Nadal za wysokie GH !!

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ADAMMIKO

Nadal za wysokie GH !!

Post autor: ADAMMIKO »

Zbiornik ma 3 mc. Od 2 tygodni po podmianie mam GH ok. 10-14 ale po kilku dniach skacze nawet do pow. 20 ! Wyjąłem jedyny kamień jaki miałem (przeszedł wcześniej test octowy) a nic więcej nie dokładałem co mogłoby podnosić twardość. Czy to możliwe aby Aqua Substrate II podwyższało GH? W sumie kłopoty z wysoką twardością zaczęły się od wymiany filtra na kubełek Aquela. Czy to możliwe aby lepsza filtracja powodowała zwyżki GH (mam w nim gąbkę, fizelinę i zeolit) ?

Kaledon

Post autor: Kaledon »

Na 80% zeolit podnosi Ci GH ;-)

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

hmm.. nie jestem dobry w te klocki ale z tego co czytałem to zeolity stosowane są również do zmiękczania wody wodociągowej... a Ty twierdzisz, że to one podnoszą twardość ogólną?

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

ADAMMIKO pisze:jedyny kamień jaki miałem (przeszedł wcześniej test octowy)
Niestety, ale ocet w wielu przypadkach jest mało wiarygodnym testerem, zdecydowanie lepszym jest kwas ortofosforowy.
ADAMMIKO pisze:Czy to możliwe aby Aqua Substrate II podwyższało GH?
Ostatnia rzecz, o którą bym posądzał ten substrat ;-)
ADAMMIKO pisze:kłopoty z wysoką twardością zaczęły się od wymiany filtra na kubełek Aquela. Czy to możliwe aby lepsza filtracja powodowała zwyżki GH (mam w nim gąbkę, fizelinę i zeolit) ?
Tak, jak wspomniał
Kaledon pisze:Na 80% zeolit podnosi Ci GH
też mam takie przypuszczenia. Bo to co jest w wypełnieniach niezbyt przypomina prawdziwy zeolit, słyszałem od kilku osób, że miały podobne problemy do Twoich po instalacji kubelków tej firmy...
ADAMMIKO pisze:czytałem to zeolity stosowane są również do zmiękczania wody wodociągowej...
Hm...nigdy nie słyszałem ani nie czytałem, by tak działały...ale widać nie doczytałem wszystkiego ;-)

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

ok, dzięki chłopaki
czyli zeolit idzie out
macie przy okazji propozycję co można dać zamiast niego ?

Awatar użytkownika
krzych0062

ADAMMIKO pisze:macie przy okazji propozycję co można dać zamiast niego ?
Kup prawdziwą ceramikę...wg mnie najlepszy jest Siporax z Sera... :-)

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

wielkie thnx
jak zmienię to podzielę się efektami

Awatar użytkownika
krzych0062

No problem... ;-) Jak chcesz możesz też do kubełka "wcapować" trochę torfu np. granulowanego...powinien jeszcze bardziej poprawić parametry fizyko-chemiczne wody :-)

Kaledon

Tak trochę nie zdążyłem odpisać ale może nie jest za późno ;-) Są różne rodzaje tego co nazywamy zeolitem i niektóre potrafią podnieść pH czy twardości. Najbezpieczniej jest ( o ile rzeczywiście nie widzisz niczego co by podnosiło twardość) wyjąc kosz z zeolitem i pomierzyć po jakimś czasie. Jak trafisz to wymieniasz na ceramikę czy nawet zwykłą gąbkę i masz spokój :-D

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

wywaliłem zeolit, włożyłem ceramikę, ale dopiero wczoraj i to przy podmianie więc za kilka dni realnie będę wiedział czy to było to.

Kaledon

Jak to nie było to to pozostałe 19% na ceramikę (choć nie podejrzewam Aquaela o wsadzanie czegoś takiego do swoich produktów) a pozostały 1% nie mam zielonego pojęcia ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”