Podmiany prosto z kranu

ODPOWIEDZ
imrasil
Moderator

Podmiany prosto z kranu

Post autor: imrasil »

Witam,

Tak się ostatnio zastanawiam nad wywaleniem baniaczka do podmian, który stoi obok akwarium i szpeci i zastosowaniem podmian "prosto z kranu".

Jakie prefiltry należałoby zastosować żeby nie lać wody jałowej ( jak po RO ) a jednocześnie nie zawierającej chloru itp ?
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

king
Kontakt:

Post autor: king »

tylko węgiel aktywny tylko w łodzi od paru lat nie używa się chloru tylko ozon z nim jest sprawa prosta sam rozkłada utleniając przy tym inne związki :-P
Można śmiało lać kranówkę tylko temperaturę dobrą nastaw i uważaj na mieszanie wody ciepłej z zimną wytwarza się gaz który w żyłach powoduje zatory u ryb i nagłą śmierć bez widocznego powodu ;-)

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

king pisze:w łodzi od paru lat nie używa się chloru tylko ozon
Czy aby na pewno w całej Łodzi? Bo będąc u mamy na Widzewie jak odkręcę kran to "capi" chlorem na kilometr :-( Chyba, że mnie węch myli...hehe :-D

Awatar użytkownika
pyrkosz61

Post autor: pyrkosz61 »

Ja do Tanganiki leję wodę prosto z kranu. Zimą staram się dolewać bardzo wolno ze względu na bardzo zimną wodę w kranie. Po takiej podmianie temperatura w akwarium spada o jakieś półtora stopnia i żadnych negatywnych zachowań u ryb nie zauważyłem.
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

king pisze:na mieszanie wody ciepłej z zimną
do celów spożywczych nie należy stosować ciepłej wody z kranu, jest ona chemicznie uzdatniana i może zawierać szkodliwe związki, więc ciepłej do akwa też nie polecam lać.

Ja do Tangi też leje z kranu (i do poprzednich roślinnych też lałem z kranu), co prawda nie leję bardzo wolno bo nie mam na to czasu, wahania temperatury 2-3 stopnie, ale nie zauważyłem negatywnych skutków takiego lania wody.
Ostatnio zmieniony 2009-11-06, 20:05 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

imrasil
Moderator

To po kiego grzyba ja się męczę z 30 L baniaczkiem .....
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

No odstana w jakimś stopniu pozwala na ulotnienie się niepożądanych związków z wody, ale czy jest aż tak konieczne ? Nie wiem . Mając akwarium roślinne może bardziej należało by się parametrom wody przyglądać jaką lejesz do akwa. Podczas lania prosto z kranu nie ma możliwości.
Musisz zaryzykować i kilka podmian tak zrobić, zobaczysz czy warto ;-)

king
Kontakt:

Post autor: king »

no i jak się zostawia na odstanie to fenole z wody uciekają poza tym w łodzi nie ma to znaczenia

imrasil
Moderator

Dzisiaj zalałem kranowitem bez odstana .... na razie obsada pływa żwawo :-) Temp podczas zalewania spadłą o 2-3 stopnie ale grzałka w 15 minut wyrównała.

Nie powinno być problemów.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

king pisze:tylko węgiel aktywny tylko w łodzi od paru lat nie używa się chloru tylko ozon z nim jest sprawa prosta sam rozkłada utleniając przy tym inne związki :-P
W Łodzi jest chlorowana, czuć to przy każdej okazji i raczej w całym mieście. Z tym ozonowaniem to chyba jakiś chwyt marketingowy czy coś, bo chlor jest ewidentnie!
Zawsze lałem wodę prosto z kranu i nie widziałem większych problemów. Ale przy nowym baniaku wstawiłem sobie trzy prefiltry przy dopływie wody. Filtry 20 i 5 mikronów i węgiel. Co do tego, że warto dać oprócz węgla filtry mechaniczne to polecam spojrzeć na kolor tych prefiltrów po przepływie około 1000 litrów w moim wątku
Tak więc może i wodę mamy niezłą, ale rury raczej fatalne...
Ostatnio zmieniony 2009-11-09, 10:12 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

imrasil
Moderator

Możesz dać namiar gdzie kupowałeś filtry i jakie rzędu jest to koszt ?
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

imrasil pisze:Możesz dać namiar gdzie kupowałeś filtry i jakie rzędu jest to koszt ?
Na następnej stronie było:
"Filtry to jakieś chińskie dzieło, kupione na allegro u użytkownika: www-kamnet-pl. Są to filtry takie jak wstępne do RO."

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”