Dziwne zmętnienie wody

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nowicjuszka

Post autor: nowicjuszka »

Słuchajcie mam chyba duży problem...W moim 100l akwarium dzieje się coś dziwnego. mam w nim moczarki,jakies trawki,taką czerwoną łodygową roślinkę i coś w rodzaju babki. Na dnie jest żwirek ciemny i biały, granulacja 2-4. Póki co są w nim same molinezje(6 sztuk) i ostatnio zauważyłam 3 małe ślimaki (musiały się zaplątać w roślinkach).

Jest napowietrzacz i filtr wewnętrzny gabkowy dla akwa 300l....

Wracając do problemu. Woda jest mętna. Nie bardzo, ale nie jest w pełni przejrzysta. Do tego na roślinach jest taki dziwny osad... Ryby zachowują się dziwnie. W sklepi pływały sobie spokojnie. a tu często są w zawieszeniu i co jakis czas dostaja przyspieszenie jakby przed czymś uciekały, kładąc sie jakby na boku...

Robiłam testy wody wszystko wyszło w normie... :-|
Co się dzieje?Co robić?
Ostatnio zmieniony 2010-12-08, 23:32 przez nowicjuszka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

W normie? tzn. ile dokładnie?
Jaki to rodzaj testów? Paskowe czy kropelkowe?

Awatar użytkownika
nowicjuszka

Kroplowe zooleku:

nh3/nh4 - 0
o2 - 5
po4 - 0,5
ph - 7,5

Dzisiaj wezme próbkę wody do lab i sobie na niej popracuje...Zobacze czy wyjdzie to samo....

lopuch

Post autor: lopuch »

jak będziesz robiła oznaczenia to przydałoby się jeszcze NO2 i NO3.

Awatar użytkownika
nowicjuszka

Testy wyszly tak samo.

Co do no2/no3 zapomnialam napisac wyszly 0...I z kroplowych w domu i w testach w lab...

Nie wiem co mam robić...Podmienilam troche wody. niby wyglada lepiej...ryby się ciut lepiej zachowują, ale jedna molinezja cały czas pływa a raczej jest zawieszona przy dnie....tak jakby tam sobie lezała...Rusza sie tylko jak sypie pokarm albo jak sie czegosprzestraszy(gwałtowny ruch blisko akwa).
Może to byc oznaka np ciąży?

Zreszta wszystkie ryby sa jakies takie nerwowe...jakby sie baly...jeszcze troche i beda w akwa tydzien...

Przepraszam za off'a ale nie wiedziałam gdzie to umieścic. Uzyłam opcji szukaj i nie spojrzałam w jakim dziale ten temat jest...

Możecie wydzielić i przenieść do odpowiedniejszego jesli znacie :)

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Kiedy został założony ten zbiornik?
Może ten filtr robi za dużą pralkę. Rośliny rosną, stoją, zostały dopiero posadzone?
Ewentualnie możesz sypnąć pół łyżeczki soli.

Pzd
P.

Awatar użytkownika
nowicjuszka

Większość roślin zostało posadzonych już z miesiac temu. Jak robiłam start akwa, jakieś 3 tygodnie przed wpuszczeniem ryb. Tuż przed wpuszczeniem ryb dosadziłam jeszcze 2 doniczki trawek. Rośliny rosną i to całkiem nieźle :) Za chwilę będę musiała przyciąć i rozsadzić moczarki :) Ale nadal jest na nich dziwny osad...A raczej na tych "starych" pędach...Bo te części które urosły już w moim akwa są ładne bez osadu...

Zmniejszyłam odrobinę tempo filtracji i ryby zachowują się nieco lepiej. ale ta jedna cały czas poleguje na dnie...Ale też już jest żywsza. Co do samej wody....Ciężko mi powiedzieć czy się coś zmieniło...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”