zbyt wysoki poziom NO3

ODPOWIEDZ
lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Krzysztofie, zacznijmy moze od tego, ze nie ma idealnego, złotego środka. To wie każdy i ja tez, O substratach nie wiem nic, nie wiedziałem tez nic o ziemii w akwarium, dopóki sam jej nie zastosowałem. Ostrzegano mnie przed śwaitłem nawozeniem itp natomiast ja , świece duzo, gazuje nawoże solanka :-D , ktos by powiedział, że glony i inne plagi w takim zestawieniu murowane. U mnie od początku do dzis glonów brak i wszystko rosnie jak na drożdzach:) Ktoś inny załozy zbornik podobny niemalże identyczny i bedzie miał plagi egipskie i łódzkie razem wzięte. Nie ma reguły, ja jedynie pisałem koledze, co i w jaki sposób robiłem u siebie od początku, mając chociazby gdzies po drodze, duzy poziom azotu i początki jakichs tam nitek. Jest tajemnica poliszynela, ze biomasa jest potrzebna na poczatku. Wiem, ze niektózy akwarysci byc moze z wiekszym doświadczeniem, zakładaja zbniorniki i od razu sadza docelową obsade roslinną. Niektórym sie to sprawdza a niektórym nie i tyle w temacie. Na forum Ra jest tez troche ludzi, z problemami na podłozu ADa oraz innych podłożach. Nie mniej jednak, uwazam, że "rady" które napisałem sa słuszne i niejako jest to pewien prosty i zredukowany, ale jednak schemat, który przy odrobinie własnej inicjatywy i umiejetnosci obserwacji, a przede wszystkim, cierpliwości i systematycznosci, sprawdza sie jakoś ;-) Zostawiłem natomiast bez komenatrza kwestie wpuszczenia rybek po restarcie, z wiadomych względów. To moje zdanie, pisze tylko o tym czego sam dośwaidczyłem u mnie w swoim akwarium, tez pytałem i radziłem sie, ale wszystko i tak zostało zweryfikowane przezemnie w praniu i własna droga doszedłem do pewnego status quooo, na szczęscie nie doświadczając tego co kolega Mariusz ( mały). Opisuje jedynie swoje metody, które stosowałem i podziałały. A jesli ktos ma inna polegajaca na chociazby laniu 3 dniowego moczu krowiego do akwarium :mrgreen: 8-) , jego sprawa jesli działą i nie szkodzi obsadzie..... przykład z kosmosu, ale chciałem jedynie uwidocznic wzglednośc takich rad:) w tym mojej równiez
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Że zacytuję(już kolejny raz :-P ) naszego kolegę z forum..."ja pierdykam"...ależ patosem zaleciało..."Krzysztofie"...hehe :mrgreen:
Łukasz...nie musisz mi nic tłumaczyć, ani tym bardziej siebie. Dla mnie są to prawdy oczywiste, wszak trochę lat już spędziłem mocząc łapy w akwa, trochę oślepłem wpatrując się w mnogość moich zbiorników...uwierz mi na słowo, jeśli oczywiście chcesz ;-) Jednak tekst typu:
cytat:
maly07071989 napisał/a:
Kupilem od Bolka1984 i Zafiry roslinki mysle ze jest ich wystarczająco. Jak pierwszy raz zakladalem 200l akwa mialem 1/4 roslin i wystartowalem z rybami :)

No to super... bez komentarza... Pisałem Ci zapytaj kolegi 3 runner ma rogatka

przywodzi mi na myśli tylko i wyłącznie jedno przesłanie...No cóż... :-/ Ale zakończmy już te dywagacje bo nijak mnie nie przekonasz, że miałeś coś innego na myśli aniżeli feralnego "rogatka"... :-P

barttru

Post autor: barttru »

A ja myślę że to nie miejsce na wasze sprzeczki.
Pozdrawiam
Bartek

Awatar użytkownika
krzych0062

barttru o jakich sprzeczkach mówisz? Wymieniamy poglądy w temacie za wysokiego poziomu NO3 i nic po za tym...Są różne metody wprowadzenia równowagi makro w zbiorniku...a nasza rozmowa o tym mówi ;-)
Swoją drogą gratuluję setnego posta ;-) zasłużyliśmy na "jubileuszową" reprymendę...
I to nie jest żaden sarkazm ;-)
Ostatnio zmieniony 2011-12-25, 20:51 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

E tam patosem, bez jaj, to z racji świątecznego czasu bardziej oficjalnie.... :mrgreen: sorki...Owszem napisał to ze wystartowal z roslinami majac ich 1/4 i z rybkami, to zostawilem bez komentarza.... uwazam ze malo roslin na start to jakby sammeu sie prosic o problemy oi do tego start z rybami :-( szkoda rybek... no ale cóz... tak oswiadczam wszem i wobec, :mrgreen: miałem na mysli rogatka, gdyz jak wczesniej napisałem jest to super soślinka na start zdania nie zmienie chocby nie wiem co ;-) . Ładnie tez wyciaga azot z wody. Podkreslam to moje zdanie, jesli ktos ma inne owszem, ja nie przekonuje nikogo, poleciłem jedynie koledze to co poleciłem. Narazie widze, że skutki sa lipne a juz dawno powinna byc obrana jedna strategia. Ja robiłem start z rogatkiem tak :mrgreen: i z moczarka i co z tego :-P rosliny moze niezbyt zdobne, ale za to idealne na start, ładnie reguluja poziom azotu w akwarium i nie tylko:) Teraz ich u mnie nie ma.
Łukasz

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

lukaszLDZ pisze: jest to super soślinka na start zdania nie zmienie chocby nie wiem co ;-)
A podobno tylko krowa nie zmienia zdania :-) .
lukaszLDZ pisze:miałem na mysli rogatka, gdyz jak wczesniej napisałem jest to super soślinka na start zdania nie zmienie chocby nie wiem co ;-) . Ładnie tez wyciaga azot z wody. Podkreslam to moje zdanie, jesli ktos ma inne owszem, ja nie przekonuje nikogo, poleciłem jedynie koledze to co poleciłem. Narazie widze, że skutki sa lipne a juz dawno powinna byc obrana jedna strategia. Ja robiłem start z rogatkiem tak :mrgreen: i z moczarka i co z tego :-P rosliny moze niezbyt zdobne, ale za to idealne na start, ładnie reguluja poziom azotu w akwarium i nie tylko:)
A czy oprócz rogatka znasz inne rośliny wskaźnikowe, bądź spełniające podobne funkcje w akwarium?, czy tylko stale będziesz powtarzał mowę o rogatku? ;-) .
Ostatnio zmieniony 2011-12-25, 21:01 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
maly07071989

Post autor: maly07071989 »

Nigdy nie mialem problemów z takimi glonami jak dzisiaj mam jakies nitki sie pokazaly ale to przy braku podmian. jak znajde zdjecie z pierwszym startem akwa to pokaze Ci Lukasz z jaka iloscia roslin startowalem
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2011-12-25, 21:07 przez maly07071989, łącznie zmieniany 1 raz.

barttru

W ostatnich postach to nie wymieniacie poglądów na temat NO3,tylko na temat rogatka kupionego od tej czy innej osoby.
A poza tym to temat bardzo ciekawy przynajmniej dla mnie bo nawożę podobnie jak Łukasz.
Pozdrawiam
Bartek

Awatar użytkownika
maly07071989

Post autor: maly07071989 »

krzych0062 pisze:
maly07071989 pisze:Mozecie zidentyfikowac tego glona ??
Powiem szczerze, że nie za bardzo z tej foty potrafię zdiagnozować tego glona...Na sinicę, czyli cyjanobakterie(na marginesie to nie jest glon) mi to nie wygląda...są takie glony "galaretowate", które łatwo udaje się ściągnąć z roślin, które łatwo "rozetrzeć" w palcach i to właśnie na nie mi to wygląda...tym bardziej, że kolor mają szary...choć niektóre liście zainfekowane są jakimś zielonym glonem, który mógłby być tą cyjano bakterią...Niech się może megalomaniac wypowie w tej kwestii...bo studiuje w tym kierunku...Bodaj...jeśli nie pomyliłem osób ;-) Ja po prostu nie mam doświadczenia z gloniskami...przynajmniej takiego typu :-P

A co do Twojej wypowiedzi to sie zgadza gdyz glony latwo odchodza od roslin i plywaja w wodzie oraz rozmazuja sie na ręku.

lukaszLDZ

Zafira pisze:
lukaszLDZ pisze: A czy oprócz rogatka znasz inne rośliny wskaźnikowe, bądź spełniające podobne funkcje w akwarium?, czy tylko stale będziesz powtarzał mowę o rogatku? ;-) .
Z rcji tego, że nie jestem tak doświadczonym akwarysta i faktycznie nie znam innych bbiomasowych roslin niz rogatek, moczarka, pistia... nie poleciłem koledzie takowych, moze błędnie zakładając, że skoro pyta o takie problemy, które Go dotycza, równiez nie posiada super doświadczenia. Ironizujący styl wypowiedzi natomiast, uważam za zbędny ;-)
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

Ależ dziś jest dzień na cytowanie innych... ;-) Tym razem zacytuję innego usera: czytaj ze zrozumieniem, bo:
barttru pisze:nie wymieniacie poglądów na temat NO3,tylko na temat rogatka kupionego od tej czy innej osoby.
nie jest prawdą co napisałeś...Rogatek miał być od jednej osoby a ja cały czas powtarzam, że i inne rośliny nadają się na start akwa na aktywnym podłożu...cały czas powtarzam, że rogatek i moczarka nie są panaceum na problem glonów...i wcale nie ilość roślin...A wiem co mówię, bo od wielu lat używam podłoży aktywnych w zbiornikach, więc słowo przeciw słowu...ale z jakim doświadczeniem? Osądź sam obiektywnie...co ma "ziemniak" do aktywnego substratu? ;-)

lukaszLDZ

Autor tematu i tak zrobi jak uważa, ziemniak do substratu nie ma nic, chyba ziemniak jest jednak bardziej nieprzewidywalny, zatem teoretycznie jedynie, trudniej cokolwiek załozyc. Po prostu nie wiemy nigdy do końca co w ziemii siedzi i kiedy wyjdzie :-P
Łukasz

barttru

To mój ostatni post w tej kwesti - nie zacytowałeś całej mojej ostatniej wypowiedzi co brzmi w całości zupełnie inaczej. Ja po prostu myślę że Łukasz po prostu zasugerował żeby kupić rośniknkę od 3runner( jeśli przekręciłem to przepraszam) bo często się ogłasza że ma na sprzedaż i tyle. A w każdym tekście można szukać podtekstów.

Ja ostatnio też popełniłem błąd nie sadząc roślin szybko rosnących na start i pokazało się trochę glonów. Ale sytuacja nie była tak dramatyczna jak u kolegi Małego. Dosadziłem rogatka, hygrophlię, rotalę i zacząłem podawać CO2 z butli i wszystko powoli wychodzi na prostą. Ale uwarzam że każde akwarium to sprawa bardzo indywidualna i nie można się bardzo ciasno trzymać schematów.
Ostatnio zmieniony 2011-12-25, 21:30 przez barttru, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Bartek

Awatar użytkownika
krzych0062

barttru pisze:Dosadziłem rogatka, hygrophlię, rotalę i zacząłem podawać CO2 z butli i wszystko powoli wychodzi na prostą.
No właśnie...nie tylko i wyłącznie rogatka...bo inne rośliny również a zwłaszcza dałeś paliwo roślinom w postaci węgla z CO2...i to jest jeden z czynników prawidłowo funkcjonującego akwa...nie tylko ta konkretna roślinka...bo ten węgiel w połączeniu daje pełny obraz procesów w akwa...znaczy przemiany dostarczonego pokarmu roślinom... ;-)
Hm...trochę to dziwnie mi się napisało, ale chyba jest na tyle zrozumiałe ażeby nic nie dodawać :-)

lukaszLDZ

Krzysiek nikt nigdy nie powiedział a tym bardziej ja, ze sam nieszczęsny rogatek jest tutaj najwazniejszy i , że co2 nie nalezy podawać w ogóle. Wiec lajcik ;-) spokojnie. :mrgreen: Widząc że kolega podaje co2 i nawozi jako tako :mrgreen: zaproponowałem tego rogatka, bo z tych znanych mi roslin rosnie najszybciej po prostu... tylko tyle.... stad ta burza słowna ;-) bez sensu
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”