Kierunek wylotu deszczowni

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hasky

Kierunek wylotu deszczowni

Post autor: hasky »

Macie może jakieś sprawdzone pomysły na ukierunkowanie deszczowni o dość wysokim ciśnieniu???
Chodzi o to że póki co idzie delikatnie pod linią wody wywołując falę, problem tylko taki że tworzy dość spory prąd w akwarium. Nie wiem dlaczego i po co ale moje skalary z reguły ustawiają się pod prąd w odległym końcu akwarium i dziwnie powoli się ścigają ku deszczowni. Macie jakieś pomysły dlaczego tak się może dziać i jakie jest najlepsze ukierunkowanie tego ustrojstwa??

Baniak to 160l o standardowych wymiarach a filtr to eheim kubełek o przepustowości 700l/h

I czy ten "tour de france" skalarów jest normalny???
Jestem sobie luźny Janek, kiedyś miałem parkę brzanek ;)

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Obstawiam że filtr jest jeszcze czysty?

Daj może wylot z deszczowni lekko w dół tak żeby był fragment spokojnej wody i żeby tam skalarki mogły stać bez stresu
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
hasky

Naturalnie, dostał tylko kultury bakterii nitryfikacyjnych i hula od dwóch tygodni. Zastanawiałem się żeby może deszczownie skierować w poprzek nie wzdłuż. Poza tym wygląda to na to, ze skalary to lubią. Zawsze mogą przecież znaleźć miejsce bez prądu. To jest właśnie w tym wszystkim dziwne.

nemrod

Post autor: nemrod »

hasky pisze:... wygląda to na to, ze skalary to lubią.
Skalary to ryby rzek, nie jezior. Rzek powoli płynących. Wiele wskazuje na to, że spełniłeś ich najskrytsze marzenia.

Najskuteczniejsze mieszanie - a więc i czyszczenie - wody w zbiorniku jest przy ukośnym skierowaniu strumienia wylotowego z deszczowni, z grubsza opisując po linii z narożnika do punktu 3/4 długości przeciwległej długiej ściany. To przy zbiorniku bez wyposażenia, tylko z wodą. Duży wpływ na obieg ma układ wnętrza. Jeśli spróbujesz nowego kierunku wypływu, zwróć uwagę, by zwierzakom zapewnić to co mają teraz: możliwość wyboru między spokojnym, długim prądem i wodą niemal stojącą.

Jeżeli prąd wody jest za duży, są dwa podstawowe sposoby zmniejszenia:
1. stłumienie strumienia na wejściu do silnika;
2. zwiększenie sumarycznego przekroju dysz na wypływie, np. przez dodanie rurki z następnymi dyszami.
Ostatnio zmieniony 2011-01-21, 14:11 przez nemrod, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
hasky

Nemrod, wiem ze skalary to ryby rzek dokładnie, rozlewiskowych terenów amazonki.
Dlatego właśnie dziwi mnie fakt, że mogąc ustawić się np pod deszczownią gdzie prądu praktycznie nie ma, stoją w jej największym jaki się tworzy w akwarium. Gdzie tu sens i logika???

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Bo przepływ jaki serwujemy rybom w akwariach jest nijaki w porównaniu z tym co się dzieje w rzece, nawet takiej spokojnej. Kiedyś miałem akwarium około 100litrowe, podłużne w którym przepływ łączny wody przez pompy był coś pod 5000l/h, dokładnie nie pamiętam, ale 3 spore głowice + cyrkulator tunze. A przylgi, zbrojniki czy kardynałki jakoś szczególnie wzruszone pędem wody nie były...

Awatar użytkownika
hasky

5000l/h w 100 litrach.... to cud że kardynałków nie wciągnęło :) tam dopiero musiał być młyn.
hehe zrobię póki co tak jak sugerował nemrod. Ustawię deszczownie tak by kierowała prąd w dno mniej więcej w połowie i zobaczymy. w sumie 700l/h do 16 litrów nie powinno robić zadymy. Przesiadka jednak ze zwykłego filtra wewnętrznego o wydajności coś koło 300 robi różnicę.

Awatar użytkownika
jimbim

Post autor: jimbim »

U mnie wylot deszczowni jest ustwiony pomiędzy szybę a pasek wsporczyprzyklejony na górze tylnej szyby i jest git a mam filtr EHEIM 1050l/h i faktycznie wcześniej spory mętlik się robił ale juz mam spokój.
200l - 6szt Paletek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”