Alchemik pisze:mat114 pisze:Alchemik napisał/a:
Ale najnowsze licznik wody jak i prądu mają zabezpieczenia tego rodzaju i bardzo łatwo to potem sprawdzić.
Co masz na myśli?
Wiesz nie wgłębiałem się w temat zbytnio ale kumpel który zakłada liczniki mówił mi, że najnowsze mają coś w rodzaju bezpiecznika. Jeśli wyczuje on silne pole magnetyczne to zmienia się i daje sygnał, że coś było grzebane przy liczniku. Z reguły musi dojść do jakieś kontroli aby to wyszło.
liczniki energetyczne to się zgadza, po założeniu silnego magnesu neodymowego rozmagnesowuje się magnes hamujący w liczniku, i po zdjęciu magnesu licznik wariuje kręcąc się nawet do 10 razy szybciej niż powinien ( to w licznikach mechanicznych, indukcyjnych), w licznikach nowszych elektronicznych są czujniki które wykazują przyłożenie magnesu neodymowego, w jednym i drugim przypadku podchodzi to pod nielegalny pobór energii, średnio 4000-5000 tys zł na dzień dobry, i zerwanie umowy z klientem, następne 3000-4000 tyś zł nowy pobór energii...
dla ścisłości jestem pracownikiem PGE (Polska Grupa Energetyczna) wasz dostawca energi na terenie województwa łódzkiego...
co do liczników od wody to wiem tyle że są już takie z plastykowymi łopatkami na które nie działają magnesy, co do kontrolek na tych licznikach to nie widziałem i nie słyszałem, i sobie czegoś takiego nie wyobrażam gdzie by mógł być zamontowany, ale nie jestem ekspertem...