zbyt wysoki poziom NO3

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

No i zaaplikuj potas...pamiętaj o świeceniu i CO2... ;-)
maly07071989 pisze:a co wlasciwosci kranowy to nie wiem nie moge znalezc:/ poszperam jeszcze
Kto jest dostawcą wody, wodociągi ze Zgierza, czy masz swoją studnię? ;-)

Awatar użytkownika
maly07071989

Post autor: maly07071989 »

Niby z kaniej góry albo z dabrowki wielkiej A o potasie pamiętam a gaz cały czas chodzi w dzień :)

Awatar użytkownika
maly07071989

znowu spr wode
PO4 wyszlo 2 mg/l powinno byc 1mg/l
NO3 wyszlo znowu 5mg/l mialo byc 10
dolalem No3 do poziomu 20mg/l spr niedlugo ile jest
Czy to mozliwe ze tak szybko rosliny wchlaniaja pierwiastki??

Awatar użytkownika
krzych0062

Nieeee....takie dawki to rośliny w ciągu tygodnia przerabiają a nie kilku godzin ;-)
Mówiłem i uprzedzałem...testy Zooleka stały się nieobliczalne i mało wiarygodne...Dlatego też wielu akwarystów błądzi i popełnia błędy z nawożeniem...Niestety :-/ Ale dobrze, że chcesz wyrównać N:P...jednak zrób ponownie pomiary w podwójnej objętości roztworu...wówczas to jedna kropelka oznaczać będzie 0,5ppm a co za tym idzie pomiar będzie dokładniejszy. Stosowałem taki myk i wychodziły różne wyniki, przy czym ten "rozcieńczony" był bardziej wiarygodny i dość porównywalny z innymi testami.

Awatar użytkownika
maly07071989

dodalem wczesniej 15mg/l zeby wyrownac poziom N do P jak mialem PO4 2 mg/l i teraz zrobilem testy i niby wychodzi NO3 40mg/l :/

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Olej testy. Przejdź na EI.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

krzych0062 pisze:mały..., ja się nie deneruje, jeśli o mnie mowa...ale co najmniej wydało mi się dziwne to co napisał lukaszLDZ...przecież masz super rośliny z innego źródła :-)
Jeśli postanowiłeś trzymać N i P na tak niskim poziomie to ok., ja osobiście podwoił bym ich stężenie we wodzie. Nie zapominaj o potasie, światełku i CO2..."gazuj" i świeć prawie na maksa, niech rośliny dostaną przysłowiowego "kopa", by prawidłowo przebiegała fotosynteza a akwa wróci do wyglądu sprzed...no właśnie...jakiegoś czasu, gdy wszystko było oki, zanim zacząłeś "kombinacje alpejskie" z nawożeniem :-P
Krzychu jak zwykle co źle zrozumiał... inaczej, znalazł ukryte znaczenie mojej wypowiedzi, a było ono zupełnie inne - poda
  • em kolege 3 runnera jak znane mi zrdło po prostu skad ja bralem i tyle:) nie kazdy trzyma akurat rogatka. Tylko tyle, nic więcej. ;-) PS: cos sie dzieje mi z klawiatura :evil:
Ostatnio zmieniony 2011-12-25, 17:48 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

lukaszLDZ pisze:
krzych0062 pisze:mały..., ja się nie deneruje, jeśli o mnie mowa...ale co najmniej wydało mi się dziwne to co napisał lukaszLDZ...przecież masz super rośliny z innego źródła :-)
Jeśli postanowiłeś trzymać N i P na tak niskim poziomie to ok., ja osobiście podwoił bym ich stężenie we wodzie. Nie zapominaj o potasie, światełku i CO2..."gazuj" i świeć prawie na maksa, niech rośliny dostaną przysłowiowego "kopa", by prawidłowo przebiegała fotosynteza a akwa wróci do wyglądu sprzed...no właśnie...jakiegoś czasu, gdy wszystko było oki, zanim zacząłeś "kombinacje alpejskie" z nawożeniem :-P
Krzychu jak zwykle co le zrozumia
  • wzi
do siebie albo szuka
  • drugiego dna, ktregto nie, zatem ku wiedzy i jasno
Proszę Cię przetłumacz na jęz. polski :-P

lukaszLDZ

Przetłumaczyłem juz, mam jakies problemy z klawiatura, oblałem ja wczoraj ciecza przez przypadek, to tak na marginesie :mrgreen: a do kolegi małęgo - trzymaj azot- 10, fosfor - 1, potas - 20 ...i bedzie ok i tak jak radza gazuj dobrze:) a odnosnie Twojej wypowiedzi krzychu co do tego ze pozostawile bez komentarza ... chodziło o wpuszczenie rybek zaraz po restarcie.
Ostatnio zmieniony 2011-12-25, 17:52 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

lukaszLDZ pisze:Przetłumaczyłem juz,
Ale ja nie widzę tego przetłumaczonego tekstu...choć nie zalałem klawiatury, co nie mogę powiedzieć o sobie :-P Jednak mimo wszystko chciałbym poznać treść Twego przesłania ;-)

lukaszLDZ

Widzisz nowinka techniczna dla Ciebie jest taka, że widząc co mi sie wysłało zacząłem edytowac tekst :mrgreen: i akurat w tym czasie Ty zacytowałes moją złozona z jakichs kawałków wypowiedź w tym sęk:) Więc post wyzej jest juz mój jakos tam zedytowany tekst. Ale widzę, że klawiatura juz prawie sucha i jakoś daje radę. Za utrudnienia serdecznie przepraszam niczym PKP :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2011-12-25, 17:59 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

Awatar użytkownika
maly07071989

a co z tym fantem mam zrobic
dodalem wczesniej 15mg/l zeby wyrownac poziom N do P jak mialem PO4 2 mg/l i teraz zrobilem testy i niby wychodzi NO3 40mg/l :/

Awatar użytkownika
krzych0062

mały... a zrobiłeś testy w podwójnym rozcieńczeniu, znaczy dałeś 10ml wody z akwa do menzurki? Powiem, że robiłem takie próby i test zachowywał się różnie-czytaj dawał różne wyniki przy miarce 5ml a inne przy miarce 10ml wody z akwa...Może w tym tkwi przyczyna błędnych wskazań? Sam nie wiem, bo do niedawna li tylko i wyłącznie stosowałem nasze łódzkie testy i uważałem, że jest wszystko oki...Jednak do czasu, kiedy porównałem z wynikami testów innej, znanej firmy ;-)
lukaszLDZ pisze: poda

em kolege 3 runnera jak znane mi zrdło po prostu skad ja bralem i tyle:) nie kazdy trzyma akurat rogatka. Tylko tyle, nic więcej.
Łukasz...oki, oki...ale rogatek nie jest panaceum na wszelkie zło w akwa. Na porażkę składa się wiele czynników. Jak wspominałem już niejednokrotnie mam świeżo zalane akwa na Amazoni, nie uświadczysz tak grama rogatka, rośliny zupełnie z innego źródła(na marginesie mały ma z tegosamego :-P ) i zero problemów. A może o tym poświadczyć kilka osób z forum, które widziały naocznie...choćby mój pupil Irek ;-) Jednak ten Twój ton wypowiedzi świadczył o innym przesłaniu wypowiedzi, był wręcz zarzutem w stosunku do Bolka i Zafiry... :evil:

Awatar użytkownika
maly07071989

Robilem w 10ml wody nie w 5 jak jest napisane w instrukcji
i NO3 wyszedl 40mg/l choc wczesniej nie sprawdzalem na poczatku z 10 ml wody tylko z 5 ml:/

Mozecie zidentyfikowac tego glona ??

http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=54405#54405

Awatar użytkownika
krzych0062

maly07071989 pisze:Mozecie zidentyfikowac tego glona ??
Powiem szczerze, że nie za bardzo z tej foty potrafię zdiagnozować tego glona...Na sinicę, czyli cyjanobakterie(na marginesie to nie jest glon) mi to nie wygląda...są takie glony "galaretowate", które łatwo udaje się ściągnąć z roślin, które łatwo "rozetrzeć" w palcach i to właśnie na nie mi to wygląda...tym bardziej, że kolor mają szary...choć niektóre liście zainfekowane są jakimś zielonym glonem, który mógłby być tą cyjano bakterią...Niech się może megalomaniac wypowie w tej kwestii...bo studiuje w tym kierunku...Bodaj...jeśli nie pomyliłem osób ;-) Ja po prostu nie mam doświadczenia z gloniskami...przynajmniej takiego typu :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”