Tetra aqua safe

ODPOWIEDZ
indiana

Tetra aqua safe

Post autor: indiana »

Cześć dostałem ten preparat dziś od teścia bo był w sklepie i pomyślał że mi się przyda. Co o tym sądzicie lać to czy nie??? Zawsze jak robiłem restart to czekałem 16 godzin jak się woda z filtrem ustoi i dopiero wtedy wkładałem rybki.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

a dojrzewanie zbiornika??
akurat ten preparat działa, tu jest dosyć wiarygodny test:

http://www.bojownik.pl/index.php?showtopic=15906
Co by tu napisać... :-P

indiana

Wiem, że tak się nie robi ale nigdy nie czekałem na dojrzewanie zbiornika. Poza odczekaniem 16 godzin by chlor z wody wyparował.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

twoja decyzja, widzę, że popieprzyłem preparaty, ja jestem zwolennikiem dojrzewania baniaków
Co by tu napisać... :-P

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Aqua safe to uzdatniacz, nie bakterie :!: zatem nie służy do "szybkiego startu" baniaka a jedynie uzdatnia wodę. Chcesz wpuścić w miare szybko ryby zastosuj to co zalinkował 3runner. Dobry preparat potwierdzam.
Łukasz

indiana

Chciałem zaczerpnąć opinii bo z tego co słyszałem to nie jest dobre lanie takich specyfików. Pozdrawiam

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

indiana pisze:Chciałem zaczerpnąć opinii bo z tego co słyszałem to nie jest dobre lanie takich specyfików.
Rozumiem, ale lepsze to aniżeli wpuszczanie ryb do niedojrzałego biologicznie akwarium.
Łukasz

Awatar użytkownika
Stanisław
Kontakt:

Post autor: Stanisław »

Opinie już napisali ci koledzy ,ale ty idziesz na łatwiznę tylko nie bierzesz pod uwagę że może to odbić się na mieszkańcach zbiornika
Rada poczekaj jak baniak dojrzeje -Cierpliwości a wystartujesz i będzie wszystko ok

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Jak już dostałeś i czekasz tylko 16h aż się woda "ustoi" i skoro musisz wpuścić te rybcie to wlej ten preparat. Lepiej tak niż bez tego.

To jest na zasadzie takiej, że w zimę kiedy za oknem wyjdziesz na dwór w trampkach przy -20 st. Jasne, że lepiej mieć te trampki niż wyjść na boso ale czy na dłuższą metę będzie zdrowo?

Należę do tych co jednak czekają aż baniaczek dojrzeje. Poczytaj o cyklu azotowym to dowiesz się co możesz zrobić zwierzakom. To, że zawsze tak robisz i nigdy nic Tobie nie zdechło to tylko się cieszyć.

fanatyk3000

Post autor: fanatyk3000 »

AquaSafe To dobry preparat, nie ma co demonizować. Oprócz osuwania chloru z wody ma wiele innych funkcji. np wiąże metale ciężkie i inny syf, czego odstanie wody nie załatwi. Warto to podać do wody, bo już kilka min po podaniu można zaszczepiać bakterie nitrifikacyjne. A hasła powielane przez nieogarniętych w temacie, że podawanie "chemii" do akwarium to ostateczność można między bajki włożyć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”