przeklejenie akwarium

rozmowy na dowolne tematy
ODPOWIEDZ
floron777

przeklejenie akwarium

Post autor: floron777 »

witam chcialbym moj nowy zakup a mianowicie akwarium 180 litrow szyba 1cm skleic na bezbarwny silicon wiecie ile moze kosztowac taka przyjemnosc ?? i czy to bd lepsza zmiana bo obecnie mam 150 litrow w przezroczystym siliconie i mi sie to bardzo podoba

Pabian

Re: przeklejenie akwarium

Post autor: Pabian »

floron777 pisze:witam chcialbym moj nowy zakup a mianowicie akwarium 180 litrow szyba 1cm skleic na bezbarwny silicon wiecie ile moze kosztowac taka przyjemnosc ?? i czy to bd lepsza zmiana bo obecnie mam 150 litrow w przezroczystym siliconie i mi sie to bardzo podoba
No nie wiem czy Ci się to będzie opłacać ....kupa roboty i to nudnej , wątpię by ktoś to zrobił poniżej 3 stówek. W tym czasie co rozklei , wyczyści i sklei na nowo ten,to sklei 3 inne baniaki .
Czemu od razu nie zamówiłeś takiego jak chcesz...?
Ostatnio zmieniony 2013-11-04, 20:47 przez Pabian, łącznie zmieniany 1 raz.

floron777

kupiłem tanio zestaw bo zależało mi na filtrze a mam 150 teraz z przezroczystym sylikonem i jakoś bardziej mi się to podoba a tamta 180 jest czarna i zastanawiałem się jakie to by ewentualnie były koszta z góry dzięki za odp

Pabian

Chyba że tak ...myślałem że nowy kupiłeś

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Pabian pisze: wątpię by ktoś to zrobił poniżej 3 stówek.
Czy w tej cenie nie kupi się nowego akwarium ?
Pozdrawiam
Piotr

Pabian

Alchemik pisze:
Pabian pisze: wątpię by ktoś to zrobił poniżej 3 stówek.
Czy w tej cenie nie kupi się nowego akwarium ?
Piotrek , kupi się ... przeklejenie starego zbiornika jest czasochłonne i dość ryzykowne i dlatego koszt tej operacji jest wyższy od nowego szkła
Chyba że mamy spory zbiornik z OW ...wtedy sprawa ma się zupełnie inaczej .
Ostatnio zmieniony 2013-11-04, 22:21 przez Pabian, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Niby tak, ale z reguły stary zbiornik jest już ciut porysowany i wg mnie nie ma sensu kleić na nowo. Chyba, że wyszczerbiłem jedną szybę i tylko tę chce wymienić to pewnie warto. Inaczej kupiłbym nowy i cieszył się pięknym szkłem.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Ale z drugirj strony mówi się, że dla bezpieczeństwa po 8-10 latach powinno się przekleić akwarium, bo producent silikonu daje właśnie gwarancję na taki czas.

Jeżeli to się nie opłaca, to co w takim razie? Kupić nowe? A co zrobić ze starym szkłem?
Sprzedać tanio? ;-)

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Ja swoje akwarium mam 4 lata i szczerze mówiąc chętnie bym je za rok dwa wymienił na nowe.
Co zrobić ze starym ? Jest kilka osób którzy hodują ryby/rośliny a wtedy porysowane akwarium dla nich to nie problem. Myślę, że akwaria już wytrzymują więcej niż 8-10 lat, więc ryzyko pęknięcia jest raczej małe.
Pozdrawiam
Piotr

Pabian

Wojtek , po 10 latach się wymienia akwa , bo starego (porysowanego ) nie opłaca się przeklejać . Generalnie , to akwa klejone czarnym silikonem są mocniejsze, te klejone bezbarwnym mają nieco krótsza żywotność.

floron777

dzisiaj bylem u szkalrza i spokojnie moze przekleic akwarium tylko chce rozklejone i wyczyszczone szklo i powiedzial mi 50 zl pozdrawiam :-D

lopuch

Post autor: lopuch »

No sie nie dziwie bo jak coś nie tak pójdzie z klejeniem to powie że źle wyczyszczone szkło było :)

Pabian

floron777 pisze:dzisiaj bylem u szkalrza i spokojnie moze przekleic akwarium tylko chce rozklejone i wyczyszczone szklo
Ciekawe dlaczego najgorszą robotę zostawił dla Ciebie :-P ;-)
Powodzonka , "troszkę" pracy jest ,ale zaoszczędzisz sporo złotówek.

floron777

z powodu braku czasu zostawie to do wiosny a teraz zostawie ten czarny silikonn chodz nie wiem jak poprawie pokrywe czy mi to da spokoj bo 150 mam klejona akwarystycznym i nie wiem czy nie bd mnie to razic :shock:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porozmawiajmy”