Uzdatniacze do wody

ODPOWIEDZ
fracassant

Uzdatniacze do wody

Post autor: fracassant »

Witam!
Od zawsze stosuje preparaty SERA i zastanawiam się czy użyć może coś innego? Nigdy nie sprawdzałem innych i nie wiem czy różnią się znacząco składem i efektywnością. Nawet nie wiem czy SERA jest taka dobra. Wiem, że tania nie jest, choć dla innych pewnie droga też nie. Tylko czy tańszy produkt, w tej samej dawce będzie tak samo działał? Bo może się okazać, że muszę lać 2x więcej i na to samo wyjdzie? Poza tym i tak nie leje 100% dawek, bo myślę ze to przesada. Zastanawiam się czy może lać raz na miesiąc? Bo w sumie chciałbym trochę zaoszczędzić. Nie mam dużej wiedzy. Proszę o jakieś rady :)
- 150 -

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

a o czym konkretnie piszesz?

fracassant

uzdatniacze do wody: aquatan i nitrivec
- 150 -

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Nitrivec – to bakterie. Mają przyspieszyć dojrzewanie świeżo założonego akwarium. IMHO jego stosowanie przy już działającym akwarium mija się z celem. Jeśli nie zakładasz akwarium od całkowitego zera, to po co stosować? Jeśli skład, który gdzieś tam przeczytałem jest prawdziwy, to wolałbym produkt Tetry.
Aquatan – ma natychmiastowo uzdatniać kranówkę. Jeśli uważasz, ze masz w kranówce chlor, metale i co tam jeszcze piszą w reklamie - to stosuj. Ja wolę odstawić wodę na dzień lub dwa, albo dłużej. Kilka razy zastosowaliśmy na różnych wystawach, jak trzeba było zalewać zbiornik wężem z kranu nieznaną woda i wpuszczać ryby, ale i tak zawsze czekaliśmy z zasiedleniem ile tylko się dało. Pewnie niewielu na tym forum uzdatnia wodę do podmian przyspieszaczami, choć wielu miesza z parametrami (pH, twardość itd.), ale to całkiem inna sprawa.
Pzd
p.

fracassant

Na opakowaniu napisali, aby stosowac przy kazdej podmianie. Zawsze dolewam przy podmianie, ale jest to jakies 70 i 50% dawki zalecanej, kolejno dla aquatana i nitrivec. Odstana 1 dzien woda, dolewana przez pare mies. bez stosowania uzdatniaczy nie zmieni rownowagi akwa? Czy moze stosowac niewielkie dawki? Nie wiem, nie mam doswiadczenia i wiedzy. Napiszcie cos wiecej.
- 150 -

Kaledon

Post autor: Kaledon »

Napisali tak, żebyś kupował więcej :mrgreen: O ile nie zabijesz w akwarium bakterii (gotowanie kamieni, pranie gąbki z filtra, podmianki 100% wody i temu podobne cudowności lub lekami) nie ma potrzeby dodawania nowych. Co do uzdatniacza- ja sam używam (Tetry) w niepełnej dawce. Woda odstana min 2-3 dni nie zawiera chloru więc spokojnie możesz mniejszą dawkę dać. Generalnie samo odstanie powinno zapewnić bezpieczną wodę dla ryb chyba że........... No właśnie czasami z kranu leci ściek a nie woda. O większej awarii wodociągów dowiesz się gdy padnie Ci obsada akwarium. Więc na wypadek takiej właśnie sytuacji prewencyjnie stosuje uzdatniacz. No i oczywiście gdy musisz nagle podmienić wodę a nie masz odstanej dobrze byłoby go dolać.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Aquatan (dawniej aqutan) to jeden z pierwszych takich preparatów na rynku. Odstawianie wody IMHO mija się z celem - przynajmniej w Łodzi z uwagi na minimalne chlorowanie i to też cykliczne.
Preprat objawia główne zalety przy usuwaniu zanieczyszczeń typu metale ciężkie i fenole oraz dawka wit B na stres ryb w czasie transportu.
Ja nie używam...Czemu?
Mam sporo wody, więc stosowanie raczej pogrążyłoby mnie całkowicie finansowo. Jednak do krewetkariów leję wodę wcześniej trzymaną u ryb - ryby są testerem jakości wody.
Gdy jestem zmuszony zasiedlić nowy zbiornik z kranówki dla krewetek stosuję preparat toxivec tego samego producenta,który jest rozszerzony o usuwanie również chemii organicznej.
Natomiast lanie raz na miesiąc nie ma większego sensu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”