Halogeny - problem.

rozmowy na dowolne tematy
ODPOWIEDZ
Gr4b3Q

Halogeny - problem.

Post autor: Gr4b3Q »

Akwarium oświetlam małymi halogenkami Obrazek
Wcześniej świeciły na zasilaczu od laptopa (19v 3.5 A) - dzisiaj się wykosztowałem i kupiłem transformatorek specjalnie do lamp halogenowych (20W-70W), mam założone 2x10W + 5 W.
Na zasilaczu od laptopa szybko się żarówki paliły ale przynajmniej porządnie świeciły - teraz niestety ledwo co się świecą. Jaka może być przyczyna ? Złe podłączenie? Wadliwy transformator? Transformator daje na wyjściu 11.5v - przynajmniej tak ma napisane ;) a zasilanie na halogenach powinno być 12v, ale 0.5v raczej dużo różnicy nie robi (chyba że się mylę)

Schemat podłączenia - O - żarówka
\\ // - kable
[ ] - kostka.
O....... o........O
.\\ .. //.........//
..\\ //.........//
...[ ]------[ ]------TRANSFORMATOR < 220V
Ostatnio zmieniony 2011-06-06, 19:03 przez Gr4b3Q, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Gr4b3Q pisze:Na zasilaczu od laptopa szybko się żarówki paliły ale przynajmniej porządnie świeciły
A,to za sprawą wyższego napięcia.
Halogenek przygotowany jest do pracy przy napięciu 12V i posiada moc 10W,Ty natomiast dałeś mu porządnego kopa w zad i otrzymał 19V,gdzie w rezultacie generował 15-16W.
Nie dziw się,że teraz gdy podłączyłeś go prawidłowo świeci nie tak intensywnie,on świeci teraz prawidłowo,czyli swoją mocą 10W.

Jeśli masz w domu halogeny jako oświetlenie,to jeśli masz możliwość,to popukaj w niego gdy świeci.
Co się stanie?
Przykład halogen o mocy 50W zbliży się swą mocą do halogenu 100W,ale jego żywotność drastycznie spadnie.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Gr4b3Q

Mam tego świadomość ale teraz gdy podłączyłem 25W na Halogenach to 8Watowa świetlówka i tak daje więcej światła - bez niej w akwarium jest poprostu ciemno.

Lukiki

Nie jarzę tego schematu,chyba zmęczony jestem :)

Szeregowo podłączyłeś?
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Gr4b3Q

tak podłączyłem ;)

Obrazek

Lukiki

To podłącz inaczej :)
Się znaczy szeregowo.
Filmy

jacek7110

Re: Halogeny - problem.

Post autor: jacek7110 »

Gr4b3Q pisze:Akwarium oświetlam małymi halogenkami Obrazek
Transformator daje na wyjściu 11.5v - przynajmniej tak ma napisane ;) a zasilanie na halogenach powinno być 12v, ale 0.5v raczej dużo różnicy nie robi (chyba że się mylę)
i tu się mylisz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porozmawiajmy”