Przygotowanie wody dla pielęgnic

ODPOWIEDZ
Kaledon

Przygotowanie wody dla pielęgnic

Post autor: Kaledon »

Uparłem się na pielęgnice z odłowu. Jak wiadomo do szczęścia trzeba zapewnić im odpowiednią wodę. I tu zaczyna się problem. Nie jestem w stanie obniżyć pH :roll: Zaznaczam, że nie chciałbym lać kwasów. Więc od początku.

Kiedyś starałem się przygotować wodę dla krewetek. Przy laniu RO z minerałami lub mieszanki RO z kranem nie udało mi się zejść z pH poniżej 7. W tej chwili jak do RO o pH 6,5 dodam preparatów uznawanych za obniżające pH (wyciąg z szyszek i liścia ketapangu ) to mam pH prawie 7 ( w bańce z wodą). W zbiorniku na wodzie z osmozy jest pH 7,5 o kolorze słabej kawy od dodania tych wszystkich cudownie działających szyszek i liści. Czyli udało mi się raptem o 0,5 obniżyć w stosunku do zbiorników w których nie robię nic tylko leję odstany kran. TW na poziomie 3 czyli teoretycznie nie powinno być problemów ale po dodaniu szyszek liści i wywarów z nich rośnie do 5. Jedynym wyjście jest zastosowanie czystego RO bez minerałów ale to raczej nie będzie dobrze działało na ryby. Ma ktoś pomysł jak osiągnąć pH na poziomie 6 bez lania kwasów lub podłączenia CO2?

Podłoże to piach, jeden korzeń jakiś afrykański jako dekoracja, roślinność na razie uboga w postaci jednej trawki i 2 kawałków moczarki, życie to 5 świderków i neritina.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Witam,
ja zawsze używałem 100% RO i nigdy nie miałem problemów ze zdrowiem ryb (no chyba że przywlekłem jakąś pleśniawkę lub ospę)

Obecnie mam eksperymentalne akwarium z pielęgniczkami. Miałem podobny problem z obniżeniem pH. W filtrze torf, w akwarium lignity, a pH 6,8 -6,9. Po wrzuceniu szyszek olchy (bez żadnego preparowania) pH spadło poniżej 5. TWo 1 TWw 0
Obrazek

Kaledon

Twardości że tak powiem nie masz więc szyszki zadziałały. Przy większych twardościach nie widziałem różnicy czy je dodawałem czy nie. Jeśli twierdzisz, że nie było problemów na czystym RO może tak spróbuję.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Koledzy też myśle jak przygotowac wodę dla pielęgniczek, w kranie mam PH 7,4 woda miekka, średnio twarda 3,2 milivala na litr. Mam ffiltr osmozy, narazie pozyczony, ale nie wiem czy lanie samej RO zwlaszcza na start akwa to dobry pomysł, taka woda ma dobre parametry, ale brak jej mineralow i innych rzeczy , które potrzebne sa w akwa chociazby roslinom, mozna wlac do RO te minerały, ale kurde po co najpierw ja przepuszczac przez filtr aby potem wlewac jakies rzeczy??? Co włozyc do filtra aby obnizyc PH?? Podłoze miała byc ziemia , ale będzie biogrunt, ktos cos powie mi o tym, czy ten biogrunt obniza PH???
Łukasz

Kaledon

Znając życie jak ta woda postoi dzień to będziesz miał już pH 8.
lukaszLDZ pisze:mozna wlac do RO te minerały, ale kurde po co najpierw ja przepuszczac przez filtr aby potem wlewac jakies rzeczy???
np żeby pozbawić wodę niepotrzebnych nam związków a wprowadzić te które są potrzebne dla ryb czy skorupiaków. U mnie na przykład za całą twardość robią węglany a brak jest związków wapnia.

Ten biogrunt to tak naprawdę ziemia pomieszana z próchnicą i lub torfem. Generalnie nie powinien wpływać na parametry wody.

Co włożyć do filtra. Pewnie torf ale już wcześniej megalomaniacc pisał jak u niego działał torf i lignity. Dodatkowo korzenie w akwa nieznacznie obniżają pH.

Co do wpływu wody pozbawionej minerałów nie będę się wypowiadał ponieważ sam mam podobne wątpliwości i nigdy na takiej wodzie nie trzymałem ryb.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Jak tam w końcu efekty końcowe i rybki, ja mam filtr wszystko czeka i akwa nie zalane :-P niestety dziecko choruje i czasu brak. :cry: Zastanawiam si.ę może do filtra wrzucic torf włóknisty, a nie granulowany ponoć nie barwi wody na BW a daje efekty w postaci obnizonego ph
Ostatnio zmieniony 2011-05-02, 20:52 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”