Problemy z parametrami wody

Peter

Post autor: Peter »

Zrobiłem testy kropelkowe dla pewniejszych wyników które potwierdziły wysokie Ph I Gh. Chciałem spróbować jeszcze najtańszego rozwiązania do obniżenia tych parametrów. Kupiłem Torf w granulkach (filtus).

Zrobiłem na próbę test w szklance i zalałem parę kuleczek wodą. Po kilkudziesięciu minutach okazało się, że Ph w szklance spadło do 7 z 8. Więc może to będzie rozwiązanie.

Tylko zastanawiam się ile tego torfu wsypać do filtra wewnętrznego żeby nie przesadzić. Wiem ,że nie da się określić co do grama ale może chociaż w przybliżeniu mi ktoś napiszę ?
np. 50,100,200 gram itp. ? dodam ,że zbiornik 60L

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Torf jest półśrodkiem, wg mnie musisz ustalić dlaczego masz takie parametry wody a nie inne. Może wystarczy podłoże wymienić i będzie OK.

Peter

Jak sobie pomyśle ,że mam to teraz wszystko robić od nowa i jeszcze trzymać ryby przez dwa tygodnie w wiadrze to mi się odechciewa ;) przynajmniej narazie wolę tego torfu dosypywać do filtra. Może zmienię zbiornik na większy to wtedy bym to zrobił.

A wiec jak z tym torfem ?

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Ja na 200 L baniak mam do kubełka zapakowaną całą paczkę torfu włóknistego i PH spadło może o 0,2. Oczywiście woda zlana ze zbiornika nie należy do krystalicznie czystych :) ale na co dzień tego nie widać - tylko jak wylewam do wanny.
Ostatnio zmieniony 2009-11-12, 07:38 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Peter pisze:i jeszcze trzymać ryby przez dwa tygodnie w wiadrze to mi się odechciewa ;)
akwarium masz stosunkowo małe więc samej wody możesz mieć ~40-45litrów. Połowe lejesz z kranu drugą połowę bierzesz od kogoś z akwarium (dojrzałe i o podobnych paramterach wody) i tego samego dnia wpuszczasz ryby :), potraktuj to jak większą podmianę

Peter

Jakiej firmy polecacie żwirek i podkład który będzie obojętny dla wody ?

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Ja ci polecam Aqua substrate obojetnie czy I czy II badz Ade Amazonie utrzymuje przez dlugi czas ph i inne wazne wartosci w akwarium na staly poziomie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”