woda RO

Awatar użytkownika
asusa7

Post autor: asusa7 »

To prawda, zmniejszyłem minimalnie przepływ na zaworze, i licznik stanął :mrgreen: a woda RO jak leciała tak leci. Dobry patent :lol:

mkslonik

Post autor: mkslonik »

a w jaki sposób macie zamontowane RO czy to trzeba bezpośrednio podłączyć pod rury z woda można jakieś fotki montażu

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

trzeba bezpośrednio do instalacji się wpiąć (zarówno z wodą jak i ściekami), oczywiście poprzez zawór. ja zrobiłem to tak, że dałem rozgałęźnik przed zmywarką (więc żadnego dodatkowego przyłącza nie musiałem robić) a ściek odprowadzam bezpośrednio przed syfon zlewu (zrobiłem tam malutką dziurkę żeby tylko rurka od filtra weszła, zakleiłem silikonem i działa).

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Jeśli chodzi o prace licznika, to u mne nie kręci się jedynie w przypadku kiedy woda kapie z kranu a jakikolwiek najmniejszy jej "prąd", który neizbędny jest do RO, juz normalnie porusza łopatki licznika. Kapiąca jedynie woda z kranu ni wystarczy aby obsłuzyc RO, musi byc jako takie ciśnienie.
Ostatnio zmieniony 2011-10-21, 10:06 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Dam wam małą podpowiedz, (ja tego nie używam ale wiem, że w 95% działa) liczniki na zimną wodę da się zatrzymać poprzez położenie na nim np jakiegoś starego głośnika. Takie coś na RO w zupełności wystarcza ;-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Równie dobrze mały magnes neodymowy mógłby zdziałać to samo. Ale najnowsze licznik wody jak i prądu mają zabezpieczenia tego rodzaju i bardzo łatwo to potem sprawdzić.

Zresztą ludzie jakby na to nie patrzeć woda ąz tak droga nie jest a do akwarium może zużywamy 1m3 wody miesięcznie czy to tak dużo ?
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
mat114

Alchemik pisze:Ale najnowsze licznik wody jak i prądu mają zabezpieczenia tego rodzaju i bardzo łatwo to potem sprawdzić.

Co masz na myśli?
Alchemik pisze:Równie dobrze mały magnes neodymowy mógłby zdziałać to samo
Nie każdy ma;)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

mat114 pisze:Alchemik napisał/a:
Ale najnowsze licznik wody jak i prądu mają zabezpieczenia tego rodzaju i bardzo łatwo to potem sprawdzić.

Co masz na myśli?
Wiesz nie wgłębiałem się w temat zbytnio ale kumpel który zakłada liczniki mówił mi, że najnowsze mają coś w rodzaju bezpiecznika. Jeśli wyczuje on silne pole magnetyczne to zmienia się i daje sygnał, że coś było grzebane przy liczniku. Z reguły musi dojść do jakieś kontroli aby to wyszło.
Pozdrawiam
Piotr

jacek7110

Post autor: jacek7110 »

Alchemik pisze:
mat114 pisze:Alchemik napisał/a:
Ale najnowsze licznik wody jak i prądu mają zabezpieczenia tego rodzaju i bardzo łatwo to potem sprawdzić.

Co masz na myśli?
Wiesz nie wgłębiałem się w temat zbytnio ale kumpel który zakłada liczniki mówił mi, że najnowsze mają coś w rodzaju bezpiecznika. Jeśli wyczuje on silne pole magnetyczne to zmienia się i daje sygnał, że coś było grzebane przy liczniku. Z reguły musi dojść do jakieś kontroli aby to wyszło.
liczniki energetyczne to się zgadza, po założeniu silnego magnesu neodymowego rozmagnesowuje się magnes hamujący w liczniku, i po zdjęciu magnesu licznik wariuje kręcąc się nawet do 10 razy szybciej niż powinien ( to w licznikach mechanicznych, indukcyjnych), w licznikach nowszych elektronicznych są czujniki które wykazują przyłożenie magnesu neodymowego, w jednym i drugim przypadku podchodzi to pod nielegalny pobór energii, średnio 4000-5000 tys zł na dzień dobry, i zerwanie umowy z klientem, następne 3000-4000 tyś zł nowy pobór energii...

dla ścisłości jestem pracownikiem PGE (Polska Grupa Energetyczna) wasz dostawca energi na terenie województwa łódzkiego...

co do liczników od wody to wiem tyle że są już takie z plastykowymi łopatkami na które nie działają magnesy, co do kontrolek na tych licznikach to nie widziałem i nie słyszałem, i sobie czegoś takiego nie wyobrażam gdzie by mógł być zamontowany, ale nie jestem ekspertem...
Ostatnio zmieniony 2011-10-23, 17:36 przez jacek7110, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Ooo, kolega wyjasnił watpliwości, nie warto kombinowac aby zaoszczędzic pare złotych ;-) tak na marginesie, gdzie w okolicy można od reki kupic RO, mam nieiwelkie akwarium więc tygodniow ok 10 litrów by mnie zadowalało. Destylko ze stacji boje sie lac bo to techniczna woda jest ( miedziane chociażby rurki w aparaturze - wiadomo o co chodzi) i nie wiem czy wlac to do akwarium
Łukasz

Hex

Post autor: Hex »

gdzie kupić hmm na starcie albo czwartek na równej kosz to około 200zł ewentualnie w kakadu widziałem kiedyś ale nawet na cenę nie chciałem patrzeć ;p
p.s taka mała ciekawostka w kakadu wode RO można kupić na litry hehe tak dobrze czytacie na litry i koszt to 0,8zł za litr hehe

nemrod

Post autor: nemrod »

lukaszLDZ pisze:... gdzie w okolicy można od reki kupic RO ...
Na Rojnej za Szczecińską jest wytwórnia wody RO, brałem od nich. Dostępna zawsze, koszt - o ile pamiętam - rzędu 50 groszy za litr.

Jeśłi Cię to zainteresuje, sprawdzę dokładny adres i numer telefonu.

Awatar użytkownika
mat114

Do rybarium się przejdź tam mają ;-)

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Hex pisze: tak dobrze czytacie na litry i koszt to 0,8zł za litr hehe
Żadna to nowina i ciekawostka... ;-) Ja swego czasu kupowałem wodę RO właśnie na litry i płaciłem 0,06PLN... I co Ty na to? Teraz to chyba Ty musisz przeczytac ten post kilkukrotnie...hehe :-P

Hex

Post autor: Hex »

hehe złośnik;p najniższa oferta ;] ale ogólnie dziwi mnie fakt kupowania wody RO na litry dlatego tak napisałem bo nigdy się z tym nie spotkałem hehe

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”