Alternatywne źródła energii
w Polsce dają rade małe elektrownie wiatrowe podobnie jak w Japonii duże wiatraki to kicha bo nie wieje aż tak mocno chyba że w kieleckim
ale pole 20 30 małych wiatraków ma sens i podobnie jak w Japonii przejście na 24V, a nie 220 wtedy wiatrem załatwisz całą energię w domu. Można też nałożyć wymiennik ciepła między kompostownikiem, a stawem przy domu z różnicy temp z dna stawu i kompostownika można sporo energii wyciągnąć.

Jeśli chodzi o elektrownie wiatrowe to lepszym i wydajniejszym rozwiązaniem jest zastosowanie elektrowni wiatrowej pionowej
zdjęcie znalezione za pośrednictwem google.pl

zdjęcie znalezione za pośrednictwem google.pl
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98
1. czy dużo droższe to nie wiem, budowa jest prostsza i nie wymaga wysokich masztów jak przy w.poziomychmat114 pisze:Czy lepszym to nie był bym taki pewien. Elektrownie pionowe są po
1 Dużo droższe niż zwykłe
2 Mają mniejszą moc niż zwykłe
3 Są większe
Dużym plusem jest to że zaczynają pracę przy słabszym wietrze
co do 2 i 3 argumentu to nie wiem na podstawie czego opierasz swoje wnioski
Moc to akurat indywidualna sprawa i wiatraki poziome też występują o różnych mocach
Są większe? a widziałem poziome wiatraki pracujące w Norwegii?
Poza tym uważam i wiem o czym można się przekonać śledząc wiadomości i oglądając poświęcone ku temu programy itp że wiatraki pionowe są sprawniejsze i wydajniejsze...
startują przy słabszym wietrze, pracują przy silniejszym wietrze, nie wpadają w takie wibracje jak wiatraki poziome, przy specjalnym zamontowaniu płata można wyeliminować tarcie na osi które spowalnia wiatrak.
Poza tym ma szersze pole działania niż w.poziomy.
W.poziome są wiatrakami kierunkowymi i działają jedynie przy wietrze wiejącym od 'czoła' pod warunkiem że nie jest zbyt silny bo inaczej może dojść o ukręcenia wału albo do wyrwania śmigieł.
W.pionowy może działać bez względu na kierunek wiejącego wiatru i może być wykorzystywany w mieście na budynkach (gdzie są już umieszczane) gdzie kierunek i konwekcja prądów powietrznych jest zakłócana przez budynki i ogrzane powietrze.
zaskakujące jest tylko to że ciągle z uporem maniaka idziemy utartymi ścieżkami zanim się rozejrzeć na boki...
Ostatnio zmieniony 2010-03-01, 23:03 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.
Co masz na myśli?? Ja jestem bardzo otwarty na propozycje i puki co rozważam tylko ten temat, nie wiem czy coś z tego wyjdzie ale zobaczymycmepro pisze:zaskakujące jest tylko to że ciągle z uporem maniaka idziemy utartymi ścieżkami zanim się rozejrzeć na boki...

Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.
Nie zrozum mnie źle to żadna aluzja czy wycieczka do Twoje osoby.mat114 pisze:Co masz na myśli?? Ja jestem bardzo otwarty na propozycje i puki co rozważam tylko ten temat, nie wiem czy coś z tego wyjdzie ale zobaczymy
To moje ogólne spostrzeżenia z tego co widzę u nas a co się dzieje gdzie indziej.
Najbardziej poraża mnie kurczowe trzymanie się ropy, gazu i węgla, ani to ekologiczne ani efektywne.
Przykład... nowoczesne panele słoneczne wykorzystywane przez Australię potrafią pozyskać do 1500x więcej energii elektrycznej w porównaniu z obecnymi panelami fotowoltaicznymi, czy w takim razie spalanie węgla nie jest pójściem znaną ścieżką (czarną ścieżką).
A to ciekawe powiedz nich coś więcej, z tego co mi wiadomo zwykłe ogniwo ma sprawność rzedy 3-5% podobno najlepsze nawet 7% jest to sprawność liczona stosunkiem ilości padającego światła do generowanego prądu to wytwarzając 1500x więcej pradu ich sprawnoś przekraczała by ilosć energi jaka pada na ogniwo, a czy to możliwe?? Czy napewno aż tyle?? chyba że ja sie coś mylę.cmepro pisze:Przykład... nowoczesne panele słoneczne wykorzystywane przez Australię potrafią pozyskać do 1500x więcej energii elektrycznej w porównaniu z obecnymi panelami fotowoltaicznymi
dokładnie Ci nie wyjaśnię bo ekspertem nie jest a objaśniając działanie tego panela nie wdawali się w szczegóły techniczne aż tak bardzo, ale z tego co dało się zrozumieć sekret polega na budowie i wykorzystaniu promieni słonecznych.
Ma on przewagę nad zwykłymi ogniwami fotow. które wykorzystują niewielki zakres pasma promieni słonecznych stąd ich słaba wydajność.
Panel o którym wspominałem ma budowę talerza anteny satelitarnej, padające promienie słoneczne są odbijane i skupiana w jednym miejscu na płytce która to płytka pochłania je i rozgrzewa się produkując prąd, podobno aż w takiej wielkości.
Problem polega na tym że ja sam lekko sceptycznie podchodzę do tych 1500x ale skoro o tym samym produkcie były pokazywane programy to chyba jednak nie jest jakieś wielkie przekłamanie jeśli w ogóle.
Żałuje że nie ma na ten temat jakiś szerszych info odnośnie zastosowanej technologi itp itd, bo jestem żywo zainteresowany tym tematem jakim jest pozyskiwanie energii słonecznej i uniezależnienia się od paliw kopalnych.
Ma on przewagę nad zwykłymi ogniwami fotow. które wykorzystują niewielki zakres pasma promieni słonecznych stąd ich słaba wydajność.
Panel o którym wspominałem ma budowę talerza anteny satelitarnej, padające promienie słoneczne są odbijane i skupiana w jednym miejscu na płytce która to płytka pochłania je i rozgrzewa się produkując prąd, podobno aż w takiej wielkości.
Problem polega na tym że ja sam lekko sceptycznie podchodzę do tych 1500x ale skoro o tym samym produkcie były pokazywane programy to chyba jednak nie jest jakieś wielkie przekłamanie jeśli w ogóle.
Żałuje że nie ma na ten temat jakiś szerszych info odnośnie zastosowanej technologi itp itd, bo jestem żywo zainteresowany tym tematem jakim jest pozyskiwanie energii słonecznej i uniezależnienia się od paliw kopalnych.
To mojemu znajomemu proponowali coś takiego na targach budowlanych ale nie do rpodukcji prądu tylko do podgrzewania wody taka słoneczna pompa ciepła.
Co do tych 1500x w tym przypadku moze byc prawda jeśli bierze sie pod uwagę pole powierzchni samego fotoogniwa a nie całego tależa skupiającego wtedy miało by to sens :)
Ale żeby ciepło zamienić w prąd to potrzeba odwróconego ogniwa Peltiera czyli dokładniej efektu Seebecka :) i jedno takie ogniwo emituje maks kilkadziesiąt mikrowoltów ale jak sie ich zbierze cała kupe i odpowiednio połączy to może i by dało radę nawet to 1500x więcej uzyskać :) ale wtedy to jest termo a nie foto ogniwo.
Szkoda że nie widziałem tego programu bo to są bardzo ciekawe zagadnienia, mój kolega ostatnio zaczął sie mocno interesować fotoogniwami.
Co do tych 1500x w tym przypadku moze byc prawda jeśli bierze sie pod uwagę pole powierzchni samego fotoogniwa a nie całego tależa skupiającego wtedy miało by to sens :)
Ale żeby ciepło zamienić w prąd to potrzeba odwróconego ogniwa Peltiera czyli dokładniej efektu Seebecka :) i jedno takie ogniwo emituje maks kilkadziesiąt mikrowoltów ale jak sie ich zbierze cała kupe i odpowiednio połączy to może i by dało radę nawet to 1500x więcej uzyskać :) ale wtedy to jest termo a nie foto ogniwo.
Szkoda że nie widziałem tego programu bo to są bardzo ciekawe zagadnienia, mój kolega ostatnio zaczął sie mocno interesować fotoogniwami.
Jeśli chodzi o powierzchnię zbiorczą to nie mówię tu o wymiarach naszych 'satek' tylko o talerzach o kilku, kilkunastu m2.
Co do programu w jakim to widziałem to nie pamiętam wiem tyle że leciało to na Discovery.
Co do programu w jakim to widziałem to nie pamiętam wiem tyle że leciało to na Discovery.
Do tego wszystkiego trzeba jeszcze włączyć intensywność nasłonecznienia.
Wiatraki to jeszcze inne problemy czyt. kupa dokumentacji i różnych pozwoleń. Nie pamiętam ale nie wiem czy nie wchodziłby w rachubę raport oddziaływania na środowisko a to są spore koszta. Nie wiem może decyzja środowiskowa - to chyba zależy od mocy.
Energię można oszczędzać na wiele sposobów.
Zakręcać kran na czas mycia zebów, wyłączać światło gdy jest niepotrzebne itp.
Naprawdę warto spróbować zapisywać sobie przez tydzień gdzie traci się energię i zobaczyć czy coś mozna ograniczyć.
Gwarantuję, że można.
Wiatraki to jeszcze inne problemy czyt. kupa dokumentacji i różnych pozwoleń. Nie pamiętam ale nie wiem czy nie wchodziłby w rachubę raport oddziaływania na środowisko a to są spore koszta. Nie wiem może decyzja środowiskowa - to chyba zależy od mocy.
Energię można oszczędzać na wiele sposobów.
Zakręcać kran na czas mycia zebów, wyłączać światło gdy jest niepotrzebne itp.
Naprawdę warto spróbować zapisywać sobie przez tydzień gdzie traci się energię i zobaczyć czy coś mozna ograniczyć.
Gwarantuję, że można.
Owszem można pytanie czy ktoś chce i czy zdaje sobie z tego sprawę.
Najgorsze jest to jako ludzie jesteśmy uparci jak osły i kurczowo trzymamy się węgla ropy gazy.
Może tu pokusić się o stwierdzenia że to nie tyle my się tego trzymamy a koncerny wydobywcze bo czemu Rosjanom ma zależeć na elektrowniach słonecznych skoro oni żyją z gazy ropy i ostatnio węgla który gorszej jakości ale jest tańszy od krajowego.
Normalne że produkując masło nie będziemy zachwalać margaryny i mówili że jest lepsza od naszego wyrobu, także podejrzewam że póki co nie wiele się zmieni. Raz że zależy na tym niewielkiej grupie ludzi która nijak nie może się przebić ze swoimi pomysłami na wdrożenie ich w codzienność, zazwyczaj są to nowe technologie więc ich koszt jest większy i do tego dochodzi prawo które nie ułatwia życia.
Pisałem już tu gdzieś o tym jak w mój wujo jako radny był za budową wiatraków w swojej gminie. Udało są wiatraki dostali dofinansowanie ale bzdurne jest to że energia pochodząca z wiatraków nie może być bezpośrednio wykorzystana w gminie tylko musi być odprowadzona do sieci elektrycznej a potem może być odkupiona to niższej cenie.
Dodatkową bolączką jest to że na obecną chwilę nie mamy sposoby na przechowywanie znacznych ilości energii elektrycznej, elektrownie też jej nie magazynują a jedyne co robią to dostosowują się do ilości zapotrzebowania czy to w dzień/noc, lato/zimę.
Najgorsze jest to jako ludzie jesteśmy uparci jak osły i kurczowo trzymamy się węgla ropy gazy.
Może tu pokusić się o stwierdzenia że to nie tyle my się tego trzymamy a koncerny wydobywcze bo czemu Rosjanom ma zależeć na elektrowniach słonecznych skoro oni żyją z gazy ropy i ostatnio węgla który gorszej jakości ale jest tańszy od krajowego.
Normalne że produkując masło nie będziemy zachwalać margaryny i mówili że jest lepsza od naszego wyrobu, także podejrzewam że póki co nie wiele się zmieni. Raz że zależy na tym niewielkiej grupie ludzi która nijak nie może się przebić ze swoimi pomysłami na wdrożenie ich w codzienność, zazwyczaj są to nowe technologie więc ich koszt jest większy i do tego dochodzi prawo które nie ułatwia życia.
Pisałem już tu gdzieś o tym jak w mój wujo jako radny był za budową wiatraków w swojej gminie. Udało są wiatraki dostali dofinansowanie ale bzdurne jest to że energia pochodząca z wiatraków nie może być bezpośrednio wykorzystana w gminie tylko musi być odprowadzona do sieci elektrycznej a potem może być odkupiona to niższej cenie.
Dodatkową bolączką jest to że na obecną chwilę nie mamy sposoby na przechowywanie znacznych ilości energii elektrycznej, elektrownie też jej nie magazynują a jedyne co robią to dostosowują się do ilości zapotrzebowania czy to w dzień/noc, lato/zimę.
Ostatnio zmieniony 2010-03-02, 18:04 przez cmepro, łącznie zmieniany 2 razy.
Fajny spot reklamowy o oszczędzaniu energii http://www.youtube.com/MinSrodowiska#p/u/3/h87gjD9iY44
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.
Najgorsze jest własnie to, że nie można "własnej energii" wykorzystać u źródła.
Prawo należałoby zmienić.
Myślę, że jeżeli wykorzystanie energii u źródła byłoby możliwe to więcej inicjatyw by powstawało. Tylko byłoby takie niebezpieczeństwo, że ceny energii by wzrosły.
Czy musimy kupować węgiel od innych to już rachunek ekonomiczny - lepiej oczyścić spaliny czy użyć lepszego węgla. Na to nie znam odpowiedzi ale obserwując tendencję to chyba oczyszczanie gazów odlotowych musi być tańsze.
Prawo należałoby zmienić.
Myślę, że jeżeli wykorzystanie energii u źródła byłoby możliwe to więcej inicjatyw by powstawało. Tylko byłoby takie niebezpieczeństwo, że ceny energii by wzrosły.
Czy musimy kupować węgiel od innych to już rachunek ekonomiczny - lepiej oczyścić spaliny czy użyć lepszego węgla. Na to nie znam odpowiedzi ale obserwując tendencję to chyba oczyszczanie gazów odlotowych musi być tańsze.