parametry mojego akwarium:
Wymiary 120x50x50 gęsto zarośnięte
Oświetlenie 4x54w
Filtracja Eheim 2228 i JBL e900 (+prefiltry)
Co2- kolor testu stałego zielony
NO3- 30
PO4- 3
KH-2
PH- 6.5
Podmiany wody na RO uzdatniane HydroMineral Aquaartu
Dodaję niewielkie ilości węgla w płynie FlorinAxis, FlorinMulti oraz bakterie

Półtora miesiąca temu wyczyściłem filtry w wodzie akwariowej i zaczęły się moje problemy. Woda zmętniała tak, że nie było widać tylnej szyby. Znaczne podmiany i czterodniowe zaciemnienie nie dało żadnego rezultatu. Po 3 tygodniach spróbowałem w drugą strone. Przez 2 tygodnie nie robiłem podmian i dałem specyfik zooleku na pierwotniaki i niestety nic. We wtorek podmieniłem 60% wody i dodałem Protein Remover (AZOO) i Nutrafin Clear Fast. W ciągu kilku godzin woda zrobiła się kryształowa
Niestety od wczoraj zmętnienie powraca. Rośliny bardzo ładnie bąbelkują, ale pęcherzyki tlenu zbierają się przy powierzchni jakby nie mogły uwolnić się z wody.
Czym to może być spowodowane?
Bardzo proszę o wskazówki. Z góry dziękuję i pozdrawiam

Hex

Post autor: Hex »

a jaklieś zdjęcie ???

jabol

Re: Zmętnienie wody

Post autor: jabol »

dzidek76 pisze: NO3- 30
PO4- 3
KH-2
PH- 6.5
Podmiany wody na RO uzdatniane HydroMineral Aquaartu
Dodaję niewielkie ilości węgla w płynie FlorinAxis, FlorinMulti oraz bakterie

imho: rzecz dziwna ze bez podawania jakiegokolwiek makro po4 i no3 masz na dosc wysokich poziomach

dzidek76 pisze: ale pęcherzyki tlenu zbierają się przy powierzchni jakby nie mogły uwolnić się z wody. Czym to może być spowodowane?
Bardzo proszę o wskazówki. Z góry dziękuję i pozdrawiam
masz najprawdopodobniej zakwit bialkowy (stad blona zatrzymujaca tlen)

PS

jesli po "krystalwaterach" zrobil ci sie krysztal. oczysc delikatnie wklady. bo zapewne te czasteczki ktore "mąciły" - skoagulowaly i sa we wkladach.

imho: "skądś" masz za duzo masy oragnicznej w akwa (odpady, mul itp).
Ostatnio zmieniony 2011-11-25, 21:44 przez jabol, łącznie zmieniany 1 raz.

dzidek76

PO4 nie mogę się pozbyć mimo, że od kilku dni nie podaję makro.
NO3 podałem odrobinę, żeby nie było zbyt mało w stosunku do PO4.
Prefiltry wczoraj wyczyściłem i było w nich sporo syfu- głównie zielonego. Rzeczywiście codziennie muszę wyławiać trochę martwych liści, ale z odmulaniem dna raczej nie dam rady bo jest ono całkowicie pokryte roślinnością. Dziś na szybach pojawił się nalot (chyba zielenice).
Dzięki za podpowiedzi. Chyba zostaje mi cierpliwie czekać. Na razie jeszcze wszystko w akwarium widać, ale jak znów zrobi się zupa "a la Zalew Sulejowski w lipcu" to przy akwarium rozsypię piasek, zrobię budkę z piwem i hot-dogami i zaproszę forumowiczów na imprezkę :mrgreen:

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Odnosnie PO4 to czym karmisz ryby, może karmisz za dużo, jesli sa to jakieś płatki, tudziez inny granulat w proszku, przejdź na jakis czas na tylko i wyłącznie zywy pokarm. Kolega tez tak przekarmiał rybki suchym i owszem ładnie mu rosły i wybarwiały sie :mrgreen: ale PO4 tez miał masakrycznie duże. Ja podaje tylko zywy pokarm i dwa razy w tygodniu karme dla krewecii nieiwele i PO4 mam tyle, ile dawkuje tygodniowo solami, ani więcej ani mniej. Podkreslam, nie jestem dośwaidczonym akwarystą ;-) nich wypowiedza się mądrzejsi w temacie koledzy i kolezanki
Łukasz

dzidek76

Prawdopodobnie musiałem kilka razy przekarmić ryby i pozostałości pokarmu gdzieś zalegały. Teraz problem mam z głowy bo zostawiłem kilka kirysów i zbrojników no i masę krewetek. Dziś robię bardzo dużą podmianę- zobaczymy czy się uporam z problemami :-P

jabol

Post autor: jabol »

dzidek76 pisze:Prawdopodobnie musiałem kilka razy przekarmić ryby

6 przykazanie akwarysty mowi:

pamietaj abys drżącą ręką pokarmu do akwarium nie sypał

:mrgreen:

kubason915

Post autor: kubason915 »

Przede wszystkim bardzo dobrze napowietrzać wodę. Na full:)

Andrzej44

Post autor: Andrzej44 »

Mialem coś podobnego w akwa 10 miesięcznym ale doszedłem, ze przesadziłem z nawozami zwłaszcza z mikro. Podmiana 60% to chyba dość dużo /moje zdanie/ moja podmiana 2x40% i sol akwariowa. Pomogło.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”