Nadal za wysokie GH !!
Nadal za wysokie GH !!
Zbiornik ma 3 mc. Od 2 tygodni po podmianie mam GH ok. 10-14 ale po kilku dniach skacze nawet do pow. 20 ! Wyjąłem jedyny kamień jaki miałem (przeszedł wcześniej test octowy) a nic więcej nie dokładałem co mogłoby podnosić twardość. Czy to możliwe aby Aqua Substrate II podwyższało GH? W sumie kłopoty z wysoką twardością zaczęły się od wymiany filtra na kubełek Aquela. Czy to możliwe aby lepsza filtracja powodowała zwyżki GH (mam w nim gąbkę, fizelinę i zeolit) ?
- krzych0062
Niestety, ale ocet w wielu przypadkach jest mało wiarygodnym testerem, zdecydowanie lepszym jest kwas ortofosforowy.ADAMMIKO pisze:jedyny kamień jaki miałem (przeszedł wcześniej test octowy)
Ostatnia rzecz, o którą bym posądzał ten substratADAMMIKO pisze:Czy to możliwe aby Aqua Substrate II podwyższało GH?

Tak, jak wspomniałADAMMIKO pisze:kłopoty z wysoką twardością zaczęły się od wymiany filtra na kubełek Aquela. Czy to możliwe aby lepsza filtracja powodowała zwyżki GH (mam w nim gąbkę, fizelinę i zeolit) ?
też mam takie przypuszczenia. Bo to co jest w wypełnieniach niezbyt przypomina prawdziwy zeolit, słyszałem od kilku osób, że miały podobne problemy do Twoich po instalacji kubelków tej firmy...Kaledon pisze:Na 80% zeolit podnosi Ci GH
Hm...nigdy nie słyszałem ani nie czytałem, by tak działały...ale widać nie doczytałem wszystkiegoADAMMIKO pisze:czytałem to zeolity stosowane są również do zmiękczania wody wodociągowej...

- krzych0062
- krzych0062
Tak trochę nie zdążyłem odpisać ale może nie jest za późno
Są różne rodzaje tego co nazywamy zeolitem i niektóre potrafią podnieść pH czy twardości. Najbezpieczniej jest ( o ile rzeczywiście nie widzisz niczego co by podnosiło twardość) wyjąc kosz z zeolitem i pomierzyć po jakimś czasie. Jak trafisz to wymieniasz na ceramikę czy nawet zwykłą gąbkę i masz spokój