Witajcie po wakacyjnej przerwie,sezon ruszył.
Mnie ostatnio spalił się filtr Jup-01 z żarnikiem uv , chyba kupie teraz Aquael z diodami led .
Może ktoś go ma i powie ja się diodki sprawują? Jak jest żywotność ?
Żarnik UV-C vs diody led uv-c
nie testowałem ale wydaje mi się to mocno naciągany towar choćby z zasady zachowania energii. Skoro światło ma rozszczepić wiązania w DNA i zmienić białka funkcjonalne w niefunkcjonalne poprzez zmienienie struktur. To nie wydaje mi się by emitujące nędzne parę lumenów ledy, pewnie niewiele zmieniają w życiu mikroorganizmów przelatujących przez UV tym bardziej że by doszło do letalnych zmian trzeba przeważnie 15minut naświetlania. A nie sekundę albo dwie w komorze filtra....
Poza tym sama nazwa aquel źle wróży jakości... Ja bym jednak wrócił do żarnika.
Poza tym sama nazwa aquel źle wróży jakości... Ja bym jednak wrócił do żarnika.
Ostatnio zmieniony 2013-09-07, 19:23 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.
tylko żarnik - diody led to żart a tak wogóle to nie jest potrzebny w akwarium (miałem go dwa lata i różnic żadnych nie zanotowałem/poza zwiekszonymi rachunkami za prąd
)
to że likwiduje glony to niestety mit - jedynym plusem było to że w nocy świecił imitując światło księżyca (sumy bardzo to lubiły)

to że likwiduje glony to niestety mit - jedynym plusem było to że w nocy świecił imitując światło księżyca (sumy bardzo to lubiły)
Ostatnio zmieniony 2013-09-16, 09:04 przez naraoia, łącznie zmieniany 1 raz.