Preparaty na glony
Preparaty na glony
Czy ktoś stosował jakieś preparaty na glony (np.Antigreen ,Femanga Algen Stopp!) ? Z jakim skutkiem ?
Cube 80 L, rośliny, krewety i galaxy 

- krzych0062
Moim zdaniem te i inne krewetki są trochę przereklamowane jeżeli chodzi o walkę z glonami .hory pisze:proponuję krewetki amano
Moje szkiełko
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=83723#83723
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=83723#83723
- krzych0062
Coś tam wcinają, jednak nie są panaceum na wszelkie zło w akwa... Aby ustrzec się glonów po prostu należy stworzyć równowagę biologiczną, cały ekosystem z jego "otoczką"...A krewecie będą wówczas tylko pięknym dodatkiemmaniek pisze:Moim zdaniem te i inne krewetki są trochę przereklamowane jeżeli chodzi o walkę z glonami .hory pisze:proponuję krewetki amano

Witam. Same środki chemiczne nie usuną przyczyny powstawania glonów i może się okazać, że jest to kuracja przynosząca efekt chwilowy ( oby nie ) dlatego należy usunąć przyczynę ich powstawania. Może akwarium do końca nie jest jeszcze ustabilizowane, daj mu czas. Parametry wody, podmiany wody, filtracja, rośliny, oświetlenie to wszystko ma znaczenie w powstawaniu glonów tak więc kombinuj i powodzenia w walce z glonami.
Oczywiście że krewetki nie są panaceum na glony w akwarium ale w moim przypadku stado amano i kilka otosów okazało się bardzo pomocnych w walce z glonami.
Pozdrawiam; hory
Oczywiście że krewetki nie są panaceum na glony w akwarium ale w moim przypadku stado amano i kilka otosów okazało się bardzo pomocnych w walce z glonami.
Pozdrawiam; hory
re
Akwarium jest ustabilizowane , rośliny dobrze rosną , parametry wody są ok , oświetlenie i filtracja też ;) . Przyczyną powstawania moich glonów jest zbyt bogate podłoże gdyż zastosowałem AquaSubstrat . Nie chce mi się już go zmieniać tylko czekam aż się wyjałowi . Jedyne co podaje roślinom to co2 ale to nie ma wpływu na glony bo robiłem doświadczenia z zakręcaniem go a glony nadal rosły tak samo przy wyższym ph .
Cube 80 L, rośliny, krewety i galaxy 

- Witek Miszczak
Właśnie jestem w trakcie kuracji femangą Algen Stop General - robię fotki w trakcie na różnych zbiornikach i różnych glonach. Wstępne obserwacje są takie, że po 2 dniach nitki robią się białe, a po 8-10 rozpadają się.
Co do krewetek, to obsada ich wspomaga ograniczenie wzrostu glonów, o ile nie jest to ich zakwit. W przypadku nitek jestem przekonany o tym, że trzeba je najpierw zawlec do akwarium - z "wody i powietrza" nie powstaną. Sam nabyłem je tą drogą wraz z mchami i mini pelią oraz niestety sprzedałem dalej. Brało się to właśnie z przekonania, że stado krewetek wyczyści rośliny do ostatniej nitki.
Radziłbym to traktować jak ospę rybią - zaraza o różnych tempach rozwoju.
Co do krewetek, to obsada ich wspomaga ograniczenie wzrostu glonów, o ile nie jest to ich zakwit. W przypadku nitek jestem przekonany o tym, że trzeba je najpierw zawlec do akwarium - z "wody i powietrza" nie powstaną. Sam nabyłem je tą drogą wraz z mchami i mini pelią oraz niestety sprzedałem dalej. Brało się to właśnie z przekonania, że stado krewetek wyczyści rośliny do ostatniej nitki.
Radziłbym to traktować jak ospę rybią - zaraza o różnych tempach rozwoju.
- Witek Miszczak
-