Pył w wodzie i na szybach

lukaszLDZ

Pył w wodzie i na szybach

Post autor: lukaszLDZ »

Gdzies na forum był kiedys podobny temat jednak ostatecznie nie zostały chyba wyciagnięte konkretne wnioski. Zapewne "problem" jesli mozna to tak nazwac, dotyczy wielu akwarystów, którzy albo sie do tego przyzwyczajają, albo kombinuja jak to usunąc. Jak w tytule, dotyczy to upierdliwego pyłu w toni, który unosi się i nie pozwala w 100% cieszyc sie ze szkła :-( Moze ktos ma na to patent, jakis sprawdzony sposób. O ile na podłożach typu piasek mozna to jakoś uzasadnic, o ile na substracie jest to sprawa dziwna. Woda powinna byc kryształowa i była taka u mnie jednak do czasu.
Do rzeczy.
Akwa 250 brutto, podłoże Pro Soil,
filtracja: JBL e900 standardowe wypełnienia( ustawiony na połowę mocy) oraz Eheim 2213, zasypany ceramiką, na dole i u góry wata perlonowa ( ustawiony na 75% ) wyloty ustawione w ten sposób, żeby w akwarium panował "okręzny" ruch wody. Na wlotach obydwóch filtrów, gruba gąbka. Wykluczam raczej zbyt małą filtrację. Łącznie ok 1350 litrów/h - oczywiście teoretycznie, jednak jest to akwarium z roslinami nie tanga...więc styknie.
Akwarium dośc zarośnięte ale bez przesady fukncjonuje dopiero 2 miesiące.
Obsada: 30 Rhodostamusów plus 4 ramirezy, nie wzruszają dna.

To tyle jesli chodzi o dane techniczne.
Jednak problemem jest wciąż ten pył, który ciagle unosi sie w toni :-( Było lepiej jak do filtra wpakowałem po "ospowej kuracji" węgiel , wówczas woda kryształowa. Macie jakies pomysły?? Wkurza mnie to troche nie powiem, czytałem troche w necie i sa różne koncepcje , niektórzy twierdza, że to zbyt duze mikro, niektórzy ze zbyt silny ruch wody( raczej nie) i wiele innych opcji, sam nie wiem. Nie będe przeciz co rusz otwierał kubełka aby pakowac waty perlonowej, to bez sensu.
Ostatnio zmieniony 2012-06-07, 16:45 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
syjon

Post autor: syjon »

Lukaszu kiedyś i mnie to spotkało.Podszedłem do problemu bardziej w ten sposób
że pojechałem do laboratorium aby zidentyfikować czy to "żyje" czy nie.
W labolatorium po odwirowaniu i sprawdzeniu pod mikroskopem ,Pani stwierdziła ze by sie tej wody napiła taka była czysta pod względem bakteriologicznym....ale odwirował się również pył
który był wynikiem złego wypłukania ceramiki przed użyciem.W moim pzrypadku pomogła
wyżej wspomniana wata.Mam nadzieje że to może Ci pomóc w dalszym postępowaniu.

Ps w labciu nie wzieli ani złotówki ,potraktowali sprawę czysto badawczo :-P
Ostatnio zmieniony 2012-05-31, 09:27 przez syjon, łącznie zmieniany 1 raz.
Malawi

lukaszLDZ

Wata jest cały czas i to niedawno zmieniana, problem nasilił sie po czeszczeniu jednego z filtrów. Nie jest to woda mleko czy cos, po prostu zwykły pył i wata średnio pomaga. Zreszta nie w tym upatruje powodu, wcześniej w filtrze była wata która była zasyfiona na maksa a pył był w sumie niewidoczny, ale ostatnio to juz masakra. :-| Nawet po wyrwaniu z korzeniami całej blyxy 3 tygodnie temu, nie było takiej jego ilości, wówczas filtry wyrobiły się z syfem w pół dnia. Podkreślam, nic ostatnio nie ruszałem w podłozu.
Łukasz

Awatar użytkownika
syjon

czyli chodzi Ci o pył zielony?
Malawi

lukaszLDZ

To nie pył zielony, nie zakwit wody, tak jakby osad z podloza nie wiem sam skąd sie bierze . Nie widac tego z daleka ale z bliska.
Łukasz

Awatar użytkownika
syjon

ale zielone czy nie? wisi nad dnem czy barwi substrat?
Ostatnio zmieniony 2012-05-31, 10:05 przez syjon, łącznie zmieniany 1 raz.
Malawi

furious tomash

Post autor: furious tomash »

lukaszLDZ a może po prostu coś Ci pernamentnie kurzy na dnie? jakieś kirysy czy cuś?
bla bla bla...

lukaszLDZ

Nie jest to zielone chyba . z tego co widze, tak jakby było to barwy ciemnej nie wiem, to drobinki małe naprawde ale z bliska jak zerknac to pływa to w toni i psuje efekt. z Daleka nic nie widac, trzeba przyjrzec sie z bliska. Do tego co jakis czas pojawia sie zielony pył na przedniej i bocznej szybie. Nie wime czy ma to cos wspólnego z tym w toni wody. Mam lampę UV 11w, chyba zamontuje na próbe, chociaz nie wiem czy to cos da. To chyba problem mechaniczny a nie biologiczny-chemiczny. To tylko przypuszczenia oczywiście. W najbliższym miesiącu zmieniam jeden z filtrów na wiekszy, może to cos zmieni.
Ostatnio zmieniony 2012-05-31, 10:09 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
syjon

no własnie do labcia czas iść...i bedzie wiadomo...
biologiczny czy mechaniczny
Ostatnio zmieniony 2012-05-31, 10:14 przez syjon, łącznie zmieniany 1 raz.
Malawi

Nairams

Post autor: Nairams »

Ja tak miałem jak włożyłem do filtra nową ceramikę, niby ja płukałem ale jednak się coś unosiło w toni wodnej przez pewien czas. Obstawiałem właśnie na ceramikę. Przy zainstalowaniu lawy eheima tego ni było.
Obrazek

lukaszLDZ

Ceramika wypłukana nie pyliła nigdy, Aquaella Bioceramax 1200.
EDIT:

Otóz w sobote zrobiłem podmiankę 50% wody, dodałem też troche żelaza od razy tygodniową jednorazową dawkę 0,2ppm/l, gdyz podjerzewałem jego solidny brak, były pierwsze oznaki chlorozy. Podejrzewam, że ten pył w wodzie odpowiada w jakimś sensie za zielony pył na szybie :evil: Od dzisiaj nie podaje juz singli fosforu czy potasu. Zacząłem nawozic codziennymi stałymi dawkami N,P,K. ( 10:1:20) tak aby utrzymywać stałe tygodniowe stężenia makro. Narazie mikro brak, póki co jedynie żelazo , podawane będzie codziennie tak aby utrzymac stężenie tygodniowe ok. 0.2ppm/l , w razie niedoborów bede podawał więcej. Myślę, ze podłoże przez okres dwóch miesięcy nasyciło się troche, a co do fosforu nawet jesli jest go mało w wodzie, pozostaje jeszcze to co zgromadziło podłoże ( a jest tam tego sporo ). Spostrzeżenia,hmm..... po jednym dniu, na szybie widoczny lekki nalot, póki co praktycznie niewidoczny, bo nie nabrał jeszcze koloru zielonego. Widać to jedynie jak sie spojrzy z boku akwarium na przednią szybe od srodka.Zastanawiam sie nad podpięciem lampy UV.
Ostatnio zmieniony 2012-06-04, 09:06 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 3 razy.
Łukasz

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Moja sugestia taka: wyłącz wszystkie filtry ew. napowietrzacz. Jak się woda ustoi pył "mineralny" opadnie lub wypłynie na powierzchnię (mało prawdopodobne), pył żywy (pierwotniak, wrotek) będzie się gromadził w chmurach pod światłem. Obstawiam drugą wersję - lekarstwo lampa UV. Pierwsza wersja to może być skutek podawania soli - fosforany lubią sobie poreagować np. z mikro tworząc nierozpuszczalne sole, ale raczej to trwa krótko, a sole osadzają się np. na szybie tworząc coś trudniejszego do usunięcia niż kamień kotłowy.

lukaszLDZ

Tez myslałem o tym mikro i jego nadmiarze w wodzie, ale w tym wpadku to nie jest osad lecz typowy pył na szybie. Po podmianie pył troche mniej, chyba podłącze lampę UV 11w, musże zakupic do niej żarnik.
Łukasz

Lukiki

Post autor: Lukiki »

10-cio krotnie zmniejszyłem pylenie na szybach zwiększając micro.
Pewnie gdybym miał kępy roślin łodygowych,to nie miałbym go chyba wcale,jak to miało miejsce przy poprzedniej aranżacji.
Tam lekki pyłek ścierałem raz w tygodniu.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Hm nie wiem jak z tym mikro do końca jest. W akwarium silnie oświetownym ale na samej RO nie podaje w ogole mikro i nie ma ani śladu pyłu ani żadnego innego glona, nie ma tez tam co2 a wystepuje limitowane nawożenie makro ( kompleksem nie singlem raz w tygodniu). Ktoś utożasamia pył z duzym mikro, ktoś inny z jego małym poziomem. :evil: Jedyne mikro jakie stosowałem do niedawna to ferro+ zalecaną dawke 1 ml na kazde 40 litrow wody. Nie jest to jednak typowe mikro lecz delikatne, z teoretycznie podwójną dawka żelaza, któego u mnie ciagle braki były do niedawna.

PS: Tak sie zastanawiałem ostatnio nad ustawieniami filtra. E900 tka chodzi u mnie na połowie mocy, eheim 2213 na 75% mocy. Łukasz wiem, że masz taki sam filterek. Czy masz go rozkreconego na maksa??? Wiem tez , że masz "szklanego pajpa" jako wylot ja mam standardową plastikową spłaszczona koncówkę wiec jak rozkrecam filterek na max powoduje to zbyt duzy ruch wody w akwa, rosliny sie kłaniają i sporo ruch tafli wody jest. Jednak obieg wody jest zchowany w akwarium.
Ostatnio zmieniony 2012-06-04, 14:04 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”