1) Czy ŁSAiT prenumeruje jakieś czasopisma akwarystyczne (Nasze akwarium, Magazyn Akwarium) ?
2) Jak wygląda sprawa skanowania i umieszczania w internecie archiwalnych czasopism akwarystycznych ?
Czasopisma akwarystyczne
Czasopisma akwarystyczne
Ostatnio zmieniony 2009-11-24, 10:02 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja była Tanganika -
-
- Kontakt:
Oba są na stanie (acz brakuje kilku numerów, za jakiś czas będą uzupełnione), nie wiem czy to prenumerata czy coś tam.
Skanowanie i umieszczanie w sieci jest raczej zabronione.
Trzeba mieć zgodę autora bądź wydawcy, a ich wiąże też jakaś umowa.
Skanowanie i umieszczanie w sieci jest raczej zabronione.
Trzeba mieć zgodę autora bądź wydawcy, a ich wiąże też jakaś umowa.
Ostatnio zmieniony 2008-09-08, 09:09 przez zabapinkfloyd, łącznie zmieniany 1 raz.
Czyli zrobienie zbioru w wersji elektronicznej dostępnego dla wszystkich forumowiczów raczej odpada :/.
Pytałem, bo mam dostęp do w miarę dobrego skanera i mógłbym poskanować czasopisma. Przecież numery "mojego akwarium" są dostępne w sieci w formie elektronicznej na jakiejś stronie.
Pytałem, bo mam dostęp do w miarę dobrego skanera i mógłbym poskanować czasopisma. Przecież numery "mojego akwarium" są dostępne w sieci w formie elektronicznej na jakiejś stronie.
Moja była Tanganika -
-
- Kontakt:
Niestety odpada, a co do czasopisma ''Akwarium'', to całe archiwum zostało wykonane za zgodą PZA przez Kocana.
Od 1999 do 2002 było wydawane z inicjatywy PZA w wersji elektronicznej.
I chyba od tamtego czasu została zaprzestana jego dalsza publikacja.
Od 1999 do 2002 było wydawane z inicjatywy PZA w wersji elektronicznej.
I chyba od tamtego czasu została zaprzestana jego dalsza publikacja.
Ostatnio zmieniony 2008-09-08, 10:50 przez zabapinkfloyd, łącznie zmieniany 3 razy.
Myślę, że skanowanie kilkudziesięciu numerów tylko po to aby przeczytała je garstka osób nie ma sensu. Skoro mamy do dyspozycji wersję papierową to nie róbmy sobie dodatkowego problemu.
Myślę, że nie ma przeszkód aby każdy zainteresowany akwarysta przyszedł do klubu i przejrzał sobie aktualny czy jakiś archiwalny numer obu gazet.
Myślę, że nie ma przeszkód aby każdy zainteresowany akwarysta przyszedł do klubu i przejrzał sobie aktualny czy jakiś archiwalny numer obu gazet.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
- Kontakt: