Parametry wody... troszkę dziwne

ODPOWIEDZ
Bob_pl

Parametry wody... troszkę dziwne

Post autor: Bob_pl »

Witam serdecznie.
Zakupiłem testy kropelkowe gdyż jak wszędzie można wyczytać paskowe nie są dokładne (a niestety tylko takie miałem) i po zbadaniu wody uzyskałem następujące wyniki:
KH - 12
PH - 6,5
NO2 - 0,02
NO3 - 40
PO4 - ok 2,0
Fe - 0,1

Bardzo zastanawia mnie wynik PO4 gdyż jak wynika jest dużo za duży.

Proszę o jakieś wskazówki odnośnie powyższych wyników co zmienić aby roślinki lepiej rosły.. glonów jak zarazie nie mam od dłuższego czasu więc nie wiem jak to się ma do PO4
Akwa 112l
oświetlenie 2x 18w + 1 x 24w świeci 9h
nawóz TPN+, potas sole, co2 butla, temp. 24-26 oC, Easy Carbo ok 2ml dziennie
Roślinki bomblują po ok 3h od załączenia światełka oznak glonów tylko na szybie po czyszczeniu i podmianie wody ok 4 dnia.

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Witaj,

Moim zdaniem całkiem nieświadomie stosujesz metodę EI lub jej modyfikację. Mówi ona, że duże stężenia NO3 i PO4 w akwarium są dobre pod warunkiem odpowiedniego światła i nielimitowanej ilości CO2. Skoro nie masz glonów po co coś zmieniać? Jeśli rośliny bomblują nic nie kombinuj bo okaże się, że nabawisz się glonów.

Jedynie co mnie martwi to ew ilość Fe. Ja bym ją zwiększył do jakiś 0.2-0.3 ppm. Aha a kropki na przedniej szybie to może być zbyt mała ilość PO4 o ironio ;)

Ostatnie testy na NO3 i PO4 robiłem jakieś 2 lata temu. Potem stwierdziłem, że szkoda na nie pieniędzy i czas zacząć obserwować rośliny. To się sprawdza lepiej niż testy.
Pozdrawiam
Piotr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”