pH a kwas solny prosze o rady obeznanych w tym temacie

Awatar użytkownika
syjon

Post autor: syjon »

Zapytaj Syjona, z tego co wiem zakwasza wodę dla palet kwasem, nie pamiętam tylko jakim
Witam .No jestem bo ktoś mnie szukał.....

Powracając do zakwaszania to zakwaszame Sera ph mnius, kupuje hurtowo na allegro z beczki. Z tego co wiem zawiera kwas siarkowy w stężeniu 5,1 .Do pdmian daje 10 ml na 20 l wody co daje ph ok 6,5 oczywiście mam jeszcze co2 ale jako dodatek,nie muszę wtedy tak gazować bo udusiłbym palety.
Malawi

Nemo79

Post autor: Nemo79 »

Dla wszystkich zainteresowanych - jak obniżyć KH i stosować rozsądnie HCl do obniżenia pH:
http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=52319

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Post autor: rasmik »

coś nie tak z linkiem.... u mnie nie działa :/

Awatar użytkownika
maly07071989

Post autor: maly07071989 »

link działa czytałem całość i stąd dowiedziałem się co i jak z kwasem.
Teraz co tydz podmieniam 3 wiaderka po 15 litrow do akwa(200l) Wodę z kranu mam 8 ph kh 13 a wraz z kwasem w akwarium przy co2 24/h mam teraz 6,5 i kh 7 :) wiec jest świetnie :). Wode leje dzien wczesniej do wiaderek dodaje kwas solny i na drugi dzien robie podmianke :)

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Link działa, i wątek jest bardzo interesujący i w bardzo fajny i przestępny sposób napisany polecam wszystkim którzy chcą coś więcej wiedzieć co się dzieje w akwa i jak to kontrolować.

Awatar użytkownika
maly07071989

Mam pewien problem Krzysiek mi o tym mówił chodzi o osad na powierzchni wody. Pewnie przez dodawanie kwasu. Jak mogę usunąć to z lustra wody?? Patrząc z góry to światło odbija się od tego i tym samym rośliny przestały szybko rosnąć :/
[ Nie inwestuję w RO :) ]

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

maly07071989 pisze:Mam pewien problem Krzysiek mi o tym mówił
Znaczy się, że ja? ;-) Też miałem taki problem, gdy używałem kwasu chcąc zmienić parametry bardzo twardej wody(GH=30-32*n) Objawiało się to krystalizowaniem jakiejś soli i na powierzchni wody wyglądało to, jak cienki lód. Nie wiem co to było, nie jestem chemikiem a wówczas to nie były jeszcze czasy internetu, więc i tematu nie mogłem rozgryźć. ;-) Zbierałem to "coś" mechanicznie aż w końcu zainwestowałem w żywice jonowymienne...bo o RO można było też tylko pomarzyć :-)

Awatar użytkownika
maly07071989

O Tobie mówię Krzysku czy przy mechanicznym usuwaniu tego cienkiego lodu to cały czas się odradzalo ? Dobrze jak by był sposób na to może jakiś chemik się wypowie

Awatar użytkownika
krzych0062

Tak też myślałem, bo coś mi się kojarzyło z naszą rozmową ;-) Niestety, ale po zebraniu odradzało to się ponownie, bo wiadomo...podmiany wody też były z twardej wody, choć kwas dodawany wcześniej do wody we wiadrze...
Sorki, że "wykrakałem" Ci kolejny problem...jednak potraktuj tamtą rozmowę, jako przestrogę... ;-) Choć woda wodzie nie równa, ale prawa chemii zadziałały tak samo... :-/

Nemo79

krzych0062 pisze: w końcu zainwestowałem w żywice jonowymienne...bo o RO można było też tylko pomarzyć :-)
mam zamontowany w domu zmiękczacz oparty o żywice jonowymienną, który wymienia jony Ca i Mg na jony Na. Woda za zmiękczaczem ustawiłem na poniższe parametry:
GH 5-6
KH 12 - niestety ze względu na wspomnianą dużą zawartość jonów sodu mniej się nie da.
PH 7,5
i tu moje pytanie, czy zwiększona ilość sodu w akwarium nie wpłynie źle na rośliny.

Awatar użytkownika
krzych0062

Nemo79 pisze:czy zwiększona ilość sodu w akwarium nie wpłynie źle na rośliny.
Oczywiście, że ma negatywny wpływ...i dlatego też używałem nie jednej a trzech różnych żywic(dwa kationity i jeden anionit). Woda, którą uzyskiwałem po wszystkich procesach wymiany jonów miała lepsze parametry aniżeli destylarka laboratoryjna...dokładnych parametrów nie pamiętam, jedynie utkwiła mi w pamięci przewodność a była na poziomie 0,997microSiemensa :!: (zapamiętałem,bo skojarzenie jest proste ;-) )

Nemo79

krzych0062 pisze: Oczywiście, że ma negatywny wpływ...
pozwolisz, że podrożę trochę temat bo zgodnie z Wikipedią w temacie Biologiczne znaczenie pierwiastków:
Sód : U roślin: Jest niezbędny do fotosyntezy
czy orientujesz się jaka ilość tego pierwiastka wpływa negatywnie na rośliny wodne ?
Woda u mnie w kranie nie jest słona wręcz b.dobra w smaku, dlatego próbuję ustalić, czy zalewane za parę dni akwarium postawić na wodzie zmiękczonej z podwyższoną ilości sodu (nie wiem o ile) czy kombinować z wodą z przed zmiękczacza.

Awatar użytkownika
krzych0062

sorki...ale to nie miejsce na drążenie tematu Na we wodzie i jego wpływie na rośliny ;-)

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Nemo79 pisze:Woda u mnie w kranie nie jest słona
A dlaczego ma być słona? Przecież nie ma w niej NaCl tylko np. jakiś Na2CO3.

Nemo79

To wiem, nie jestem jednak chemikiem, a tak sobie wymyśliłem, że może nadmiar sodu może połączyć się z chlorem w wodzie i tedy ciecz powinna być słona. Dodatkowo tak jak autor tematu redukuję pH i KH za pomocą kwasu HCl, a tam również jest chlor. Zadam może pytanie inaczej, zbliżone do tematu głównego:

1. jakie będę oznaki na roślinach jeśli będzie zbyt duże stężenie:
a. sodu
b. chloru
2. czy dodawany do wody HCl może wchodzić w reakcję z sodem zawartym w wodzie po zmiękczeniu żywicą jonowymienną (jony Ca i Mg na Na) i jaki powstanie związek ?

Drugie pytanie jest jak najbardziej związane z tematem, także bez wykrętów :mrgreen: może znajdzie się jakiś chemik co odpowie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”