Mleko

ODPOWIEDZ
Tomphoto
Administrator

Mleko

Post autor: Tomphoto »

Po karmieniu ochotką mrożoną (pochodzenie wschód, kupiona na równej), zaczyna mi się robić delikatne mleko. Ochotka przed podaniem płukana. Rośliny są nawożone, mikroelementami (aqua art Classic) i makro (tropical) AQUAFLORIN POTASSIUM. Myślę że to pierwotniak szaleje, wlałem Formisol Zooleku.

Może ktoś doradzi coś...

Szczegóły zbiornika, obsada: około 30 ryb, rośliny: anubiasy nurzańce crypto, i kilka mniejszych, podłoże ziemia ogrodnicza plus żwir.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

iopi pisze:Po karmieniu ochotką mrożoną...zaczyna mi się robić delikatne mleko. Ochotka przed podaniem płukana.
I to tak za każdym razem się dzieje? Czy robiłeś test i przerwałeś podawanie ochotki, by sprawdzić, czy to faktycznie jest przyczyną pojawiania się pierwotniaka?
iopi pisze:Szczegóły zbiornika, obsada: około 30 ryb, rośliny: anubiasy nurzańce crypto, i kilka mniejszych, podłoże ziemia ogrodnicza plus żwir.
Taa..i wiemy wszystko, oj nie wysiliłeś się pisząc te dane :-P W szczególności brakuje: wielkość akwa, filtracja, co to za żwir, itd...itd.. ;-) Jak uzupełnisz opis to możemy pogdybać co jest przyczyną problemu :-)

Tomphoto
Administrator

126L filtr wewnętrzny aqua-el fan 3, wcześniej dawał radę. żwir zwykły rzeczny frakcja 0.4 chyba, pod nim siatka, pod siatką ziemia. Tak działający zbiornik stał od roku, pokarm podawany w płatkach. Po podaniu ochotki zaczęły się problemy, zaznaczyć tu trzeba jeszcze że wraz z podaniem ochotki rośliny zostały nawożone mikro. To o czym pisałem wyżej.
Oświetlenie, 2x18W -10 godzin minimum. Podmieniłem wodę 1/3 woda zrobiła się ładniejsza, ale tylko na jeden dzień Z mojego doświadczenia, chyba trzeba to zostawić na około 5 dni aż się wyklaruje, jak po tym okresie woda się nie zrobi kryształowa to wtedy wybielacz tropicala

Co radzicie ?
Ostatnio zmieniony 2013-02-28, 10:55 przez Tomphoto, łącznie zmieniany 2 razy.

discus6

Post autor: discus6 »

iopi pisze:Po podaniu ochotki zaczęły się problemy
iopi pisze:Co radzicie ?
Zaprzestać podawania ochotki :-) .
discus6

Tomphoto
Administrator

a po za tym ? :-P

Lukiki

Post autor: Lukiki »

A po za tym,nic.
Dlaczego?
A no,dlatego ze trzeba problemu/winy szukac zastosowywujac jedna zmiane/wykluczenie.
Jak bedziesz zmienia kilka rzeczy na raz,to wnioskow nie wyciagniesz.
Za tydzien napisz,czy z woda jest oki,czy nie.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

iopi pisze:obsada: około 30 ryb
Jakich ryb?, bo trzydzieści trzydziestu nie równe, chyba sam wiesz jaka jest rozpiętość wielkościowa przeróżnych ryb akwariowych?.
iopi pisze: filtr wewnętrzny aqua-el fan 3, wcześniej dawał radę.
No właśnie, może wcześniej dawał radę,ale z czasem ryby urosły lub zwiększyłeś obsadę?.
iopi pisze:Oświetlenie, 2x18W
iopi pisze: rośliny zostały nawożone mikro
Przy tak słabym świetle i zapewne braku instalacji CO2 obawiałabym się o taki sposób nawożenia.

Tomphoto
Administrator

Zafira obsada się nie zmieniła, ryby są tej samej wielkości, nie stosuje CO2.
Dlaczego obawiałabyś się takiego nawożenia ?

Tomphoto
Administrator

Woda się klaruje powoli, odczekam i zrobię testy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”