jak obniżyć poziom KH?

Awatar użytkownika
wojtekr

jak obniżyć poziom KH?

Post autor: wojtekr »

Witam,

wystartowałęm kostkę 30l na podłożu JBL Manado, a pod to substrat JBL Aquabasis plus.
Zalałem kranówką o twardości GH = 12.
Po tygodniu podmianka 5 litrów na kranówkę, a po dwóch tygodniach przed podmianką było: GH = 18 i KH = 14
Po podmiance 2,5l kranówki + 2,5l osmozy było GH = 16
Następny tydzień po podmiance 5l osmozy: GH = 12, KH = 10
Kolejny tydzień po podmiance 5l osmozy GH zeszło do 10, ale KH zostło też na 10.

To jest problem, bp nie mogę zbić pH, które jest cały czas na poziomie 7,6.

Co może tak trzymać to KH? Na razie uzunłęm kamień, który stabilizował mi korzeń, ale jaki jeszcze może być powód? Czyżby to podłoże?

Macie może jakieś pomysły? ALbo jeszcze lepiej, macie może jakieś doświadczenia z podłożem JBLa?

Pozdrawiam
Wojtek

jabol

Re: jak obniżyć poziom KH?

Post autor: jabol »

wojtekr pisze: Czyżby to podłoże?
nie sadze. ale latwo sie przekonasz. zalej podloze czysta osmoza. zmierz KH i GH za 2-3 dni - powinno byc "zero"

jesli chcesz zbic pH to muisz zejsc z KH - czyli lej wiecej osmozy...proste

ewentualnie: czysta osmoza plus sole, typu aquabotanique, aquadur

ale uwazaj....jak za nisko zejdziesz z KH to mozesz (bez podawania co2) narazic sie na dobowe skoki pH

Awatar użytkownika
wojtekr

dzięki za odpwiedź Jabol.

Problem w tym, że wprowadziłem już tam życie, czyli kostka jest obsadzona roślinami i pływa 5 rasborek hengli i kilka endlerków więc spuszczenie całejk wody i zalanie osmozą nie wchodzi w grę. Najwyżej podmienię więcej osmozy.

Co do relacji KH~pH, to jaki jest bezpieczny poziom KH, żeby nie mieć problemów z pH?

Ja generalnie przygotowuję tę kostkę pod crystal red i myślałem do zejścia z twardością GH = 6 i KH 4-5.

Ale jednak wracając do podłoża, o czytałem gdzieś, że tej JBL może zatwardzać wodę.

Wojtek

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

poszukaj na forum, było juz o tym

jabol

wojtekr pisze: więc spuszczenie całejk wody i zalanie osmozą nie wchodzi w grę. Najwyżej podmienię więcej osmozy.
nie chodzilo mi o podmiane calej ale o wieksza ilosc i/lub zasalanie wody full osmozy
wojtekr pisze:Co do relacji KH~pH, to jaki jest bezpieczny poziom KH, żeby nie mieć problemów z pH?
imho KH powinno byc powyzej "6" (zakladajac ze nie zapodajesz co2)

wojtekr pisze:Ale jednak wracając do podłoża, o czytałem gdzieś, że tej JBL może zatwardzać wodę.

Wojtek

gdzie ?

Awatar użytkownika
wojtekr

Awatar użytkownika
wojtekr

OK, nie mówię, ze od razu ta informacja musi być w 100% wiarygodna. Ale Jabol, masz może dokładną specyfikację tego podłoża i informację, że jest ono zakwaszające albo netralne?

jabol

wojtekr pisze:OK, nie mówię, ze od razu ta informacja musi być w 100% wiarygodna. Ale Jabol, masz może dokładną specyfikację tego podłoża i informację, że jest ono zakwaszające albo netralne?

mam taka informacje jaka jest ogolnie znana - ze nie wplywa na parametry

ale..jak wspomnialem wczesniej - co za problem sprawdzic: szklanka+podloze + woda z RO. pomiar po 2-3 dniach powinien dac takze zero

Awatar użytkownika
wojtekr

no można sprawdzić.

Ale natknąłem się też na katalog JBL z tym podłożem (niestety tylko po niemiecku)

http://www.jbl.de/download/manado/de/

Tam są wykresy testów dla różnych wód i jakaby ona nie była to po jakimś czasie twardość kH stabilizije się na poziomie 10.

Szkoda, że tego nie wiedziałem przed kupnem, bo teraz nie wiem, czy próbować wpuszczać do zbiornika crystal redki, czy robić restart z innym podłożem. Drugiej opcji raczej chciałbym uniknąć.

Wojtek

jabol

wojtekr pisze: Tam są wykresy testów dla różnych wód i jakaby ona nie była to po jakimś czasie twardość kH stabilizije się na poziomie 10.

moze ktos zna szprechenzidojcza i przrtlumaczy co tam jest napisane, bo az nie chce mi sie wierzyc ze manado az tak by sialo twarodsc

Awatar użytkownika
artnow
Kontakt:

Post autor: artnow »

Ja też kupiłem to podłoże.
Zalałem zbiornik (30l) 15 marca. Woda z Brity z takimi parametrami:
PH Two TWw
6,7 8 5

21 marca parametry wyglądały tak:
PH Two TWw
7,6 22 8

Po podmianie 30% wody (z brity)
PH Two TWw
7 14 6

23 marca kolejna podmianka:
PH Two TWw
7 12 5

Na drugi dzień po podmianie (czyli wczoraj):
PH Two TWw
7,8 12 6,5

Pomijam fakt, ze akwa niedojrzałe, więc nie podaję azotu.
Pozdrawiam

Artur Nowacki vel artnow

Awatar użytkownika
wojtekr

no właśnie, czyli się zgadza. To podłoże podnosi twardość węglanową i też pH.

Hm... i co teraz? Sprzedawca w sklepie akwarystycznym polecił mi to podłoże dla krewetek crystal red. Ciekawe czy mógłbym to teraz reklamować i czy reklamacja zostałaby uznana.

Bo z kolei chyba nie ma sensu dolewać miękkiej wody osmotycznej skoro i tak twarodść się podnosi. Takie wahania to jeszcze gorzej niż stabilna wyższa twardość.

Wojtek

jabol

wojtekr pisze:no właśnie, czyli się zgadza. To podłoże podnosi twardość węglanową i też pH.
hmmm..troche nas to zaintrygowalo. dlatego wlasnie przed chwila zalalismy male akwa - 12 l z 3 litrowym podlozem manado.

wlalismy czysta osmoze (kh i gh na ZERO). BEDZIEMY ROBIC CODZIENNIE pomiary kh i gh

..no i zobaczymy

Awatar użytkownika
kdk
Kontakt:

Post autor: kdk »

artnow pisze: Zalałem zbiornik (30l) 15 marca. Woda z Brity z takimi parametrami:
po wodzie z Brity to mi 80 % krewetek padło.

Awatar użytkownika
artnow
Kontakt:

Post autor: artnow »

kdk pisze:
artnow pisze: Zalałem zbiornik (30l) 15 marca. Woda z Brity z takimi parametrami:
po wodzie z Brity to mi 80 % krewetek padło.

Może zbyt duza podmiana i zbyt duży skok Ph/GH ???

Bo podaj mi inne przyczyny, które mogłu być powodem ???
A badałes wode przed wlaniem do akwa ?

BTW ciekaw jestem wyników testów z rybarium...
Pozdrawiam

Artur Nowacki vel artnow

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”