Zmętnienie wody
Zmętnienie wody
Mam ogromny problem z jakimś osadem unoszącym sie w toni.
Na początek podam kilka dachych baniaka
100L tetra tec ex 700 oswietlenie 3x18W a obsada to poarka zbrojników niebieskich parka molonezji parka mieczyków 3 gupiki 3 otoski jedna samiczka ramiereza
Problem jest taki że od dłuższego czasu woda nie jest czysta odmulam dno przy każdej podmianie a dno to ziemia ogridowa i na to żwir mam nieustanny problem ze zmętniałą wodą osad nie chce opaść na dno a filtr go nie wyłapuje.
pozbyłem sie bocji gdyż myslałem że to one wzbijają to w toń ale nic sie nie zmieniło.
Jak myslicie co moze być przyczyną ?? ryby?? czy moze ziemia??
Na początek podam kilka dachych baniaka
100L tetra tec ex 700 oswietlenie 3x18W a obsada to poarka zbrojników niebieskich parka molonezji parka mieczyków 3 gupiki 3 otoski jedna samiczka ramiereza
Problem jest taki że od dłuższego czasu woda nie jest czysta odmulam dno przy każdej podmianie a dno to ziemia ogridowa i na to żwir mam nieustanny problem ze zmętniałą wodą osad nie chce opaść na dno a filtr go nie wyłapuje.
pozbyłem sie bocji gdyż myslałem że to one wzbijają to w toń ale nic sie nie zmieniło.
Jak myslicie co moze być przyczyną ?? ryby?? czy moze ziemia??
dobra wczoraj porzadne odmulenie wyczyszczenie filtra i WĘŻY pomogło dzisiaj widac tylko kilka malutkich nielicznych drobinek :) musze chyba czesciej czyscić węże i tą najdrobniejsza warstwe w filtrze i powinno być juz git :) ewentualnie dołoże jeszcze tej waty tam i powinna wszystko wyłapać :) w filtrze miałęm chyba z milion slimaczków zatoczków a w akwa widać dosłownie kilka małutkich sztuk :)
A ja mam niestety taki problem u siebie, w poprzednim miejscu gdzie miałam akwarium i wodę z innego źródła wszystko było ok, teraz zmieniłam miejsce zamieszkania i zakupiliśmy nowe akwarium 100l, niestety woda ciągle ma kolor żółtawy, jest dobrze natleniona, filtr zewnętrzny chodzi na full (filtr na 300litrowe akwarium). Wszystko - piasek, piaskowce uprzednio wyparzane... Woda w tym regionie jest b. twarda, jutro będę robić test o ile dostanę coś w zoologicznym. Mam nadzieję, że coś podpowiecie, bo nigdy nie miałam tego problemu i niestety nie mam wiedzy w tym temacie... Podpowiem jeszcze tylko, że w ciągu tygodnia padły rybki, które na co dzień zachowywały się normalnie! Rybki młode! Tj. wg kolejności: gurami marmurkowe, 3 gupiki, gurami całujące zielone, żółtaczek indyjski, a dzisiaj glonojad albino.
Rybki jakie pozostały to 3x płaskobok, 4x danio mal., 29x neon in., 3x tetra color,1xgurami całujące różowe, 2x glonojad złoty, 1x długonos ciernisty, 1x duch amazonii, 2x bocja wspaniała, 2x bocja siatkowana... Do tego jedna roślina - nie pamietam nazwy, ale ma szerokie duże liście, zaczęła brązowieć (tylko liście). Naprawdę nie wiem o co chodzi.
Rybki jakie pozostały to 3x płaskobok, 4x danio mal., 29x neon in., 3x tetra color,1xgurami całujące różowe, 2x glonojad złoty, 1x długonos ciernisty, 1x duch amazonii, 2x bocja wspaniała, 2x bocja siatkowana... Do tego jedna roślina - nie pamietam nazwy, ale ma szerokie duże liście, zaczęła brązowieć (tylko liście). Naprawdę nie wiem o co chodzi.
Wiecznie niezrozumiałe w przyrodzie jest to, że można ją zrozumieć.
www.katarzynki.info
www.pikaska.pl
www.katarzynki.info
www.pikaska.pl
Hej, ja bym przyczyny problemu padania ryb bardziej szukał w obsadzie tych 100. litrów niż w wodzie. Przecież to istna zupa rybna. Duch, bocje, płaskoboki to za duże ryby na takie akwarium. Duch jak podrośnie to będzie zjadał wszystkie mniejsze ryby.
Możliwe, że ryby zaczęły padać bo akwarium po przeprowadzce nie dojrzało dobrze. Są jakieś widoczne objawy padania, czy ryby padają i nie widać co im jest.
Możliwe, że ryby zaczęły padać bo akwarium po przeprowadzce nie dojrzało dobrze. Są jakieś widoczne objawy padania, czy ryby padają i nie widać co im jest.
Właśnie wszystkie rybki były zakupione w dużym sklepie zoologicznym, gdzie tak skomponowano je mojemu chłopakowi, pod kątem zgodności gatunków :(
Najgorsze jest to, że rybki czują się świetnie i padają nagle - po nocy znajdujemy na dnie padnięte... Dziś padła neonka.
Czytaliśmy, że duch generuje napięcie elektryczne, czy to on może zabijać rybki?
Najgorsze jest to, że rybki czują się świetnie i padają nagle - po nocy znajdujemy na dnie padnięte... Dziś padła neonka.
Czytaliśmy, że duch generuje napięcie elektryczne, czy to on może zabijać rybki?
www.katarzynki.info
www.pikaska.pl
www.katarzynki.info
www.pikaska.pl
Nie, napięcie ducha służy do lokalizacji nie do zabijania, jest bardzo delikatne. Jeżeli po nocy to może przyducha się robi w akwarium? Ryby pływają przy powierzchni i łapią powietrze atmosferyczne? Ale pisałaś że natlenione dobrze... Opisz trochę więcej akwarium, co ile podmiany wody, czy są jakieś rośliny, jaki ten filtr, ile ma akwarium, tzn kiedy było zalane? I ogólnie wszystko co myślisz że może się przydać.
Akwarium 100 l, zalane 6 września, filtr zewnętrzny kaskadowy (ustawiony na filtrowanie 300l), roślinek na razie nie za dużo, dziś postaram się zrobić fotkę i wstawić. Właśnie dowiedzieliśmy się, że to może być wina kamieni i kazano je je wygotować 2 godzinki w słonej wodzie... Na razie kamienie wyjęte i zrobiona podmianka wody...
Aha! Rybki nie pływają przy powierzchni i nie łapią powietrza... No nie wiem, temp. normalna, tlenu naprawdę wystarczająco dużo...
Aha! Rybki nie pływają przy powierzchni i nie łapią powietrza... No nie wiem, temp. normalna, tlenu naprawdę wystarczająco dużo...
Ostatnio zmieniony 2009-09-23, 13:01 przez pikaska, łącznie zmieniany 1 raz.
www.katarzynki.info
www.pikaska.pl
www.katarzynki.info
www.pikaska.pl
Po pierwsze to może załóż swój wątek odnośnie akwarium, będzie czytelniej
Po drugie napisz konkrety, nazwa filtra i typ, jak często podmiany w jakiej ilości, na jaką wodę (czy odstana, czy dodajesz uzdatniaczy). Ile masz światła, jakiego rodzaju, jak długo świecisz? Jakie rośliny, w jakiej ilości?
Najlepiej wejdź do działu galeria, i załóż wątek o akwarium według schematu, będzie najprościej dla Ciebie i dla nas (łatwo i czytelnie będzie można znaleźć konkretne informacje).
A tak na szybko to chyba znam odpowiedź, zbyt duza ilość źle dobranych ryb

Po drugie napisz konkrety, nazwa filtra i typ, jak często podmiany w jakiej ilości, na jaką wodę (czy odstana, czy dodajesz uzdatniaczy). Ile masz światła, jakiego rodzaju, jak długo świecisz? Jakie rośliny, w jakiej ilości?
Najlepiej wejdź do działu galeria, i załóż wątek o akwarium według schematu, będzie najprościej dla Ciebie i dla nas (łatwo i czytelnie będzie można znaleźć konkretne informacje).
A tak na szybko to chyba znam odpowiedź, zbyt duza ilość źle dobranych ryb

No cóż... w tego typu sklepach to niestety normalka. W sklepach się znają ale na robieniu pieniędzy a nie na zwierzakach, więc to ostatnie miejsce gdzie udałbym się po radę. Lepiej to wygląda w małych sklepikach osiedlowych ale też nie zawsze.pikaska pisze:Właśnie wszystkie rybki były zakupione w dużym sklepie zoologicznym, gdzie tak skomponowano je mojemu chłopakowi, pod kątem zgodności gatunków :(
Rzeczywiście, fajnie jakbyś założyła nowy wątek w galerii lub w dziale chorób.
Problem już się rozwiązał... okazało się, że sprzedali mi złe kamienie do akwarium i to przez ich wytrącenia woda żółkła! Było nieziemskie PH... Jest tu dział, w którym mogę odradzić dany sklep?
www.katarzynki.info
www.pikaska.pl
www.katarzynki.info
www.pikaska.pl