Przejscie z gazu na pompę ciepła

rozmowy na dowolne tematy
ODPOWIEDZ
apidam

Post autor: apidam »

Czy warto bać się przejścia z planowanego ogrzewania gazowego na pompę ciepła, jeśli w pobliżu nie ma gazociągu?

lotek

Post autor: lotek »

Ja chciałem gaz z butli, bo gazociągu nie ma. Bałem się pompy jak ognia, ale ostatecznie skończyło się na pompie Samsung. Pierwszy sezon za nami, temperatura jaka była to 21 stopni wewnątrz, nie było grzane cwu, bo w zimie jeszcze nie mieszkaliśmy. Teraz latem grzeje cwu i wychodzi około 1,5 kWh na dobę, tragedii nie ma. To, co spaliła przez zimę, to 1400 kWh z lekką górką, no jestem zadowolony. Myślę, że jak podniesiemy w tym roku temperaturę do 22–23 stopni, to nie przekroczę 2000–2200 kWh, bo jeszcze dojdzie ciepło bytowe i tej energii potrzeba będzie mniej. Na dzień dzisiejszy jestem mega zadowolony. Dom 120 m² parterowy, 100% podłogówka. Mając do ogrzania dom, zawsze jest się od dostawcy uzależnionym, czy to węgiel, pellet, gaz, czy prąd, a tendencja przez ostatnie lata jest taka, że wszystkie źródła energii drożeją jednakowo. Powodzenia. Jeśli chcesz zobaczyć dostępne rozwiązania grzewcze, zerknij tutaj: https://www.saunierduval.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porozmawiajmy”