Obnizanie twardosci wody

padrem

Obnizanie twardosci wody

Post autor: padrem »

Witam, chcialbym sie dowiedziec jak moge zmiekczyc wode w akwarium domowymi sposobami, czytalem ze soda oczyszczona posiada takie wlasciwosci lecz nie wiem czy nie pozabijam wszytstkiego co tam zyje.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Przegotowaną wodę lej do akwa ;-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

jest wiele domowych sposobów, np. przegotowanie wody. Tylko pytanie czy można to kontrolować i mieć zawsze taką samą twardość. A zjakiej do jakiej twardości chciałbyś zejść?

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

mat114 pisze:Przegotowaną wodę lej do akwa
Co to znaczy "przegotowaną"? mat... zapewne słyszałeś o tej metodzie, jednak polecając ją jesteś do końca pewien w jaki sposób należy ją przygotować i czy jest to metoda opłacalna? W dzisiejszych czasach, gdy cena gazu jest dość wysoka to gra nie warta świeczki a i efekt niezbyt zadowalający ;-)

padrem

mat114 pisze:Przegotowaną wodę lej do akwa
no dobra powiedzmy sobie wprost, nie uda mi sie przegotowac 240L wiec przegotowana woda mnie tu nie uratuje ;) pozatym ryby chyba niezbyt dlugo poplywaja w wodzie przegotowanej tak mi sie wydaje,

Twardosci mojej wody nie znam i nie wiem jak ja okreslic bez testu, nie posiadam go poniewaz duzo sie nasluchalem ze kazdej firmy test pokazuje co innego a w dodatku sa drogie, Twardosc wody w moim zbiorniku poznaje po wyciekajacych kropelkach spod pokrywy ktore sie poprostu zamieniaja w bialy osad po wyschnieciu.

Awatar użytkownika
mat114

krzych0062 pisze:Co to znaczy "przegotowaną"? mat... zapewne słyszałeś o tej metodzie, jednak polecając ją jesteś do końca pewien w jaki sposób należy ją przygotować i czy jest to metoda opłacalna? W dzisiejszych czasach, gdy cena gazu jest dość wysoka to gra nie warta świeczki a i efekt niezbyt zadowalający

Słyszałem i sam stosowałem przez krótki okres czasu. Potem nabyłem RO.
Podczas gotowania wody, na czajniku osadza się tzw kamień kotłowy, jest to z tego co w tej chwili dobrze pamiętam CaCO3 i MgCO3 których jony są odpowiedzialne za GH. Gotując wodę w dużej mierze wybijamy te jony z wody i stąd kamień, oraz zmniejszenie twardości.

Nikt nie pytał o opłacalność ;-) Tylko o sposoby jak zmniejszyć twardość domowymi sposobami. Jest to nieopłacalne, no ale..
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Chciałem zaproponować najbardziej skuteczną i racjonalną metodę zmiękczenia wody,no ale jak...
padrem pisze:Twardosci mojej wody nie znam i nie wiem jak ja okreslic bez testu, nie posiadam go poniewaz duzo sie nasluchalem ze kazdej firmy test pokazuje co innego a w dodatku sa drogie
to z podpowiedzią się już nie wychylam.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
wojtekr

padrem pisze:pozatym ryby chyba niezbyt dlugo poplywaja w wodzie przegotowanej tak mi sie wydaje
Dlaczego tak Ci się wydaje?

Nie musisz też przegotowywać od razu 240l. Mozesz podmieniać na przegotowaną i w ten sposób po którymś razie twarość się wyrówna.

Ale jak pisał Krzysztof, metoda dość prymitywna. Można tez zakupić woreczki Zoolek'a.
Ale na dzień dzisiejszy, chyba filtr RO jest najbardziej skuteczny i powtarzalny. Możesz dokładnie sobie wyznaczyć twardość jaką chcesz mieszając z kranem albo zmineralizować.

A testy na twardość, to chyba jedne z najtańszych testów :-)

padrem

mat114 pisze:Słyszałem i sam stosowałem przez krótki okres czasu. Potem nabyłem RO.
no tak lepiej juz kupic RO niz pchac pieniadze w gaz zlodzejom

padrem

Lukiki pisze:Chciałem zaproponować najbardziej skuteczną i racjonalną metodę zmiękczenia wody,no ale jak...
Wiem Ale nie powiem....

Awatar użytkownika
krzych0062

mat...wszystko oki, test z chemii zdany :-P ale...no właśnie w tym procesie nie tyle chodzi o przegotowanie wody, jak to napisałeś a dość długie gotowanie jej. A jest to przedział 20-30min., tak więc jest to dość kłopotliwy sposób, no i drogi niestety-choć padrem o koszta nie pytał ;-) Druga opcja to domowy filtr RO zdecydowanie wygodniejsza i tańsza ;-)[/b]
Ostatnio zmieniony 2012-03-19, 21:47 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mat114

krzych0062 pisze: w tym procesie nie tyle chodzi o przegotowanie wody, jak to napisałeś a dość długie gotowanie jej. A jest to przedział 20-30min
Tu się z Tobą Krzychu nie zgodzę, już krótkie wrzenie wody ~1-2min wybija z wody dość duże ilości Ca i Mg. Wszystko zależy jak bardzo chcemy zmiękczyć naszą wodę ;-)

Edit. Chociaż w sumie chyba trochę bredzę... Bo przypomniałem sobie że to nie idzie liniowo tylko geometrycznie i początkowo wybijanie tego jest bardzo powolne...
Toteż cofam to co przed chwilą napisałem, ale nie kasuje :-P
Ostatnio zmieniony 2012-03-19, 21:56 przez mat114, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

padrem pisze:Lukiki napisał/a:
Chciałem zaproponować najbardziej skuteczną i racjonalną metodę zmiękczenia wody,no ale jak...

Wiem Ale nie powiem....
No nie o ,to chodzi.
Po co proponować filtr RO komuś,komu testy na twardości są za drogie.
Z drugiej strony jak znajdziesz inny sposób,to i tak musisz kupić testy,by sprawdzić,co spowodowałeś.
Ale jak już napisałeś,że są za drogie,to najbardziej racjonalne jest,byś w ogóle odpuścił sobie pomysł zmiękczania wody,ponieważ nie będzie Cię na,to stać.

Proszę nie odbieraj postu zgryźliwie,tylko doszukaj się logiki.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
krzych0062

mat114 pisze:już krótkie wrzenie wody ~1-2min wybija z wody dość duże ilości Ca i Mg.
No nie przesadzaj...gdyby tak było w istocie to nasze garnki byłyby wnet jednorazowego użytku ;-)
mat114 pisze:Wszystko zależy jak bardzo chcemy zmiękczyć naszą wodę
I tak pewnego progu twardości się nie przeskoczy...chyba, że będziemy gotować ją w zamkniętym szybkowarze, gdzie będzie się skraplać na pokrywie i jednocześnie wracała do "gara"...ale to już wyjdzie "prawie destylowana" :mrgreen:

Awatar użytkownika
wojtekr

Ja jeszcze nie spotkałem się z nikim kto by stosował dłuogterminowo woreczki Zooleka do zmiękczania wody i był w pełni zadowolony.
Macie z tym jakieś doświadczenie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”