woda RO
woda RO
Witam
mam pytanko tak poczytalem troche forum lecz odpowiedzi na moje pytanie nie znalazlem...
czy woda RO to to samo co destylowana? bo chce postawic krewetkarium na biurku z CR a z tego co czytalem to sa bardzo wrazliwe na kranowke(woda twarda) a w pracy mam dostep do wody destylowanej prosto z kranu(lejemy ja do wozkow widlowych na magazynie) a jezeli nawet RO to co innego to moge zamiast jej lac destylowana? nie zaszkodzi to CR?
mam pytanko tak poczytalem troche forum lecz odpowiedzi na moje pytanie nie znalazlem...
czy woda RO to to samo co destylowana? bo chce postawic krewetkarium na biurku z CR a z tego co czytalem to sa bardzo wrazliwe na kranowke(woda twarda) a w pracy mam dostep do wody destylowanej prosto z kranu(lejemy ja do wozkow widlowych na magazynie) a jezeli nawet RO to co innego to moge zamiast jej lac destylowana? nie zaszkodzi to CR?
Ostatnio zmieniony 2010-06-03, 10:00 przez FLOW, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie. Woda destylowana to nie RO, ale watpie zebyscie w firmie mieli destylowana wode, bo to sie poprostu nikomu nie oplaca i jest to RO (czyli woda DEMINERALIZOWANA)
Ostatnio zmieniony 2010-06-03, 10:03 przez zami84, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja
<><><><><><><>
Powolna reaktywacja
podono jest to woda destylowana jak sie pytalem... bo uzywaja ja na produkcji do szamponu... to jakby byla to naprawde woda desylowana to moge jej spokojnie uzyc do krewetkarium?
Mój blog: http://fl0w.flog.pl/
Możesz.
Jak jest używana na duża skalę to tym bardziej skłaniam sie to tego, że jest to przemysłowe RO.
RO - woda uzyskiwana poprzez "przeciskanie" "brudnej" wody przez membranę osmotyczną, która zatrzymuje większość zanieczyszczeń (do ponad 95%)
Woda Destylowana - powstaje poprzez odparowanie, a następnie skroplenie cząsteczek wody. Teoretycznie 100% ale proces drogi i mało wydajny :)
Definicje własne ;)
Jak jest używana na duża skalę to tym bardziej skłaniam sie to tego, że jest to przemysłowe RO.
RO - woda uzyskiwana poprzez "przeciskanie" "brudnej" wody przez membranę osmotyczną, która zatrzymuje większość zanieczyszczeń (do ponad 95%)
Woda Destylowana - powstaje poprzez odparowanie, a następnie skroplenie cząsteczek wody. Teoretycznie 100% ale proces drogi i mało wydajny :)
Definicje własne ;)
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
Powolna reaktywacja
<><><><><><><>
Powolna reaktywacja
Ogólnie rzecz biorać woda RO i destylowana różni się jedynie procesem produkcji, i czystością, ale ta różnica w akwa jest nieodczuwalna. Wode destylowaną stosuje się teraz juz chyba jedynie w labolatoriach chemicznych gdzie potrzebują faktycznie czystą wodę.
Woda z "rozlewni wody destylowanej" czyli takich co dostarczają wode do zakłądów przemysłowych to na 99,999999% RO bo tak jak juz zami powiedział nie opłaca się robić destylki ponieważ pochłania to ogromne ilosci energi na zagotowanie a w przypadku RO potrzeba tylko leko podgrzać wode i zwiększyć ciśnienie żeby było jak najwydajniej i wio:)
Można stosować obie wody zamiennie.
Woda z "rozlewni wody destylowanej" czyli takich co dostarczają wode do zakłądów przemysłowych to na 99,999999% RO bo tak jak juz zami powiedział nie opłaca się robić destylki ponieważ pochłania to ogromne ilosci energi na zagotowanie a w przypadku RO potrzeba tylko leko podgrzać wode i zwiększyć ciśnienie żeby było jak najwydajniej i wio:)
Można stosować obie wody zamiennie.
sory za odgrzebywanie tematu ale nie chcialem zakladac nowego a mam pytanie :D
w pracy mam remont dzielu produkcyjnego i odlaczyli mnie od RO :p i teraz musze szukac innego zrodla :p czy dobra bedzie woda zdemineralizowana co kupuje sie w supermarketach na dziale samochodowym do akumulatorow?
w pracy mam remont dzielu produkcyjnego i odlaczyli mnie od RO :p i teraz musze szukac innego zrodla :p czy dobra bedzie woda zdemineralizowana co kupuje sie w supermarketach na dziale samochodowym do akumulatorow?
dzieki za zaproszenie :) ale pod wzgledem ceny RO w sklepie a wypalonej wahy do Aleksandrowa wychodzi lepiej zakup sklepowy :) chyba ze bralbym z 50L ;p
Na 100l wody 30% RO reszta ściek ale tak po cichu powiem że u mnie przy RO3 i membranie 100gph licznik się nie kręci wogólepchor_1 pisze:A jak wygląda ilość "ścieku" z RO w stosunku do odfiltrowanej wody? Do czego można wykorzystać ściek? Trochę przeraża mnie fakt, że będzie zbyt duże zużycie wody przez filtr RO.

Ostatnio zmieniony 2011-02-17, 19:48 przez jimbim, łącznie zmieniany 1 raz.
200l - 6szt Paletek
To znaczy że za wolno woda jest pobierana z sieci i się nie kręci licznik czy o coś innego ci chodziło . To nie zależy też od licznika jaki się ma ?jimbim pisze:licznik się nie kręci wogólea to oznacza, że wodę RO mam za free.
Moje szkiełko
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=83723#83723
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=83723#83723