Jak policzyć ile wody wyparuje z akwarium

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

W praktyce wygląda to tak że u mnie na powierzchni 100 x 40 tygodniowo odparowuje jakieś 12 litrów. Oświetlenie ~120 W. Pomieszczenie wietrzone prawie non stop.

P.S. Kiedyś miałem w domu nawilżacz ultradźwiekowy - miał on miernik wilgotności. Włączałem go czasem jak dzieciak był malutki - kiedyś nie ustawiłem progu wilgotności i chodził cała noc. Rano na wyświetlaczu zobaczyłem 85% :shock: Jak się później okazało nawet z wyłączonym nawilżaczem wilgotność była około 55-60%. Taki miernik pewnie nie jest zbyt dokładny jednak daje jakieś ogólne pojęcie.
Ostatnio zmieniony 2009-06-30, 12:52 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

ja mam higrometr koło odkrytego parapeciaka i wskazuje ok. 70% jak parapeciaka nie było miałem w pokoju kolo 45-55%.
imrasil pisze:Taki miernik pewnie nie jest zbyt dokładny jednak daje jakieś ogólne pojęcie.
To wszystko zależy od klasy takiego czujnika, jedne są bardziej dokładne inne mniej. Tego nie da się tak określić.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Przy połowie akwarium odkrytego (zabezpieczone tylko siatką) przez tydzień odparowało mi 1,5cm wody, czyli będzie to ~12 litrów. Czy to dużo czy nie ? Nie wiem ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”