Skąd wziąć dobrą wodę ??

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

Hej
moglbys mi wytlumaczyc dlaczego uwazasz ze woda osmotyczna ma ph 5.5
i czym jest to spowodowane ?
czy chodzi o zawartosc kwasu weglowego w wodzie ?

dzieki za odpowiedz :)

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Dziś wezmę testy do klubu i sprawdzę ile ma woda która wycieka prosto z filtra.

Nie mam żadnej wiedzy odnośnie tego dlaczego jest taka a nie inna.

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

ja chyba dzisiaj wezmę i sprawdzę jakie ma parametry moja kranówka.

sprawdzać to w odstałej wodzie ileś godzin czy takiej prosto z kranu?

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

Hej
wydaje mi sie ze woda ro powinna miec ph 7,0 gdyz nie zawiera zadnych soli ktore zmienily by jej ph
chyba ze ... chyba ze zawiera odrobinke co2 wtedy moze bardzo mocno obnizyc sie ph gdyz nie ma bufora w postaci twardosci weglanowej
wygazowana ro powinna miec ph 7,0

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Po dokonaniu pomiarów testami Tropical i Zoolek, wielkość wskaźnika ph oscylował w granicach 6,0.
Mając na uwadze fakt że woda podczas przelewania, transportu i pomiarów została natleniona, uważam że jej max. ph to 6.0.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Zabapinkfloyd, woda z ro jest wodą obojętną. Ma ph = 7.0. Ta wartość jest jakby wyjściową (zerową) wartością dla czystego H2O. W takiej wodzie nie ma nic co miałoby ją zakwasić (zmniejszyć ph) lub spowodować wzrost ph czyli powstanie zasadowej wody. Ale ponieważ nie ma żadnego bufora to ph może bardzo łatwo ulec zmianie. Dlatego posiadanie czystego RO w akwarium jest niebezpieczne z powodu możliwych szybkich skoków ph.
Stąd robienie testów ph takiej wody nie ma sensu, za każdym razem będzie inny wynik, zależny od bardzo wielu czynników.

Awatar użytkownika
Kontakt:

Post autor: -Avatar- »

Kubiszon masz rację: wynik będzie zależeć choćby od temperatury. Równowaga w stężeniu jonów wodorowych i wodorotlenowych w czystej wodzie (czyli pH=7) zachodzi tylko temp. 25 st C.

Woda ma wartość pH=7 świeżo po przejściu przez dejonizator (filtr RO), ale bardzo szybko pod wpływem rozpuszczanego dwutlenku węgla staje się lekko kwaśna. CO2 rozpuszczany jest do momentu aż jego stężenie osiągnie równowagę z jego zawartością w powietrzu. Dlatego pomiar pH takiej wody zawsze da inny wynik, bo i stężenie CO2 w pomieszczeniach jest różne.
54l. - Blue Pearl, CRS, CBS
20l. - Yellow, Tiger

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”