Zrobiłem testy kropelkowe dla pewniejszych wyników które potwierdziły wysokie Ph I Gh. Chciałem spróbować jeszcze najtańszego rozwiązania do obniżenia tych parametrów. Kupiłem Torf w granulkach (filtus).
Zrobiłem na próbę test w szklance i zalałem parę kuleczek wodą. Po kilkudziesięciu minutach okazało się, że Ph w szklance spadło do 7 z 8. Więc może to będzie rozwiązanie.
Tylko zastanawiam się ile tego torfu wsypać do filtra wewnętrznego żeby nie przesadzić. Wiem ,że nie da się określić co do grama ale może chociaż w przybliżeniu mi ktoś napiszę ?
np. 50,100,200 gram itp. ? dodam ,że zbiornik 60L
Problemy z parametrami wody
Torf jest półśrodkiem, wg mnie musisz ustalić dlaczego masz takie parametry wody a nie inne. Może wystarczy podłoże wymienić i będzie OK.
Moja była Tanganika -
Ja na 200 L baniak mam do kubełka zapakowaną całą paczkę torfu włóknistego i PH spadło może o 0,2. Oczywiście woda zlana ze zbiornika nie należy do krystalicznie czystych :) ale na co dzień tego nie widać - tylko jak wylewam do wanny.
Ostatnio zmieniony 2009-11-12, 07:38 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.
akwarium masz stosunkowo małe więc samej wody możesz mieć ~40-45litrów. Połowe lejesz z kranu drugą połowę bierzesz od kogoś z akwarium (dojrzałe i o podobnych paramterach wody) i tego samego dnia wpuszczasz ryby :), potraktuj to jak większą podmianęPeter pisze:i jeszcze trzymać ryby przez dwa tygodnie w wiadrze to mi się odechciewa ;)
Moja była Tanganika -