Dwutlenek chloru - potrzebne informacje
Spoko na dniach postaram się dodać co nieco:)
Dziś badania były organoleptyczne i dokładnych wyników podać w stanie nie jestem, lecz dostałem trochę AgNO3, więc powtórzę to w domku:)
Na resztę, będę musiał znów się wybrać.
Myślę, że nie będzie większego problemu:)
Dziś badania były organoleptyczne i dokładnych wyników podać w stanie nie jestem, lecz dostałem trochę AgNO3, więc powtórzę to w domku:)
Na resztę, będę musiał znów się wybrać.
Myślę, że nie będzie większego problemu:)
Nie słyszałem, by świnia manipulacją
Próbowała się dorwać do władzy
Kontrolować i straszyć folwark zwierzęcy
I robić to wszystko dla kasy...
Próbowała się dorwać do władzy
Kontrolować i straszyć folwark zwierzęcy
I robić to wszystko dla kasy...
Troche przeginacie koledzy z tym chlorem. AgNO3 można jakościowo zbadać chlorki (przy okazji ClO2, ale przy stężeniu 0,3mg/l nie zauważalne byłoby zmętnienia) w roztworze, czyli wykryć czy w ogóle są. No a w naszej kranówce wg. ZWiK mamy od 8,5 do 14,7 mg/l chlorków. Poza tym dwutlenek chloru można usunąć przez promieniowanie UV lub dodając tlenek żelaza FeO w postaci pyłu, który przechodzi do FeCl2 i utlenia się do FeCl3. Najprościej dodać sody oczyszczonej, którego na każdy litr należy odmierzyć 0,37 mg na każdy litr wody (przyjmując maksymalne stężenie ClO2 wg. ZWiK 0,3 mg/l). Nie mniej po 60 min. od wlania do wiadra wody z kranu, nie ma tam ClO2 tylko chlorany i cholrki. Jeżeli mocno napowietrzacie wodę podczas nalewania ( ja leję z prysznica) to zanim dojdziecie do akwarium z tym to jest po ptokach (azot mocno wypiera ClO2 z r-r wodnych).
Pozdrawiam
Konrad
Pozdrawiam
Konrad
- Witek Miszczak
...jak i inne gazy np. CO2. Wniosek - tanio i łatwo:Konrad pisze:Jeżeli mocno napowietrzacie wodę podczas nalewania ( ja leję z prysznica) to zanim dojdziecie do akwarium z tym to jest po ptokach (azot mocno wypiera ClO2 z r-r wodnych).
- lać wodę podgrzewaną - mniejsza pojemność gazowa = mniej chloru
- napowietrzać i "dwutlenkować" - wyparcie chloru przez gazy lepiej rozpuszczalne