Wode ze stopionego śniegu

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mechanic
Kontakt:

Wode ze stopionego śniegu

Post autor: Mechanic »

Witam. Przeprowadziłem mały eksperyment. Ostatnio napadało sporo śniegu, więc postanowiłem go użyć jako źródło wody. Okazało się, że taka woda ma parametry prawie takie same jak RO: kH - <3, gH - <3, NO2 - 0, NO3 - 0, no i pH - 5!
W moim akwarium mam pH rzędu 7,5 a prystelki i pielęgniczki macmastera niezbyt takowe lubią, więc zimą będę używać śniegowej wody do podmian, a latem deszczówki. Akwarium ma 55l netto, podmieniam 15l co tydzień. Będę kontrolował parametry na bieżąco i w razie potrzeby dolewał kranówki.

Oczywiście śnieg zawiera sporo zanieczyszczeń z naszej ukochanej atmosfery, wiec woda została przesączona przez papierowy ręcznik i potraktowana podwójną dawką Sera Aquatan. Jak na razie wszystko jest ok, ryby żyją. ;)
Ostatnio zmieniony 2010-01-15, 00:59 przez Mechanic, łącznie zmieniany 1 raz.

tutusik

Post autor: tutusik »

a badałeś czystość wody ? chodzi o test TDS
Ostatnio zmieniony 2010-01-15, 01:12 przez tutusik, łącznie zmieniany 1 raz.
gg 2755526

nemrod

Re: Wode ze stopionego śniegu

Post autor: nemrod »

Mechanic pisze:Oczywiście śnieg zawiera sporo zanieczyszczeń z naszej ukochanej atmosfery
I to może być zdradliwe. Teoretycznie i deszczówka, i woda ze śniegu to odpowiednik wody destylowanej, bez żadnych minerałów. Praktyka pokazuje różne zanieczyszczenia. Próbowałem wykorzystać wodę ze śniegu. Już pod koniec topnienia, gdy w naczyniu pozostały pływające góry śniegowo-lodowe, na ich krawędziach ujawnił się czarny nalot. Po bliższym zbadaniu okazał się tłustą sadzą. Wpływ zimy i miasta: kominów jest mniej niż kiedyś, ale zimą pracują wydajniej. Spaliny z samochodów też swoje dokładają.

Dalszą część ćwiczeń przeprowadziłem delikatniej, nie na żywych stworach w wersji zero-jedynkowej - przeżyją czy nie - ale na ultradźwiękowym nawilżaczu powietrza. Gdy zasilałem go zwykłą kranówką, na membranie i przelotkach bardzo szybko osadzał się kamień, a ekran stojącego w pobliżu telewizora pokrywał się szarym nalotem. Zasilenie wodą z dzbanka z filtrem Maxtra zmniejszało oba objawy ok. 60 razy - po dwóch miesiącach wymagane było takie czyszczenie, jak po kranówce po jednym dniu.

To materiał wyjściowy do porównania z wodą ze śniegu. Parametry wody podobne jak podane przez Mechanica, z wyjątkiem pH. Zmierzyłem bliskie neutralnego, ok. 6,8. Filtrowanie mechaniczne podobne. Ekran telewizora nie wykazał stałych drobin w emitowanej parze, czysty, nie szarzał. Natomiast na membranie i przelotkach pod palcem wyczuwało się wyraźny tłusty osad, bez rozpoznawalnej barwy.

Zrezygnowałem z dodawania tej wody do zbiornika z krewetkami. Może zbytnia ostrożność, ale nie chcę ryzykować. Mimo iż są dowody, że ryzyka nie ma. Znam niemieckiego hodowcę, który od lat stosuje dolewki z deszczówki. Tyle, że mieszka w okolicach górskich, daleko od ośrodków przemysłowych. Z moim Teofilowem zrównać tego nijak nie mogę.

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

jak ma niskie PH to może być bardzo kwaśna i zawierać wiele szkodliwych minerałów ze smogu jaki panuje w miastach. Ja bym tego nigdy nie używał do akwarium. oszczędzisz raptem 10zł lub mniej a szkody jakie może to wyrządzić są niewymierne.

Odradzam stanowczo.

king
Kontakt:

Post autor: king »

ja w Zdw używałem śniegu i deszczówki z dobrym skutkiem tyle że gotowałem je przed wlaniem do akwa i przesączałem najpierw przec węgiel aktywnowany potem torf.

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

hehe
dobrze ze nie przepuszczales przez filtr ro :)

Awatar użytkownika
Mechanic
Kontakt:

Jak do tej pory wszystko jest ok, rybki pływają, roślinki rosną... pH tej wody naprawdę wynosi 5... Nie pomyliłem się w teście. ;) Niebawem zmierzę parametry wody w akwarium i zobaczę czy te 30% wody śniegowej cokolwiek zmieniło.

king
Kontakt:

Post autor: king »

gdy woda jest miękka ma małe zdolności buforowania pH dlatego niewielka iloś co2 może spowodować drastyczny spadek pH miałem tak w pracy w akwarium z rybami z rio negro tam dodanie niewielkiej ilości HCl około 15cm3 powodowało spadek na pH3 mimo iż akwarium ma 2000l

Awatar użytkownika
Mechanic
Kontakt:

A jaka była wartość kH? Z tego co wiem to niska tw. węglanowa powoduje chwiejne pH... :roll:

Awatar użytkownika
raadi

Post autor: raadi »

Ph 5 chyba coś z testem nie tak to już niezły kwas - aha ale ph poniżej 7,5 całkiem możliwe kwas siarkowy z atmosfery (ze smogu). Daruj sobie te eksperymenty bo ryby pozabijasz albo skrócisz im żywot

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”