Jak uzdatniacie wodę RO?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pszemoo

Jak uzdatniacie wodę RO?

Post autor: pszemoo »

Jak uzdatniacie wodę RO? Ja dodaję do wody uzdatniacz zakupiony na allegro (oczywiście rozrobiony w wodzie RO). Parametry wody są OK po uzdatnieniu. Zanim woda spłynie wężykiem do akwarium w wiaderku robi sie osad z uzdatniacza i nie zawsze spływa wszystko do akwarium. Trzeba przepłukiwać itp. Czy można nalać wodę RO do akwarium a następnie uzdatniacz bezpośrednio do akwarium? A może macie jakiś inny sposób na uzdatnianie wody, tak żeby się ten osad nie robił? ;)

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Ja uzdatniam poprzez dodanie Jbl Aqua dur Plus , i pozniej uzdatniam ta oto wode dla krewetek testowanym przez ze mnie Sera blackwater aquatan.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Ja dolewam kranówki w odpowiednich proporcjach.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Wszystko zależy do czego jej będziesz używał.
Dodatki do RO są chyba bardziej bezpieczne i gwarantują większą stabilność parametrów.
Ja stosuję tylko RO w zbiorniku z CR i mam większe zaufanie do dodatków w postaci soli jbl aquadur plus niż do lania wody z kranu.
Z jednej strony jest to bardziej wygodne, nie muszę sprawdzać parametrów wody w kranie, z drugiej ciut droższe.
Natomiast nie mam pojęcia który wariant jest lepszy, czy kranówka czy sole mają w sobie optymalne dodatki.
Ponadto tak mi się wydaję że woda ma zmienne parametry w zależności np. od pór roku.
W zimie jest trochę twardsza niż zawsze.

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

zabapinkfloyd pisze:Wszystko zależy do czego jej będziesz używał.
Dodałbym jeszcze i "dlaczego stosuję RO". Znam przypadki stosowania RO do tanganiki. 100% preparowana. W kranówce pojawiało się NO3. Zważywszy, że odkąd weszliśmy do unii może go być 50ppm...
Pzd
P.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

No RO stosuje się min. po to aby woda dla ryb była stosunkowo czysta, pozbawiona zanieczyszczeń chemicznych i fizycznych. Ja stosuję 100% RO z dodatkiem Hydro Mineral w około 1/2 dawki sugerowanej. Stosuje to od jakis 2 miesięcy ale wody jeszcze nie sprawdzałem :P
Ostatnio zmieniony 2009-03-16, 19:50 przez megalomaniacc, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Znaczy że co niby ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”