Mega glony w 300l. (malawi)

ODPOWIEDZ
Pysio
Kontakt:

Mega glony w 300l. (malawi)

Post autor: Pysio »

Cześć, mam ogromy problem z glonami. Po ok 3 tygodniach tak wskoczyły glony do mojego akwarium, że to mała głowa!
Krótki opis: (póki co bez testów, może uda się coś ustalić)
300l. standard
filtracja 2x. eheim 2213
światło 4x 54W

Na akwarium nie padają bezpośrednio promienie słoneczne, ale akwarium stoi obok okna balkonowego. Problem z glonami miałem już w roślinnym akwarium (to był powód dla którego zmieniłem biotop).
Kiedy w tym samym miejscu miałem 126l. problemu nie było. Zmniejszyłem oświetlenie, ale glonów przybywa ciągle mimo to. Podejrzewam, że problem może być w filtracji. Czy mogę mieć rację, że 2 eheimy 2213 mogą być za słabe na taki litraż? I to przez nie może być owy problem.

W tej chwili pływa tam ok 45 szt. pyszczaków młodych. Glony obeszły szyby i skały. Przy wylocie filtra pojawiły się rdzawe glony.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Filtr nie ma tu znaczenia.
Masz 45 ryb,ktore jedza i rosna i sraja,a w polaczeniu z 216W oswietlenia,to bys chcial glonow nie miec.

Po co Ci tam tyle swiatla,masz jakas logiczna odpowiedz?
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Lukiki pisze:Po co Ci tam tyle swiatla,masz jakas logiczna odpowiedz?
Prawie jak dla rośliniaka :mrgreen: wyłącz 2x54, w zupełności wystarczy, a filtracja rowniez kiepska fakt jak na taki litraż :-/ zwłaszcza w malawi bo chyba takie akwa masz co... :roll:
Łukasz

kra

Post autor: kra »

łoo 200 watt w akwa bez roślin..powyżej juz ci koledzy dali odpowiedz ;)
Ostatnio zmieniony 2012-11-06, 19:06 przez kra, łącznie zmieniany 1 raz.

Pysio
Kontakt:

Mam powyżej 200W ponieważ, jak napisałem wcześniej, miałem akwarium roślinne. Nie mniej jednak był ten sam problem. Nawet jak wyłączyłem połowę oświetlenia- problem nie zniknął.
Raczej wątpię aby to był problem wody bo w poprzendich mniejszych akwariach problemu nie było...

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Dużo światła i mało wydajna filtracja jak na ten biotop, robią swoje do tego ilośc ryb.... :-/ Wyłącz na stałe 2x54w,nie tylko czasowo. Pomyśl o wydajniejszej filtracji. Narazie musisz zlikwidowac te glony, zrób dwie wieksze podmianki, wyczyśc dno, nie przekarmiaj ryb a nawet karm co dwa dni, pilnuj zeby nic nie zalegało na dnie.
Ostatnio zmieniony 2012-11-06, 19:42 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Lukiki

Taka ilosc swiatla bardzo mocno stymuluje wzrost,kazdy wzrost,a w tym przypadku glonow.
Jak piszesz wczesniej,ze z roslinami przy tym swietle miales tak samo,to swiadczy,tylko o braku Twojej w wiedzy w temacie akwarium z roslinami,czy tez bez.
Gdybys od samego poczatku zredukowal swiatlo chociaz o polowe,pilnowal regularnych podmian i okolo 8 godzin swiecenia,to bys nie mial tego problemu.
Masz dwa filtry,wiec jeden niech bedzie biologiem,a drugi mechanikiem,ktorego mozesz co tydzien czyscic.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Pysio
Kontakt:

Lukiki, jasne, wiedza moja jest niewielka. Nie mniej jednak nawoziłem odpowiednio, puszczałem CO2 i pilnowałem podmian. Nic nie pomagało.
Zredukuję więc ilość światła na stałe. Ryby karmię raz dziennie małymi porcjami. Staram się porcjować tak pokarm aby po 5 min. zniknął z akwa.

Jeśli chodzi o wyczyszczenie dna to chyba nie będzie to takie proste... Piasek :)
Co znaczy filtr mechaniczny? Bez wkładów czy np. same gąbki?

Mam też lampę uv, czy włączyć ją na kilka godzin dziennie z przerwami?

Lukiki

Filtr mechaniczny-same gabki.
Jesli masz uv-c,to podepnij ja pod ktorykowiek filtr,albo lepiej pod mechanika,bo bedziesz go czesto czyscil,wiec przeplyw nie bedzie spadal.
Da Ci,to klarowna wode i pozabija zarodniki glonow,ktore sa w toni wodnej.
Polecam uv 24 godziny na dobe,ma byc wlaczona caly czas.

Wyczysc ile sie da z tych glonow,rybska na razie co 3 dzien mozesz karmic,to i glona se poskubia troche.
Filmy

Pysio
Kontakt:

Ok dzięki. Jutro ruszę z tematem. Postaram się jutro wrzucić zdjęcia przed i po zaglonieniu. Powiem szczerze, że aż mi wstyd, że do tego doprowadziłem ale już wiele rozwiązań próbowałem i nic nie pomagało.

mc.michu
Kontakt:

Post autor: mc.michu »

Pysio pisze:Nie mniej jednak nawoziłem odpowiednio, puszczałem CO2 i pilnowałem podmian. Nic nie pomagało.
Mam nadzieje że piszesz o poprzedniej wersji swojego akwa? A nie o malawi.

Pysio
Kontakt:

Oczywiście - o roślinnym. Tutaj nie nawożę :)

Pysio
Kontakt:

Dobra, włączyłem UVkę, zredukowałem światło o połowę, wyczyściłem szyby i podmieniłem połowę wody. Zobaczymy czy to coś da...

padrem

Post autor: padrem »

1x54W w zupelnosci Ci wystarczy jesli chodzi o malawi ja to bym dal jeszcze mniej jedyna roslina jaka przychodzi mi do glowy to kryptokoryna i anubias ladnie wyglada w tym zbiorniku w pomieszaniu ze skalami i nie potrzebuje swiatla duzo jesli chodzi o filtracje to zbyt slaba jak na 300 L ja u siebie mam 2213 eheima i sadze ze to tez malo dlatego wspieram sie wewnetrznym fan1

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”