Pył w wodzie i na szybach

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Oczywiscie ze na maksa.
Mam na razie jeden filtr,alw jak pojawi sie drugi,to tez oba beda rozkrecone "do bulu".
To,ze Ci rosliny "tancza" przy rozkreconych filtrach,to oznaka raczej nie trafnie ukierunkowania wylotow.
Owszem zawsze zielsko bedzie sie jakos bujac,ale tak nalezy poustawiac wylotu,by rosliny sie bardzo nie giely.
To,ze piszesz o jakims procencie sily wylotu,to juz dawno tak nie jest,wszystko sie zapycha i akutecznosc spada.
Zaloz temat w koncu tej banki,porob zdjecia,popatrzymy,pogadamy ;-)
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Pytałem o moc ustawienia filtra, bo kiedys jak w mniejszym baniaku filtr miałem rozkrecony na maksa, pojawiał sie własnie pył w toni, znikał jak obieg , ruch wody był mniejszy, co za tym idzie, wskoskuje, że wzburzał nieco podłoze.
A tak na serio to musze pokombinować z tymi wylotami, dla mnie priorytetem była cyrkulacja w akwarium i to, aby babelki co2 pływały dookoła akwarium. Jednak całkiem prawdopodobne, ze takie ustawienie filtrów na jakąs częśc ich mocy nie jest właściwe. Temat założe w odpowiednim czasie jak będzie co pokazywac, do niedawna było wszystko w miare oki, odeszła spirogyra... i pojawił sie pył, pewnie ppjawi sie jeszcze cos i wówczas może zapanuje wzlędny ład i porzadek i mozna bedzie cokolwiek pokazać. ;-)

EDITL
dzis wracam i co widzę, znowu pył wystepuje w środkowej częsci przednniej szyby zaraz przy podłozu go nie ma i na bocznych szybach w środkowych ich częsciach :evil: widzę, że woda tam gdzie pyłu nie ma mozna zaobserwowac, że czysta praktycznie krystaliczna. Zwiekszyłem na regulacji, przepływ filtrów, problemem jest ruch tafli wody, który wytrąca co2
EDIT2:
dzisiaj powrót do domu , mija 3 dni od podmiany, szyba mało widoczna przednia ale zaskakujące, że głównie jej środkowa częśc ale boczne również. Podaje codziennie zelazo, mikro odstawilem. Poijaiwly sie w dwoch trzech miejscach nikti, wskazywaloby to na nadmiar żelaza, czyzby. Zmierzyłem azot, cos ok 15-20mg/l jesli mozna wierzyc testom. Fosforu nie mierzyłem bo test się skończył :-( Jutro kupuje żarnik i podłączam lampe UV, zobaczymy.
Ostatnio zmieniony 2012-06-05, 20:07 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 4 razy.
Łukasz

padrem

Post autor: padrem »

a robiles ostatnio cos z oswietleniem ? nie wiem wymieniales lampy lub odlaczales lub przylaczales dodatkowe ? bo ja tez mam problem z klarownoscia wody, po zlikwidowaniu Amazonki wymylem porzadnie caly zbiornik filtry weze doslownie wszystko dodatkowo wymylem octem i porzadnie rowniez wyplukalem 3 razy, wyplukany i wygotowany piasek kwarcowy oraz wyszorowane i pieczone w piekarniku Kamienie wsadzilem do zbiornika, wszystko przygotowalem wlaczylem filtry i zostawilem na tydzien oczywiscie wczesniej tez wlalem nowa swieza wode po Tygodniu wpuscilem tam pierwsze ryby Neo Lelelupi i Calvus black zalaczylem lampy Aquastar 54 W oraz luxline sylvania 54 W woda byla klarowna lecz po kilku dniach zaczely wchodzic mi glony, postanowilem odlaczyc tego luxline i zostawic tylko 1 belke Aquastar lecz przy wsickaniu ja w te zaczepy zerwalem gwint z jednej strony i lampa juz sie nie zapalila niestety, od tej pory mam groluxa i luxline z tym ze grolux daje rozowe swiatlo a luxline daje zielone nie chce pchac za duzo swiatla bo jedna lampa do tanganiki wystarczy i rozowy grolux swieci strasznie i luxline bez innego dodatkowego swiatla swieci tragicznie a co do pylu to chyba mam to samo i to wszystko po tym jak sie zaczely jazdy z tym oswietleniem woda jest metna podmiana pomaga ale tylko na okolo 2 dni po czym wraca do normy :) czyli do slabej przejrzystosci ;)

lukaszLDZ

Tutaj oświetlenie nie ma nic do rzeczy, świetlowki nowe maja wszystkie 2 miesiące.
Nic nie zmieniałem.
Podejrzewam za dużo mikro niestety. Cos tez nie pasuje mi gh i kh. Powinno byc nieco niższe na pro soilu, na początku kh było niemierzalne, teraz parametry wynoszą: GH - 10, KH - 7. Dziwi mnie to bardzo, zwłaszcza, że podłoze powinno zbijac zwłaszcza kh i zbijało prawie do zera, ale żeby po niecałych 3 miesiącach przestało??? Dziwne. W wodzie z kranu gh jest 11 a kh ok 8, więc zbija praktycznie w sposób niezauważalny. PH natomiast jest dośc stabilne ok 6,5 oraz 6,8 rano.
Danych z wodociągów nie mogłem wyciagnac odnosnie wapnia i magnezu. Powiedziano mi jedynie że maja dane odnosnie zawartości CaCo3 i jest go ok 160mg/l. Biorac pod uwage, że z tego 40% to Ca , czyli mam Ca w kranie ok. 64mg/l, Nietstety nie wiem ile jest magnezu, a do idealnych proporcji winno byc go ok 16. Ja podaje go tygodniowo z soli 5ppm/l., nie wiem natomiast ile ma go woda z kranu...
Jednak , mimo wszystko, wydaje mi sie, że to nie jest powód pyłu, który dzis juz jest masakryczny na szybach, nie widac nic. Nie scieram go w ogóle. Podmieniam ok 20-30% wody codziennie i dozuje stałe ilosci makro. Z mikro zrezygnowałem chwilowo, bo na próbe jak wlałem troche wieksza ilośc wczoraj, dzisiaj własnie mam hardcore, stąd moje przypuszczenia dco do przenawozenia mikro, który podawany był z ferro+ w dawkach różnych. Z testów i z tego co podaje z soli wychodza praktycznie proporcje fosforu i azotu dobre tj: azot - 10, fosfor - ok. 1. Żelazo jest 0,25 o ile wierzyc temu testowi, ale cos trzeba przyjąć.... Jak zakupie zarnik do mojej lampy UV skrobie szyby dokladnie, podmianka ok 50-70% wody i wlączam lampe aby pomogla wybic to co będzie plywac po zeskrobaniu i nie pojdzie z podmieniana woda do scieku. Dam znac co i jak.
Łukasz

padrem

Post autor: padrem »

a mozesz podeslac fotke jak to mniej wiecej wyglada ?
ja wkoncu doszedlem do tego dlaczego woda jest u mnie metna to nie swiatlo to zrobilo tylko muszle slimakow wytraca sie z nich wapn ale watpie zeby u Ciebie cos takiego sie wytracalo no bo chyba nic nie wkladales do zbiornika z czego mogloby sie cos wytracac

lukaszLDZ

Nie mam ślimaków. Z foto moze byc problem :-(

EDIT:
W tym tygodniu 3 razy podmieniałem wodę po ok 20% na czyste RO. Pyłu nie ścierałem w ogóle, pokrył tak szyby, ze zupełnie nic nie było widać. PRzez ten czas dakowałem codziennie makro oraz żelazo, z mikro , które w mojej hipotezie było przyczyną tego ustrojstwa na szybach, zrezygnowałem narazie.
Parametry wodzie jakie miałem dzisiaj przed podmiana:
no3 - ok 10
po4 - 0,8-1
Fe- 0,25
magnez - podawałem 5ppm ale w rozbiciu na dzienne dawki jak całe makro
gh - 8
kh - 6
ph - 6,5 rano, po wyłączeniu co2 ok 6,2

Dzisiaj przyszedł dzień podmiany wiekszej ilości wody, wyciałem liscie pokryte nalotem, całe umbrosum poszło prkatycznie w przycinke :-| . Przed podmiana wytarłem pył z szyby, jednak zrobiłem to nieco inaczej niz dotychczas. Gabką powolnym jednostajnym ruchem od dołu do góry przecierałem pasek po pasku zieleni na szybie, ale tak aby nic z tego pyłu nie dostało sie do wody a zostało na gabce. PZostawało tego mnóstwo, cała gabka zielona. Za każdym razem płukałem gabke w czystej wodzie. Potem odmulanie dna i podmianka 50% wody, tym razem kranowit. Parametry w akwarium nie uległy jakiejs większej zmianie. W toni pomimo dlugiej roboty, nie ma syfku, czekam teraz na rezultaty, mysle, że za dwa trzy dni powiem cos więcej. Cały czs nawoże makro z trybie codziennym ( sole) i podaje codziennie żelazo ( wieczorem po zgaszeniu światła) tak aby tygodniowa dawka wyszła jakies 0,20-0,30. Jak pył nie pojawi sie, albo w śladowej ilości zaczne podawac mikro, ale 1/3 bardzo delikatnie. Nietstety Ferro + aqua artu idzie w odstawke, rozejrze się za intermagiem, aby wiedziec ile czego podaję.
Ostatnio zmieniony 2012-06-09, 15:27 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 3 razy.
Łukasz

lukaszLDZ

Dzisiaj mija 3 dni po podmianie 50%. Mikro, którego kumulacje podejrzewałem jako jedna z głównych przyczyn, nie podaje juz ponad tydzień. Podaje natomiast codziennie makro z soli jak do tej pory. Do tego po zgaszeniu światła żelazo. Dawki niezmienne. Pyłu jakby mniej jest ale mniej znacznie. Tak samo woda jest przejrzysta i nie pływa w niej żaden syfek. Jednak uważam, że narazie nie mozna nic powiedzieć. Czekam na dostawe soli magnezu bo podejrzewam znaczny niedobór. Chloroza z powodu niedoboru żelaza niemożliwa ( stan obecny w zbiorniku 0,25). Zdam relację niedługo, co i jak, okaże się. Będe starał się limitować nawożenie. Jak wzystko sie ustabilizuje mozliwe, że wejde na wieksze stezenia. Zmniejszyłem czas świecenia jednej świetlówki 39w. Teraz nie pale non stop 195 wat( pełen zestaw) a jedynie przez 5 godzin, kolejne 3 godziny pali sie jedynie 156w. Na koniec postaram się jakos zsumowac to do czego dojde, jesli dojdę ;-)
Tak na marginesie za zły stan dużego henka i umbrosum, podjerzewam zastosowanie w przeszłosci zbyt duzej dawki algin pond. Z wielu źródłe słyszałem, że trzeba uwazac z nim zwałszcza jesli stosuje sie wieksze dawki, a takowe stosowałem.
Ostatnio zmieniony 2012-06-12, 14:16 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Ciekaw jestem co Ci z tego wyjdzie. Mam ten sam problem.

Ja pyłu na szybach próbuję się pozbyć w sposób gdzieś wyczytany. Czyli ok 3 tygodni bez czyszczenia szyb i ma sam zejść. Akurat za chwilę nie ma mnie trochę w domu to mi nie będzie przeszkadzać ;) Zobaczymy co będzie jak wrócę.
Pozdrawiam
Piotr

lukaszLDZ

Otóz mineło juz troche czasu, którego równiez ostatnio mam niewiele. Oto co zmieniłem przez ostatnie 2 tygodnie: system nawożenia - dawki makro jednorazowo raz w tygodniu..... 5ppm Azotu, 10ppm potasu i fosfor 2-3 razy na tydzień dawki po ok 0,5 - do 1ppm dawane z singla w zalezności od potrzeb. Do podmiany daje ok 10ppm magnezu jednorazowo. Delikatnie zacząłem wprowadzać mikro, dawki 1/3 zalecanej. Poprawa cyrkulacji i rozprowadzania co2. Wczesnie wydawało mi sie, ze jest oki jednak zmieniłem ustawienie dyfuzora zaraz pod wylot filtra głównego. Efekt w tym przypadku niemalże natychmiastowy, bąbelki po całym akwa i widac rosliny znacznie lepiej bąbelkują, w końcu zaczęły rosnąc. Na czas walki z pyłem, zmniejszyłem tez swiatło, teraz jedynie 0,7 wata. Na poczatku podmianki 2 razy w tygodniu po ok 40%. Teraz raz w tygodniu 50% plus delikatne usuwanie pyłu. Efekt po tych dwóch tygodniach, pyłu znacznie mniej, jego ilość po 4 dniach jest taka jak kiedys po 1 dniu, widac go dopiero z bardzo bliska i to niewiele. Jest w widocznym odwrocie. Widac równiez, że nowe odrosty zielska sa ładne i bez zielonego pyłu zero skarłowaceń itp. Brak jeszcze widocznego wybarwienia didiplisa oraz aromatiki jak kiedyś, ale przyjdzie na to czas ;-) Mały heniek był żółty, widoczna poprawa jego kondycji znowu zielenieje w oczach. Mysle, że wszystko zmierza gu dobremu.Zamierzam na dobicie tego pyłu zamontować na parę dni Uv-ke myślę, ze to dokończy dzieła.
Ostatnio zmieniony 2012-07-05, 08:50 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

lukaszLDZ

Wczoraj podmieniłem 50% wody starłem pył, który jak wczesniej napisałem wystepował, lecz w ilości mniejszej anizeli przedtem. Po starciu pyłu i podmiance, wsypałem łyżeczkę bezwodnego siarczanu magnezu do akwarium i dodałem tygodniową dawke makro ( NO2-5 - reszte załatwia ryby, PO4- 1,25, tutaj dodaje w tygodniu czasami wedle potrzeby , K -20. Załączyłem lampe Uv ( dzieki Łukasz) i od wczoraj od godziny 12 tej chodzi non stop, efekt po 24 godzinach: pyłu brak nawet śladu po nim nie ma na szybie, a taki powstawał juz parę godzin po starciu. Woda kryształowa idealna, zamierzam niedługo wyłączyc lampe UV słyszałem, że ma ona chodzic 24-72 godziny, nie więcej, bo podobno ma niekorzystny wpływ na mikro.... aaa wieczorem podałem 1/2 zalecane3 dawki mikro intermagu własnie z tego względu.
Myslę, że promienie UV wykonczyły te zarodniki glonów, które pływały po straciu z szyby, i faktycznie jak sie dobrze było przyjrzec to woda zanim zaczałem stsowąc UV, była jakby lekko zielonkawo-metna( dało sie to dostrzec z boku zbiornika nie z przodu). Nie sądzę aby UV było panaceum, ale jak pisałem po względnym ustabilizowaniu nawozenia i systematycznych podmianach, pomogło dobic resztki zarodników. Zobaczymy co będzie po wyłączeniu UV.
Ostatnio zmieniony 2012-07-08, 14:08 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Także x czasu temu miałem problemy z pyłem i w sumie nie wiem skąd on był nawet myślałem, że to coś z okrzemkami bo w owym czasie miałem inwazję... załączyłem UV i świeciło, świeciło ... fajna sprawa ale nie na na 24h przez długi czas bo wygląda teraz na to, że mam problem z żelazem. Musiałem działać bo miałem atak glonów i to na maxa nawet nitki... troszkę zamieszałem i po 7 dniach mam czysto a UV wyłączone więc teraz jestem na etapie ratowania kilku roślin bo coś zmarniały.

lukaszLDZ

Dzisiaj wyłączam UV chodzi juz 72h, wystarczy. Tez słyszałem gdzies, że promienie UV niekorzystnie wpływaja na chelaty, ale ile w tym prawdy nie wiem. Niektórzy maja włączone cały czas lampy i zbiorniki funkjonują dobrze. U mnie skalarki złożyły nawet ikrę, na mikrozorium, ciekawe co z tego będzie. Po 3 dniach lekki nalot zielony jednak jest na szybie, ale widac go jeynie z boku jak sie zerknie, z frontu w ogóle i nie przybywa go tak. Zobaczymy jak wyłączę uv- kę, zdam relacje nic nie ukrywajac, moze komuś sie przyda na przyszlość. Zachecony tematem Zbyszka - Doświadczenie, cały czas zamierzam podawac makro w dawkach tygodniowych limitujac je, nie podaje na maksa. W tygodniu czasem jednak musze podac troche fosforu. zobazymy co z tego wyjdzie, przynajmniej rosliny ruszyły i nie sa oblepione juz pyłem ani skarłowaciałe, zatem pewna równowaga powoli sie kształtuje.
PS: Zastanawiam sie nad mikro czy podawac je w dawkach 50% zalecanej dawkicodziennie czy co dwa dni. Mam intermag 100ml rozrobione w 600ml wody. Według producenta nalezy podawac 1 ml takiego roztworu na 100litrowe akwarium, jednak nie wiem ile taka dawka podnosi mi żelazo i inne?
Ostatnio zmieniony 2012-07-10, 09:06 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Prospero pisze: załączyłem UV i świeciło, świeciło ... fajna sprawa ale nie na na 24h przez długi czas bo wygląda teraz na to, że mam problem z żelazem
Mit.
Lampy UV włącza się okresowo w zbiornikach hodowlanych,do wysterylilizowania podmienianej wody,po leczeniu itd,itp.
W zbiornikach ''normalnych'' powinna pracować w systemie ciągłym,nie ma to wpływów negatywnych na jakieś chelaty i tym podobnym opowieścią.
Dopiero taka praca lampy pokazuje nam jej skuteczność,ciągłość klarownej wody,ciągły wpływ na zabijanie zarodników w toni wody.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Tu potwierdzam, jakosc i przejrzystoś wody na zdecydowany plus ;-) niebo a ziemia, szkoda, że nie mam OW.
Co do intermagu wlasnie zrobiłem wyliczenia, że skoro 100ml mikro rozienzyłem w 600ml RO to według danych produenta i moich wyliczen 1ml tak sporządzonego roztworu zawiera ok. 2,14mg/ml Fe.... Dzielac to przez ilosc wody netto w zbiorniku daje mi wynik, że dodanie 1 ml takiego roztworu podniesie mi poziom Fe o 0.0097 ~ 0.01, co świadczy o tym, że musze dodac tygodniowo ok. 20ml sporządzonego roztworu mikro aby uzyskac poziom zelaza 0.20mg/l w 220 litrah wody netto.W kranie mam jakies 0.026mg/l Fe, zatem powiedzmy mozna oac tygodniowo jakies 18ml. Nie wiem czy dobrze liczę i czy taka dawka mikro z powrotem nie spowoduje problemów. Narazie od soboty podałem 2x1ml roztworu czyli malutko, zalewie 0,02...
Druga dośc istotna sprawa, jak wiaodmo pewne proporcje w nawożeniu sa wskazane, nie traktujmy ich jako coś bezwzględnego, ale jednak musimy miec baczenie na nie i tak np. w kranówce mam Fe na poziomie ok, 0,026mg/l i tyle samo Mn. Jak wiac juz w kranie te proporcje sa nieco zachwiane a dodając do akwairum prowaoznego na kranie jeszcze mikro wprowadzam odatkowo mn i fe i tego Manganu zapewne jest po prostu za uzo, jakie to moze powodowac problemy?? złe wchłanianie żelaza??
Ostatnio zmieniony 2012-07-10, 12:18 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

@Łukasz (Lukiki) Zacznijmy od tego, co to są chelaty?

Są to związki chemiczne służące do "przekształcenia" pierwiastków do postaci przyswajalnej przez rośliny np.: Fe występuje w przyrodzie jako utlenione związki o wartościowości +3 i w takiej postaci żelazo jest nieprzyswajalne. Chelator ma za zadanie związać atomy utleniacza i przekształcić Fe do postaci +2, dopiero w takiej postaci jest ono przyswajalne dla roślin.
Podobnie jest z innymi pierwiastkami. Do schelatowania pierwiastków używa się różnych chelatorów: EDTA, HEEDTA, DTPA a także chelaty typu EDDHMA. Czasem nawet trzech jednocześnie. Wpływa to na stabilność nawozu. Dużą role na stabilność nawozu ma odczyn pH, dla przykładu EDTA jest stabilne w pH poniżej 6,5, DTPA jest stabilne poniżej pH 7,0 a HEEDTA jest stabilne poniżej pH 8,0. Chelat EDDHMA jest stabilny w zakresie pH 4,0 - 9,5. Dla nas najbardziej pożądana forma chelatowania jest EDTA i DPTA, która zresztą posiada większość nawozów akwarystycznych. Ale skupmy się na problemie, jakim jest lampa UV, nawozy - szczególnie żelazo. Lampa UV, a w zasadzie jej promienie - UVC konsekwentnie rozbijają nasz schelatowany nawóz. Żelazo, które kiedyś było mniam dla roślin jest już bezużyteczne, tylko zanieczyszcza wodę i daje pożywkę dla glonów i masę innych sępów, które doskonale je wykorzystają.
Wystarczy proste doświadczenie - wlewasz nawóz, po czym zaraz mierzysz zawartość Fe2+, włączasz lampę UV i mierzysz na następny dzień. Wynik powinien być jednoznaczny śladowe lub zerowe ilości żelaza w wodzie. Aby doświadczenie było bardziej dokładne wyrywasz wszystkie rośliny, aby czasem nic nie podkradły
Więc czy zasadne jest stosowanie nawozów, gdy lampa UV jest włączona? Moja odpowiedz brzmi - NIE, co wynika z wyżej przedstawionych argumentów. Możesz mi wierzyć lub nie ale u mnie lampa UV świeciła przez trzy miesiące non-stop wcześniej jej nie używałem i wszystko rosło pięknie aż do chwili gdy owe żelazo przestało być przyswajalne i nabawiłem się problemów. Teraz od 2-3 dni nie mam już UV i widzę już poprawę zresztą pamiętaj, że takie chelat w baniaku też nie jest przez cały czas stabilny a czas rozkładu jego trwa ok 8-10h. Jak coś zamieszałem to nie bijcie tylko poprawcie.
Ostatnio zmieniony 2012-07-10, 12:31 przez Prospero, łącznie zmieniany 3 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”