Preparaty na glony

Awatar użytkownika
komar

re

Post autor: komar »

minęło kilka miesięcy od zastosowania antygreen , glony nitkowe się nie pojawiły , parametry wody są takie same jak poprzednio , nic nie zmieniałem a niech mi ktoś jeszcze raz powie że trzeba znaleźć przyczynę powstania glonów to go wyśmieje !!! Glony nitkowe trzeba traktować jak chorobę w akwarium która została przywleczona wraz z roślinkami , a najlepszą metodą na nie jest dobry środek chemiczny .
Cube 80 L, rośliny, krewety i galaxy :-)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Re: re

Post autor: Kubiszon »

komar pisze:minęło kilka miesięcy od zastosowania antygreen , glony nitkowe się nie pojawiły , parametry wody są takie same jak poprzednio , nic nie zmieniałem a niech mi ktoś jeszcze raz powie że trzeba znaleźć przyczynę powstania glonów to go wyśmieje !!! Glony nitkowe trzeba traktować jak chorobę w akwarium która została przywleczona wraz z roślinkami , a najlepszą metodą na nie jest dobry środek chemiczny .
Moim zdaniem to zbyt szybko wyciągnięty wniosek. Owszem, skoro efekt był widoczny od razu po zastosowaniu preparatu to fajnie, ale to co się dzieje w akwarium po kilku miesiącach nie ma za dużo z tym wspólnego. Gdyby nie lepsze warunki w akwarium to zapewne nitki czy inne glony znów by zaatakowały.

Awatar użytkownika
komar

ree

Post autor: komar »

dwa lata walczyłem z tymi nitkami na różne sposoby min. zmieniałem temperatuę , twardosć ph , oświetlenie , czas oswietlenia , filtracje , napowietrzanie , wymieniałem wodę 2x w tygodniu , sadziłem rośliny szybko rosnące , przyciemniałem na kilka dni i glony i tak powracały !!!
Cube 80 L, rośliny, krewety i galaxy :-)

Awatar użytkownika
Furst

Post autor: Furst »

Bardzo ciekawe wypowiedzi na temat nitek na: http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewto ... =26137c=40

Co ciekawe to co pomaga u jednych nie koniecznie działa u drugich. Przykładowo jest user baq ( post z 30 Lip 2007) który zastosował wspomniany przez komar-a antygreen i efekt miał odwrotny od zamierzonego.

Jedni piszą że zbyt mało makro jest przyczyną inni odwrotnie przedawkowanie.

Co do jednego chyba byli zgodni - CO2 jak najwięcej. Oczywiście dla roślin, żeby żyjątek nie zakatować.
Ostatnio zmieniony 2011-07-13, 11:48 przez Furst, łącznie zmieniany 1 raz.
Damian

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”